Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

transformator

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

transformator

Znalazłem w domu transformator, który wymontowałem z niesprawnego radia. Chciałem go użyć do budowy zasilacza na lm350, ale jak sprawdzić czy on działa i jakie podaje napięcie ?

Wychodzą po dwa kable z 2 stron.

Zmierzyłem omomierzem i na stronie pierwotnej +/- 200 omów

a na stronie wtórnej +/- 1,1 om.

Podłączyłem żarówkę do transformatora i nie zaświeciła. Chciałem sprawdzić jakie podaje napięcie, ale mam uszkodzony miernik i nie pokazuje mi wartości wysokiego napięcia, a resztę podaje prawidłowo.

Podłącz do prądu od strony pierwotnej i zmierz napięcie na stronie wtórnej... Prościej się chyba nie da.

Skomentuj

zalezy pod jakie uzwojenie wpiales ta zarówke ,zarowka swieci przy napieciu 230V,wiec jak masz po stronie wtorne np 24 V to Ci nie zaswieci,wystarczy ze sprawdzisz przejscie testerem diod czy jest przejscie pomiedzy koncem a poczatkiem uzwojenia zarowno wtornego jak i pierwotnego,jelsi takowe bedzie to masz sprawny transformator

Skomentuj

Już działa. Coś z miernikiem mam. Wziąłem inny i pokazuje wartości.

Skomentuj

Zamieszczone przez misiek88
          zalezy pod jakie uzwojenie wpiales ta zarówke ,zarowka swieci przy napieciu 230V,wiec jak masz po stronie wtorne np 24 V to Ci nie zaswieci,wystarczy ze sprawdzisz przejscie testerem diod czy jest przejscie pomiedzy koncem a poczatkiem uzwojenia zarowno wtornego jak i pierwotnego,jelsi takowe bedzie to masz sprawny transformator
          Przecież sprawdził omomierzem... z tym, że nie +/- oczywiście :)

Skomentuj

Czaruję...
          X