Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szukam dobrego korektora graficznego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szukam dobrego korektora graficznego

Zna ktoś schemat, albo cały projekt wraz z PCB? Oczekuję tylko w zasadzie niskich szumów/zniekształceń.
    Na początku chciałem sam skonstruować na opampach ale nie mam czasu... :neutral: ani doświadczenia, żeby wyszedł taki zajebisty.

[wygasnie]

Moze jakis fabryczny? Kenwwod np.

Skomentuj

moze korektor Radmora.Nie powinien być drogi.Po 10 punktów na kanał,zrobiony na starych opeampach ULY7741 czyli mozna pobawić się w modernizację.Co ważne stosowano w nim długie potki suwakowe umożliwiajace precyzyjniejszą regulacje.Niestety nie posiada analizatora widma.Samodzielne budowanie-odradzam ze względu na duże problemy z wykonaniem frontu obudowy.

Skomentuj

a no właśnie chłopaki. Nie sprecyzowałem się...
        Suwaków nie zastosuję, na linowych potkach zrobię. I teraz szukam.
        Bo potrzebuję do własnej konstrukcji wzmacniacza. Preamp+końcówka mocy wraz z zabezpieczeniami i do tego ten nieszczęsny kolektor barwy dźwięku z balansem.
        Wszystko tak będzie podłączone, że przy pomocy jednego przycisku mogę włączyć w obwód sygnału korektor albo go zewrzeć i ominąć.
        Czasem potrzebuję wyciszyć bass o 12 w nocy dla sąsiadów. :mrgreen:

zbyszek co do frontu obudowy to ja nie widzę problemu. Wystarczy scieżki odpowiednio przesunąć (jak potki w druki będą) albo lecąc na łatwiznę na kablach je i rozmieszczenie dowolne. :smile:

pegelmesser właśnie cholera, zapomniałem, że można z fabryki ściągnąc. A pdf'ów ze schematami multum. Jutro poszukam sam i czekam też na nagłe propozycje :smile:

Skomentuj

El_liero, na kablach to beda same problemy. Brumy itd tak samo jak w tda irka. Mysle, ze bedzie to samo.
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://www.national.com/ds/LM/LME49860.pdf
            str. 30

Skomentuj

lklukasz, zależy jak długie kable i czy skręcone/ekranowane i inne g*wna, ale jednak zgodze się z tobą, że więcej problemów...
              hmmm raven1985 dzięki, strona 28 rzuciła mi się w oczy.
              Teraz pytanie dlaczego sygnał nie jest podawany na wejście nieodwracające? Tzn czy mogę zamienić to a wejście odwracające zewrzeć z wyjściem i zrobić wtórnik. Nie potrzebuję wzmocnienia większego niż 1.

Skomentuj

El_liero, mam ten układ skonstruowany, działa bardzo dobrze. Przed nim dorzucasz jeszcze jeden opek, podając sygnał na wejście odwracające ze wzmocnieniem 1 (a tak w ogóle to nic innego jak irkowa regulacja barwy). A jak chcesz mieć balance, to daj potek liniowy 50k na wejściu, a po tym w/w opek, ale ze wzmocnieniem 2. Dalej jak w nocie katalogowej.

Skomentuj

tak
                  irkowa regulacja barwy kosztuje przyslowiowe "grosze"
                  posiada rowniez funkcje"direct" (jak dobrze pamietam nazwe), ktora wylacza jej calkowite dzialanie
                  a btw sa dwie wersje: zwykla i hi-endowa :wink:
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Baj de łej, mam potki Alpsa z wylutu 2x100k o ch-ce wykładniczej i klikiem po środku (tylko że w miejscu kliku jest przerwa). Ma ktoś jakiś fajny schemat regulacji barwy oparty o takie potki?

Skomentuj

znalazłem leciwy ale ciekawy artykuł :Nowy Elektronik nr.12 z 1993.Jest tam przedstawiona konstrukcja trzyoktawowego (28 pasm regulacji na kanał)korektora.Pcb pod potki suwakowe.Taki to warto sobie zrobić.Jeśli wystarczy Ci 7-10 pasm to jednak moim zdaniem lepiej kupić coć gotowego .

Skomentuj

Czaruję...
                      X