może nie związane z tematyką audio ale od przetwornic mamy tu sporo speców więc prosiłbym o nieusuwanie tematu :). robię moduł zapłonowy CDI i brakuje mi tylko przetwornicy z 12V (14,4) na około 300V (250~500V) mam mały transformatorek z czegoś 12V 230V mam gotowy zrobiony układ NE555 pracujący z częstotliwoscią około 700hz tylko za choleę nie umiem wysterować nim tranzystora ;/ mógłby mi ktoś narysować prosty schemat? mam kilka tranzystorów, chciałem to zrobić na bd139 bo mam takich kilka ale jak z ne555 wychodzi 6V tak samo i z ranzystora a pod obciążeniem trafo napięcie spada mi do 0,8V za tranzystorem... zapewne będę musiał zrobić jakiś układ wzmacniający tak? mógłby mi ktoś to narysować? i ewentualnie wytłumaczyć co i jak tak łopatologicznie?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Przetwornica DC>DC
Collapse
X
-
http://bruno.netstrefa.com.pl/radio/...ower/index.htm
Mozesz wpisac w wyszukiwarke przetwronica do lamp nixie i poszukac czegos podobnego.
Skomentuj
-
to ma być przetwornica małej mocy jedynym jej zadaniem jest ładowanie kondensatora wysokonapięciowego do około 300V minimum to 250V maximum około 500V kondensator ma pojemność 1uF częstotliwość iskier na świecy to maximum 10000/min więc chyba te 12W by wystarczyło z tym wysterowaniem to daję sygnał z ne555 do bramki małego tranzystora i z jego wyjścia przez rezystor do dużego tranzystora? jeśli można to prosiłbym o schemat :). ta przetwornica którą pokazałeś "irek" jest niestety zbyt mało wydajna, już ją widziałem i niestety nie zda egzaminu :(
Skomentuj
-
czyli będę go mógł podłączyć bezpośrednio do wyjścia scalaka tak? i zapewne przez rezystor? kiedyś chciałem zrobić taką przetwornicę tylko większej mocy i do innego zastosowania na irf jakimś nie pamiętm dokłądnie ale wiem że grzał się tak strasznie że padł po minucie pracy. wydaje mi się że był niewysterowany do końca bo kondensator 100uF ładował w 10 sekund a trafo miało 30VA i mam z tym złe doświadczenia :P
Skomentuj
-
dałem mały tranzystorek wzmacniający BC coś tam i mam już nawet pod obciążeniem 3,5V , dodałem drugi i zrobiło mi się nawet 3,7... czy może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi bo nie rozumiem zjawisk jakie tam zachodzą... a ogólnie to zrobię tak jak luke pisał czyli na tym tranzystorze tylko chciałbym się dowiedzieć o co chodzi i dlaczego daje się sygnał przez rezystor?
Skomentuj
-
Tego rezystora może tam nawet nie być.
Generalnie bramka tranzystora MOSFET nie pobiera prądu, tzn jest on rzędu uA.
Niestety, bramka ma swoją pojemność i wraz z rezystorem tworzy się układ RC z jakąś stałą czasową, po której następuje całkowite otwarcie tranzystora. W tym czasie również wydziela się dość znaczna moc na tranzystorze.
Aby temu zapobiec, należy dążyć by rezystor ten był jak najmniejszy bądź nawet całkowicie go usunąć.
Dodatkowo, źródło sterujące pracą mosfeta powinno mieć dużą wydajność prądową, aby szybko załączyć bramkę. Dla ne555 prąd wyjściowy sięga 200mA, aby go zwiększyć możesz zrobić wtórnik symetryczny na tranzystorach, co polepszy "osiągi" przetwornicy.
Nie jestem elektronikiem, może ktoś bardziej obeznany się konkretnie wypowie w tym temacie.
