A może by tak coś na temat stosownych rezystorów? Jaki to ma wpływ na brzmienie wzmacniacza? Jednym z testów jest: http://www.sasaudiolabs.com/resistor.htm
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
male rezystory, wielki problem (dla niektorych)
Collapse
X
-
podczas zwykłe metalizowane stoją minimalna kwotę (0.60pln) za 10 sztuk...
Vishay'e widywałem od 0.60pln do 4pln za sztukę,
Jeśli źle Cię zrozumiałem to przepraszam :)
[ Dodano: 2010-11-23, 10:43 ]
Tak czy inaczej stosowanie markowych nisko szumnych rezystorów podniesie kwotę na nie wydaną kilkukrotnie - czy to się opłaca?
Są ludzie których na to stać i wolą wydać więcej jeśli coś się może poprawić chociaż nawet nie koniecznie to usłyszą.
Ja sam dałem (bo miałem) elektrolity Nippon'a, Panasonic FC i Samwha zamiast tych no-name dostępnych w elektronicznym u mnie.
Po co? Żebym mógł spać spokojnie i nie martwić się, że popsułem dźwięk jakimś badziewiem (nawet jeśli to nic nie dało) :razz:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez krasz1Najpierw może trzeba by sprawdzić czy poprawa jest warta przepłacenia za rezystory... Vishay'e widywałem od 0.60pln do 4pln za sztukę, podczas zwykłe metalizowane stoją minimalna kwotę (0.60pln) za 10 sztuk...
rezystory stosował w zasilaniu czy źródłach prądowych. Więc stosowanie droższych, np. Vishay, nie stanowi 100% wszystkich rezystorów we wzmacniaczu, a stanowi wzrost kosztów jedynie o kilka czy kilkanaście złp.
[ Dodano: 2010-11-23, 11:38 ]
A może kogoś zainteresuje takie rozwiązanie? Przed chwilą to znalazłem i jeszcze nie analizowałem.
[ Dodano: 2010-11-23, 11:40 ]
A może kogoś zainteresuje takie rozwiązanie? Przed chwilą to znalazłem i jeszcze nie analizowałem.
[ Dodano: 2010-11-23, 12:17 ]
Nie wiem czemu to nie chce załączyć tego pliku!!
[ Dodano: 2010-11-23, 12:42 ]
A może ten plik przejdzie?
[ Dodano: 2010-11-23, 13:00 ]
A czy to wejdzie?Załączone pliki
Skomentuj
-
Zamieszczone przez asertywnyKoszt rezystorów we wzmacniaczu jest najniższym kosztem, zwłaszcza że nie wszystkie muszą być dobrze brzmiącymi (drogimi). I tak za przykładem Borbelyaudio, można stosować np. Caddock bądź Holko, jedynie na wejściu czy w sprzężeniu zwrotnym, natomiast Vishay w pozostałej części sygnałowej. Nigdzie też nie spotkałem aby ktoś drogie
rezystory stosował w zasilaniu czy źródłach prądowych. Więc stosowanie droższych, np. Vishay, nie stanowi 100% wszystkich rezystorów we wzmacniaczu, a stanowi wzrost kosztów jedynie o kilka czy kilkanaście złp.
A czy to wejdzie?
To moja HECA schemat jest nie aktualny.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985Zamieszczone przez asertywnyKoszt rezystorów we wzmacniaczu jest najniższym kosztem, zwłaszcza że nie wszystkie muszą być dobrze brzmiącymi (drogimi). I tak za przykładem Borbelyaudio, można stosować np. Caddock bądź Holko, jedynie na wejściu czy w sprzężeniu zwrotnym, natomiast Vishay w pozostałej części sygnałowej. Nigdzie też nie spotkałem aby ktoś drogie
A czy to wejdzie?
To moja HECA schemat jest nie aktualny.
