Witam! Spalił mi się zasilacz przez głupote w wzmacniaczu samochodowym, w bloku było 10 tranów IRFZ44, czy mogę je zastąpić innymi? Nigdzie w sklepach nie mogę znaleźć tych tranów, wszystkie mają N albo R... Czym się różni IRFZ44N od IRFZ44?? Przebadałem neta ale wszędzie te informacje są bardzo zbliżone i czasem ktoś opisuje nie ten tranzystor. W sklepach taka sama sprawa, liczę na wiedzę jakiegoś z was, bo sam się gubie już.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pytanie o tranzystory
Collapse
X
-
raven1985, tak wiem o tym patrzylem ale kazdy z nich ma inne parametry, skad mam wiedziec który jest dobry, z tego wiekszosc aukcji dotyczy wersji N, wnioskuje też ze N-MOSFET to wersja N, a zwykły MOSFET to wersja bez N. Czy źle wnioskuje?nie chce kupić czegoś co nie włączy wzmacniacza lub go uszkodzi całkowicie...
Skomentuj
-
Jak Ty nie masz pojecia o takich podstawach to jak Ty chcesz naprawic ten wzmacniacz??
N-mosfet to mosfet z kanalem N, sa jeszcze z kanalem p.
A N na koncu to nieco lepsza wersja i dlatego tylko takie sa teraz sprzedawana, oczywiscie mozna je wstawic za zwykle (bez n).
Czesto jak ''leca'' mosfety to pala sie jeszcze ich drivery i to trzeba sprawdzic najprosciej oscyloskopem.
Skomentuj
Skomentuj