Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odtwarzacz CD do 3000zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odtwarzacz CD do 3000zł

Witam Forumowiczów. Planuję kupno odtwarzacza CD w kwocie do 3000zł i chciałbym zaczerpnąć Waszej opinii o urządzeniu, które sobie upatrzyłem, oraz dowiedzieć się jakie modele w tej kwocie polecilibyście. Preferowałbym produkty nowe, jednak nie jest to warunkiem koniecznym. Byleby odtwarzacz daleki był wiekiem od liczby dwucyfrowej :). Istotne są dla mnie przede wszystkim walory brzmieniowe. Z cech funkcjonalnych fajnie byłoby mieć również regulację poziomu napięcia wyjściowego. Reszta, jak różnorodność wyjść cyfrowych, przyciemnianie wyświetlacza, itp. jest bez znaczenia. No i pilot ważny jest oczywiście też :).
    Osobiście zamierzam się na model, do testu którego link zamieszczam niżej. Z racji bardzo pochlebnej recenzji na tle innych klocków w tym przedziale cenowym mam go jako pierwszego na oku. Niestety nie mam możliwości wypożyczenia go do domu, toteż do odsłuchu w salonie podchodzę z rezerwą.
    Co o nim myślicie? Miał ktoś z was z nim do czynienia? Jakie inne urządzenia (nowe/niezbyt stare) polecilibyście w okolicach owych 3000zł?

Oto link do testu i opisu:
    http://audio.com.pl/pdf/testy/wzmacniacze/carata57.pdf

Aktualnie mam tuningowany Marantz CD-53 wlasnie na tych samych wzmacniaczach operacyjnych co ten CD z testow ( BB OPA2134 ) . O brzmieniu moge powiedziec tyle, ze poki co nic lepszego nie slyszalem pod wzgledem jakosci dzwieku, kreowania sceny, przestrzeni oraz detalicznosci. Odtwarzacz ten gra wg mnie co najmniej jedna klase wyzej niz np Audigy 2. Jesli chodzi o barwe, to tak: Bas jest lekko podbity, przy czym w ogole nie slychac zeby byl jakis dominujacy czy tez dudniacy. Srednica neutralna i ciepla. Gora natomiast jest sciszona wzgledem reszty pasma, ewidentnie odczuwalne jest cofniecie pasma od 2-10Khz ( przez co wysokie tony moga wydawac sie troche suche). Ogolnie bardzo dobre polaczenie do chlodnych zestawow z narastajaca charakterystyka.
    Z tego co czytalem na forum AS, to takie modyfikowane odtwarzacze "zjadaja" zdecydowana wiekszosc odtwarzaczy za cene kilkukrotnie wyzsza. Ja wyrwalem swoj CD juz po modyfikacji za okolo 300zl. Mozna tez taki tunning zlecic firmom ( ale wtedy trzeba bedzie zaplacic z 700zl )

Skomentuj

Ja polecał bym coś używanego z rodziny PIONEERA. Jest to pewna firma mająca wielkie uznanie przez DJ. Jakość dźwięku też niczego sobie. Tylko jest jeszcze pytanie w jakiem celu ma służyć ten odtwarzacz ? Jeżeli chodzi o granie na imprezach to zdecydowanie polecam np. http://allegro.pl/pioneer-cdj-1000-m...298600284.html

Skomentuj

Nie nie, odtwarzacz ma grać w domu, jako typowy element zestawu audio.
        Nie wspomniałem wcześniej o cechach brzmieniowych, jakie preferuję, więc teraz krótko je opiszę. Idąc od "dołu": bas dobrze kontrolowany, nie rozlazły, nie przeciągający i buczący bez sensu. Po prostu szybki, z jak najlepszą kontrolą i dobrym zejściem. W wyższym zakresie dynamiczny, z tzw "wykopem". Średnica raczej "analogowa", tj detaliczna, ale bez jaskrawości, z dobrą rozdzielczością, bez tendencji do zlewania się dźwięków. Podobnie z górą. Lubię słyszeć wszystko to, co jest w nagraniu, bez umilania, zmiękczania i "wygładzania" :)
        Polecono mi też Audiolaba 8200 CD, tyle że jest już nieco ponad założony budżet. Może ktoś z was coś o nim powiedzieć? Rozejrzę się po aukcjach za nim, ale raczej eBayach, czy coś w tym stylu, bo w Polsce to raczej o takiego używanego kiepsko chyba...

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny
          Nie wspomniałem wcześniej o cechach brzmieniowych, jakie preferuję, więc teraz krótko je opiszę. Idąc od "dołu": bas dobrze kontrolowany, nie rozlazły, nie przeciągający i buczący bez sensu. Po prostu szybki, z jak najlepszą kontrolą i dobrym zejściem. W wyższym zakresie dynamiczny, z tzw "wykopem". Średnica raczej "analogowa", tj detaliczna, ale bez jaskrawości, z dobrą rozdzielczością, bez tendencji do zlewania się dźwięków. Podobnie z górą.
          Mój CDP-CX55 gra w dokładnie taki sposób, jak piszesz.

Skomentuj

Czaruję...
          X