Ponieważ nie mogę "wsadzić" tego pliku to zamieszczam linka do tego schematu: http://www.synaesthesia.ca/files/ops.gif
[ Dodano: 2010-11-23, 15:07 ]
http://www.synaesthesia.ca/files/FS.gif
[ Dodano: 2010-11-23, 16:40 ]
Nie aktualny, tzn?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez asertywnya stanowi wzrost kosztów jedynie o kilka czy kilkanaście złp.
W praktyce roznica w ich cenach jest dwu krotna co stanowi duzy koszt zaopatrzenia choc maly jesli wezmiemy pod uwage groszowe ceny i wysoki koszt montazu. Rezystor to koszt 1-2gr a jego zamontowanie >10gr.
Zamieszczone przez misiek88roznica moze bedzie wlasnie w samych pomiarach
Zamieszczone przez misiek88dobre elementy daje sie jedynie dla tzw swietego spokoju badz dla estetyki :)
Jest wiele mozliwych modyfikacji punktow pracy uniampa co bezposrednio wplywa na parametry i brzmienie. Przy tym jakosc rezystorow nie ma zadnego wplywu.
Wielu jeszcze mysli ze rezystory metalizowane 1 procentowe musza byc niebieskie i potem szukaja na plytkach niebieskiego koloru. Nic bardziej mylnego, niebieskie bywaja rowniez 5 procentowki weglowe a zolte bywaja i 1procentowki.
[ Dodano: 2010-11-23, 22:12 ]
Zamieszczone przez krasz1Tak czy inaczej stosowanie markowych nisko szumnych rezystorów..
Robilem niedawno superniskoszumny przedwzmacniacz i podmiana weglowek 5 procentowych na metalizowane 1 procentowki zupelnie nic nie zmienila w szumach ukladu!
Szum rezystora wynika z jego wartosci, duza rezystancja=duzy szum, mala rezystancja=maly szum. Dlatego walka z szumami opierala sie na dobraniu wartosci i pradow a nie jakosci elementow!
Skomentuj
-
Była taka firma (a może i dalej jest) w Józefowie pod Warszawą, mieli w ofercie "niskoszumne" rezystory większości marek które były w artykule podanym przez: asertywny. Możliwe, że to tylko "chłyt materkindowy" - nigdy się nie skusiłem, żeby tam coś kupić. Niestety, gdzieś kurcze zgubiłem linka i nie pokażę...
Skomentuj
-
[quote="irek"]Zamieszczone przez asertywnya stanowi wzrost kosztów jedynie o kilka czy kilkanaście złp.
W praktyce roznica w ich cenach jest dwu krotna co stanowi duzy koszt zaopatrzenia choc maly jesli wezmiemy pod uwage groszowe ceny i wysoki koszt montazu. Rezystor to koszt 1-2gr a jego zamontowanie >10gr.
Węglowych to ja nie chcę nawet za darmo!! Z metalizowanymi ja nie mam problemu, nie są drogie, a jak kupuję większe ilości to np. APROVI daje mi ok 10% rabatu. Montuję sam,
więc koszt zamontowania dla mnie jest taki sam dla każdego typu rezystora, nawet jeżeli jego cena wynosiłaby 100złp.
[ Dodano: 2010-11-23, 23:51 ]
Nie wiem jak was, ale mnie to przekonywuje:
http://www.eetimes.com/design/audio-...s?pageNumber=1
[ Dodano: 2010-11-24, 00:03 ]
Tu jest oryginał Vishay!!
http://www.digikey.com/Web%20Export/...plications.pdf
[ Dodano: 2010-11-24, 00:06 ]
I jeszcze to:
http://www.ppinyot.com/resistor/vse-an00.pdf
[ Dodano: 2010-11-24, 00:51 ]
http://www.texascomponents.com/pdf/7_reasons.pdf
[ Dodano: 2010-11-24, 01:15 ]
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=272076#272076
[ Dodano: 2010-11-24, 01:18 ]
http://www.rironic.com/docs/49435/49435.pdf
Skomentuj
-
Irku, pisałeś też tu o elektrolitach, że co się może im stać gdy są w pobliżu radiatora. Otóż wraz ze wzrostem temperatury rośnie ciśnienie w elektrolicie, szybciej się starzeje elektrolit, rośnie prąd upływowy itd. Wymieniam tu tylko nieliczne zjawiska zachodzące w elektrolitach. Pracowałem za komuny w Unimorze i badaliśmy wiele urządzeń i podzespołów. Bardzo wiele z nich zachowywało się pozytywnie w temperaturze otoczenia. Natomiast gdy trafiały do komory klimatycznej, to zaczynały się przysłowiowe schody. Bardzo często urządzenia traciły swoje parametry (ze względu na elektrolity też), to dość często najzwyczajniej elektrolity "wysadzały" i to różnych firm.
