Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Amplituner Yamaha Rx 300 selektor (izostat) czyszczenie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Amplituner Yamaha Rx 300 selektor (izostat) czyszczenie

Witam posiadam taki amplituner, niestety jak go kupiłem grał tylko z cd - direct. Elektronicznie wszystko okazało się sprawne, winny okazał się selektor. Bałem się go rozbierać, jedyne co zrobiłem to wylutowałem i wymoczyłem w spirytusie, po tym zabiegu selektor pozornie zaczął działać tzn już da się przełączyć, ale nadal nie ma dobrego kontaktu.

Pytanie czy da się coś z nim zrobić bez rozbierania :?: mam obawy, że jak go rozbiore to już nie poskładam.

Pozdrawiam

Jak spirytus nie pomógł, trudno będzie odnowić styki izostatu... hmm ja kiedyś odnowiłem izostat dość wysokim napięciem i szybkim przełączaniem było to napięcie 50V DC to pamietam ale mała moc zasilacza z 2W. Albo 5W.. nie pamiętam ale nie więcej niz 10W. Izostat zaczął działać. To był eksperyment lecz nie daje 100% pewności że się nie uszkodzi i że zacznie działać jak powinien (mi się udało) Ja bym jeszcze spróbował wd-40 albo płynu hamulcowego ale to zależy jakie masz kontaktory w tym izostacie (ja miałem miedziane płytki i miedziane styki do płytek wiec napięcie pomogło od śniedzić styki.

Skomentuj

Witam

Sprawa załatwiona pomogło powtórne moczenie w spirytusie, po wymoczeniu psikałem sprayem typu kontakt. Po odparowaniu ponowne moczenie i dopiero puścił cały brud i śniedz. Izostaty działają jak nowe, oczywiście obyło się bez rozbierania.

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
      X