Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wiele pytań laika odnośnie użytkowania/naprawy wieży

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wiele pytań laika odnośnie użytkowania/naprawy wieży

Witam, bardzo serdecznie na forum wszystkich . A teraz moje pytania:
    Z wzmacniacza korzysam tak:
    Do niego, poprzez 2x Cinch (wejście/wyjście o małych częstotliwościach), jest podłaczony laptop (z jedenj strony minijack, z drugiej 2x Cinch). Jeśli na laptopie reguluję głośność wyjściową, daję wyższe napiecie na kabel, czyli wyższe napięcie idzie do wzmacniacza, czyli może się spalić?
    A teraz powiem coś nt. mojej wieży. Wszystko technicsa, + 2x Mildton 80Watt.
    A więc tak:
    Najpiwerw mam tuner: Technics ST-600
    Potem, odtwarzacz kaset: RSB605
    I kiedyś był (i tu jest 2 pytanie) odtwarzacz płyt Technics SL-P230 - I problem jest w tym, że z płyt cd wypalanych przez nero w pececie, czyta do okło 10 utworu, potem słuchać jak płyta staje, i wkręca się na duże obroty i tak w koło, a muzyka nie gra... - co się mogło stać?
    A reszta sprzętu: Equalizer Technics SH-8046 - I tu jeszcze kolejne pytanie - przy niektórych piosenkach puszczanychj z laptopa, dźwięk jest taki jakby... hmmm... pusty - Equalizer nie działa nic. Jak jest wyświetlacz, i na nim te paski, to stoją cały czas na 0db.... a na innych piosenkach, normalnie działa, i dźwięk jest wspaniały... o co może chodzić?
    Następnie mam już tylko wzmacniacz tranzystorowy Technics SU-500.
    I teraz kolejne pytanie - w moich mildtronach (głośniki są w nich chyab Altusy 130 albo 140), rozpada się resorowanie głośnika - poprostu odpada, gąbka kruszeje - opłaca je się wymienić, czy kupić nowe głosniki?

To już koniec. Możesz przestań mruczeć pod nosem "Co to za idiota" . Nie, żartuję. Poprostu jestem laikiem, wcześiej zajmowałem się programowaniem komputerów, i dopierop teaz się tym zainteresowałem. Dzięki a opdowiedzi

nie spalisz wzmacniacze podajac za mocny, przesterowany sygnal z kompa
    a moze ten odtwarzacz czyta tylko 10 utworow z plyty?
    I jeszcze pytanie co to znaczy, ze w midletonach sa glosniki altus?
    A glosnki najlepiej do wymiany bo po naprawie nie beda trzmaly parametrow.
    A tak naprawde to lepeij zbudowac cos taniego dobrego zamiast je naprawiac.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz, nie ma aż takich odchyłek
      możesz spokojnie wymienić zawieszenie górne, tylko musi być piankowe, broń boże gumowe :)

nie rozumiem do końca problemu z equalizerem
      jak z laptopa puszczasz to nie zawsze działa equalizer i jest to zależne jaka piosenka na laptopie jest włączona?

Skomentuj

no jesli sprzet mu pasuje i nie mysli o zmianie to niech wymienia
        pewnie
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez LiQuid
          I problem jest w tym, że z płyt cd wypalanych przez nero w pececie, czyta do okło 10 utworu, potem słuchać jak płyta staje, i wkręca się na duże obroty i tak w koło, a muzyka nie gra... - co się mogło stać?
          Trzeba nagrywać na możliwie najlepszych płytach z niewielkimi prędkościami. Kiedyś zrobiłem sobie test i okazało się, że optymalną prędkością była połowa prędkości maksymalnej. Przy prędkości maksymalnej i minimalnej ilość błędów odczytu była większa.

Być może trzeba wyczyścić laser.

Skomentuj

Jeżeli napęd czyta prawidłowo 10 pierwszych utworów to laser jest w porządku. Problemem jest mechanika CD:

1. uszkodzona taśma łącząca głowicę optyczną z elektroniką (przerywa przy pewnym oddaleniu głowicy od środka płyty)

2. Uszkodzenie przesuwu głowicy (w pewnym momencie coś np. brud uniemożliwia jej przesuwanie się)

Skomentuj

Ale gość nie napisał jak mu czyta zwykłe płyty tłoczone a nie wypalane. Jeśli problem także występuje przy płytach oryginalnych to tak jak napisał DiscoLED, jeśli tylko przy nagrywanych to oznacza to, że płyty są nagrywane ze zbyt dużą predkością (podczas nagrywania nagrywarka stopniowo zwiększa prędkość w miarę zapisu płyty co by tłumaczyło problemy po kilku nagraniach).
              Co do wymiany zawieszeń w głośnikach to najlepiej zlecić to komuś kto to umie robić porządnie, wtedy parametry głośnika nie ulegną zmianie.

Skomentuj

Czaruję...
              X