W EDW były fajne artykuły o tranzystorach, całkiem łopatologicznie wytłumaczone, poszukaj je i poczytaj.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez nosmasterta przetwornica którą pokazałeś "irek" jest niestety zbyt mało wydajna, już ją widziałem i niestety nie zda egzaminu :(
Przetwornica w ukladzie step-up jest dosc trudna w zaprojektowaniu szczegolnie jak ma wielokrotnie podnoscic napiecie. Prady dlawika i mosfeta sa bardzo duze co przy duzym napieciu wymaga dobrego mosfeta a i tak uzyskana sprawnosc bedzie bardzo mala. To sa uklady malej mocy.
Ostatnio zaprojektowalem taki uklad na UC384x, nawet mam wytrawiona i powiercona plytke ale nie mam czasu go zmontowac, uruchomic i potestowac. Dobrym sterownikiem bylby tez MC33063 do ktorego tem mam komplet plytek (step-up, down, invert) no i brak czasu.
Skomentuj
-
aż takim fachowcem nie jestem żeby dobierać tranzystory i dławiki :P moja widza kończy się naprawdę szybko... jednak wolałbym zrobić coś na tym NE555 bo jakoś mi to prościej wygląda, łatwiej mi zrozumieć działanie tego wszystkiego, ta przetwornica którą pokazałeś też jest prosta i też rozumiem jak działa ale jakoś mnie ona nie przekonuje. jakbyś mógł irku to wyjaśnij mi dlaczego bez sprzężenia zwrotnego mosfet się ugotuje? nie będzie do końca wysterowany? czy jak? wcześniej pisałem o przetwornicy którą robiłem na irf i dałem tam sygnał prosto z ne555 do bramki irfa i strasznie się grzał częstotliwość była około 300hz i niestety nie zmierzyłem jakie napięcie było za tranzystorem... kiedyś był schemat takiej przetwornicy właśnie do modułu i była ona na ne555 i jakimś tranzystorze albo druga opcja układ rezonansowy zamiast tego ne555 ale teraz za cholerę nie mogę znaleźć tego schematu...
[ Dodano: 2010-11-29, 14:27 ]
no dobra przetwornica działa ale gotuje mi się trafo i przewody ;| żre mi to spokojnie z 15A (do testow dałem większe trafo bo te małe prawie spaliłem) jak temu zaradzić? zwiększyć częstotliwość może?
[ Dodano: 2010-11-29, 16:01 ]
jednak zmiana częstotliwości nic nie dała :( na 14khz jest dalej to samo... niedługo chyba podłączę do tego trafa wzmacniacz na tda...
[ Dodano: 2010-11-29, 16:29 ]
mam też układ UC3843 prawdopodobnie sprawny z zasilacza hp i do tego 2 mosfety z tego zasilacza, trafo też jest ale pewnie trzeba by je przewijać, może coś z tego da się zrobić?
Skomentuj
-
W tego typu ukladach musi byc kontrola nad napieciem bo bez obciazenia napiecie moze byc gigantyczne a pod obciazeniem znikome. Kontroler reguluje wspolczynnikiem wypelnienia poziom napiecia. Wazna jest tez czestotliwosc pracy i dobranie dlawika/trafa tak aby sie nie nasycal, potrzebne jest zabezpieczenie pradowe.
Tego typu ukladu nie da sie zaprojektowac metoda prob i bledow. Taka metoda mozna robic przetwornice push-pull bo w nich czestotliwosci nie jest wazna a napiecie dobiera sie przekladnia trafa, nie jest konieczna kontrola napiecia ani pradu.
Skomentuj
-
właśnie coraz bardziej zastanawiam się czy nie zrobić takiej przetwornicy, mam 2 mosfety idealne do tego (bo są wyjęte z zasilacza) tylko boję się że może to mnie trochę przerastać... znasz może jakiś bardzo prosty schemat takiej przetwornicy? i czy dam radę wyciągnąć około 400V w miarę stabilne? to znaczy min250 max 500 taki jest idealny zakres napięć choć te 250v to absolutne minimum, poniżej tej wartości czasem nie występuje w ogóle iskra.
Skomentuj
Skomentuj