Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc przy wyborze DAC (lampucera)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc przy wyborze DAC (lampucera)

Witam, czytam forum Diyaudio.pl od 2 lat, ale dopiero piszę, ponieważ potrzebuję Waszej porady, nie audiostereo, macie wg mnie zdrowszą atmosferę :smile: PRzepraszam jeśli śmiecę tym postem, ale na pierwszych 10 stronach ani w wyszukiwarce nie znalazłem takiego, który by odpowiedział na moje pytania.

Złożyłem standardowy zestaw dla newbie, czyli Peerless HDS180 i Vifa XT25 z projektu Pana Kisiela i wzmacniacz LM3886 z chipamp.com bez tej całej gainclonowej onanizacji.

Muzyki słucham z komputera, nie posiadam dobrego odtwarzacza CD, podaję line out z integry na Realteku ALC888 bezpośrednio na LM-a i gra to jakoś, ale sądzę że może zagrać jeszcze lepiej. Chcę to zmienić na rzecz S/PDIF i zewnętrznego DAC, odwalić kompa z tymi wiatrakami od głośników stojących na biurku, puścić sygnał optykiem do drugiego pomieszczenia, postawić tam HDS-y z DAC i wzmacniaczem. Nie mam niestety zbyt wiele pieniędzy, ani umiejętności, chciałbym zmieścić się w 300 zł.

A więc pytań kilka...

1) czy lampucera mini taka jak TUTAJ to dobry wybór? Nic nie zamierzam "lampizować" i wylutowywać gdyż nie umiem i nie chcę, bo pewnie coś popsuję. Chyba że wymienię opampy, o ile wystarczy tylko je podmienić.

2) Jakie posiadacie opinie o AD827 i NE5532? Mało o tym pierwszym słychać, a drugiego nie znam.

3) Czy opłaca się dopłacić do lampucery maxi ( O, TAKA , a sporo droższa, nie jestem pewien czy potrzebuję USB)?

4) Czy do wyjścia z lampucery wystarczy podłączyć wejście wzmacniacza LM3886 i już zagra?

5) Czy wymiana wzmacniaczy operacyjnych w tych DAC jest konieczna i czy to taka łatwa sprawa jak mi się wydaje?

6) Jaka może być maksymalna długość światłowodu/koncentryka, żeby lampucera działała?

Bardzo bym prosił o poradę i dziękuję za pomoc, a jeśli ktoś zechce to zamieszczę zdjęcia tego co zrobiłem, ale ostrzegam, że to "garażowa" robota. :smile:

Pozdrawiam!

Ja też poluje na DAC i też mam w laptopie ALC888.
    Przeczytaj ten temat:
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=20505

Skomentuj

Ze światłowodem problemem będzie nie długość kabla tylko promień gięcia i wrażliwość na uszkodzenia. Jak masz wyjście coaxial w karcie to chyba lepiej wybrać tą opcje.
      Ad 1 myślę że każdy dedykowany dac będzie lepszy niż zintegrowana dźwiękówka.

Skomentuj

scythe1123: czytałem cały wątek, ale wciąż mam niejasności...

Coaxial mam, nada się do tego TAKI kabel?

Za dopłatą 35 zł do lampucery jest trafko EI 2x13V 15VA. Można zamiast tego zastosować toroidalny 2x12V lub 2x14V 20VA?

Skomentuj

Ja tu nie widzę w tym układzie trafa separacyjnego na koaksialnym wejściu s-pdif. W takim układzie lepszym rozwiązaniem moim zdaniem jest światłowód, masz przynajmniej separację od komputera. Nie ma co demonizować, sam uzywam daca na światłowodzie już pare lat i nie udało mi się popsuć tego światłowodu. Te do domowego użytku sa z plastiku grubego chyba na milimetr więc to jest zupełnie inna klasa wytrzymałości niż te cienkie jak włos .

Skomentuj

jeżeli nie będzie go trącał cały czas to światłowód jest lepszym rozwiązaniem, nie wiem co z nim trzeba robić żeby zepsuć, z resztą przecież jak się zużyje to można nowy kupić nie kosztuje to majątku

djemen, do czego masz wątpliwości??
            Trzeba by poczekać aż raven dokończy płytkę

Skomentuj

W sumie jak na razie, to tylko nie wiem, czy mogę zastosować toroida 2x12V 20VA zamiast tego 2x13V który sprzedający sam dodaje. Na razie mi nie odpisuje, a ten toroid leży i patrzy na mnie :smile:

Skomentuj

Czaruję...
              X