[ Dodano: 2010-11-24, 13:00 ]
Zalecasz także stosowanie kondensatorów ceramicznych. Do odsprzęgania zasilania nadają się bardzo dobrze, ze względu właśnie na brak indukcyjności. Natomiast w torze sygnałowym, zwłaszcza audio, nie powinny być wogóle brane pod uwagę ze względu na ich
tangens kąta strat w funkcji częstotliwości. Z ogólnie dostępnych najlepsze są styrofleksowe, niegdyś produkowane przez Miflex w wersji "bezindukcyjnej" KSF019, oraz trochę od nich "gorsze" KSF022. Tak do rzędu 7-8MHz nie było wówczas lepszych. Obecnie pojawiły się srebro-mika i choć drogie to 2-4 sztuki na końcówkę można jednorazowo odżałować. A jeżeli są problemy z kasą czy dostępem to pozostańmy przy styroflexach.
[ Dodano: 2010-11-24, 13:09 ]
Chciałbym jeszcze przestrzec, że foliowy transparentny i zwijany to niekoniecznie styroflex.
Styroflexy posiadają oznaczenie KS bądź KSF. Pozostałe to zwykłe foliowe i nie dajmy się oszukiwać.
[ Dodano: 2010-11-24, 13:19 ]
I jeszcze jedno. Styroflexy o małych pojemnościach (tych do kompensacji), dostępne są właściwie za darmo!!! Znajdziecie je na śmietnikach, w starych odbiornikach radiowych w torach w.cz. i pośredniej, często w jednej obudowie alu z filtrem p.cz. Powodzenia!!!!!!!!!!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pegelmesserRezuystory niskoszumne irku istnieja i maja sie dobrze i sa stoswoane, nie koniecznie jednak w audio.
Zamieszczone przez pegelmesserProblem z 1% rezystorami i dostepnoscia pelnego typoszeregu? Jakies zarty? Wrecz przeciwnie, 1% sa w szerszym szeregu i wartosci dostepnych jest o wiele wiecej.
Zamieszczone przez asertywnyWęglowych to ja nie chcę nawet za darmo!!
Bezindukcyjne rezystory o mocy kilku wat to sa wlasnie rezystory weglowe!!
Zamieszczone przez asertywnyOtóż wraz ze wzrostem temperatury rośnie ciśnienie w elektrolicie, szybciej się starzeje elektrolit, rośnie prąd upływowy itd.
Zamieszczone przez asertywnyZalecasz także stosowanie kondensatorów ceramicznych.
Zamieszczone przez asertywnyDo odsprzęgania zasilania nadają się bardzo dobrze, ze względu właśnie na brak indukcyjności.
Ceramicznych ze wzgledu na male pojemnosci nie da sie wogole stosowac w torze audio. Czasami jak uklad jest caly w technologii smd to spotyka sie pojemnsoci ceramiczne do 10uF i wtedy mozna je spotkac w torze audio. Ja nawet jak stosuje technike smd to w kluczowych miejscach stosuje przewlekane mkt. Kondensatory smd maja beznadziejne parametry, ceramik 100nF zachwuje sie jak mikrofon dlatego jest stosowany w sondach morskich.
[ Dodano: 2010-11-24, 18:24 ]
Zamieszczone przez asertywnyPozostałe to zwykłe foliowe i nie dajmy się oszukiwać.
Zamieszczone przez asertywnyI jeszcze jedno. Styroflexy o małych pojemnościach (tych do kompensacji), dostępne są właściwie za darmo!!! Znajdziecie je na śmietnikach, w starych odbiornikach radiowych w torach w.cz. i pośredniej, często w jednej obudowie alu z filtrem p.cz. Powodzenia!!!!!!!!!!
To zalatw mi kolego za darmo 47 i 100pF na 100V po 500szt, moga byc z Twojego smietnika.
Skomentuj
-
Głównym źródłem szumu jest w rezystorach szum cieplny którego ni jak nie da się pozbyć i jest zawsze taki sam dla dowolnych rezystorów mających taką samą rezystancję. Są jeszcze szumy nadmiarowe 1/f wytwarzane zwyczajnie przez zjawiska towarzyszące przepływowi prądu przez rezystor one zależą od konstrukcji rezystora.
W audio nie ma potrzeby stosowania nisko szumnych rezystorów wystarczy unikać dużych rezystancji.
Tak jak Irek napisał trzeba wiedzieć gdzie wstawić odpowiedni rezystor czy kondensator wpychanie wszędzie super części jedynie skutecznie wyczyści kieszeń a pisanie o jakimś "brzmieniu" rezystorów to już nonsens zupełny.
Zamieszczone przez asertywnyNatomiast w torze sygnałowym, zwłaszcza audio, nie powinny być wogóle brane pod uwagę ze względu na ich
tangens kąta strat w funkcji częstotliwości.
Obecnie bez problemu można dostać z ceramiki NOP/COG które nie mają tych wad ale są znacznie droższe niż zwykłe ( 0.5-1.5PLN za sztukę w detalu)
Skomentuj
-
[quote="irek"]Zamieszczone przez pegelmesserRezuystory niskoszumne irku istnieja i maja sie dobrze i sa stoswoane, nie koniecznie jednak w audio.
Zamieszczone przez asertywnyWęglowych to ja nie chcę nawet za darmo!!
Bezindukcyjne rezystory o mocy kilku wat to sa wlasnie rezystory weglowe!!
[quote="asertywny"]
Oczywiście że się nie znam i nie wiem że bezindukcyjne większej mocy to w zasadzie rezystory emiterowe. Także nie dam się przekonać, aby w to miejsce stosować węglowe.
Z głupoty stosuję w tym miejscu takie: http://pdf1.alldatasheet....ETC1/MPC71.html inna strona to: http://www.nova-elektroni...staende/mpc.pdf
Oczywiście że wplałbym takie: http://www.hifituning24.de/downloads/pbh.pdf
no ale to już znacznie drożej. Może w przyszłości jak trochę walorów płatniczych sobie odłożę .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985Zamieszczone przez asertywnyOczywiście że się nie znam i nie wiem że bezindukcyjne większej mocy to w zasadzie rezystory emiterowe. Także nie dam się przekonać, aby w to miejsce stosować węglowe.
[ Dodano: 2010-11-25, 21:30 ]
Pamiętam jeszcze z podstaw elektroniki odnośnie rezystorów, że materiał oporowy posiada jeszcze jedną wadę tzw. szok napięciowy. Niestety przez wiele lat nie zajmowałem się elektroniką i to wyleciało mi całkowicie z głowy. Nie mogę sobie w żaden sposób przypomieć na czym to polega i jak to się ma do różnych materiałów oporowych, jak też czy może to wpływać na jakość brzmienia rezystorów.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez asertywnywpływać na jakość brzmienia rezystorów
A takie parametry jak indukcyjność rezystora ma znaczenie w układach w.cz, a współczynnik temperaturowy jest na tyle mały, że aby zobaczyć znaczną zmianę to musiałbyś grzać rezystor o kilkadziesiąt stopni.
Rezystorofilizm?
Szok napięciowy... na laboratoriach z wysokich napięć przy 100kV rezystory nie doznają żadnego szoku :P
Skomentuj
Skomentuj