Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Transformator toroidalny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Transformator toroidalny

Witam. Chciał bym zapytać czy będzie mi się opłacało kupić rdzeń i nawinąć transformator toroidalny mocy około 600W i napięciu na wtórnym około 2x55vac ?

moze i wyjdzie taniej niz kupowanie nowego jak kupisz okazyjnie drut i rdzen z jakiegos spalonego trafo itp. ale jak nie masz doswiadczenia to te trafo bedzie burczec, brumiec i na pewno nie bedzie dobrej jakosci ;-) poszukaj na allegro jakiego uzywanego

Skomentuj

Też kiedyś chciałem nawinąć trafo ale jak dowiedziałem się ile jest z tym zachodu (obliczenie nasycenia rdzenia, nawijarka itp), dałem sobie spokój

Skomentuj

[QUOTE=damiani;246742jak kupisz okazyjnie drut i rdzen z jakiegos spalonego trafo itp.[/QUOTE]

Drut ze spalonego tarfa nadaje sie jedynie do smieci! nie ma mozliwosci jego powtornego wykorzystania, chyba ze jako linke do odwaznika.. NAwijanie transformatora toroidalnego to praktycznie niemozliwe w warunkach domowych, wymaga to specjalistycznego sprzetu. Byly o tym tematy na forum, triody i elektrody, ludzie kilka lat sie do tego przumierzlai, budowali maszyny itp i dupa z tego i tak wyszłą.

Skomentuj

nie warto.Trudno nawinąć trafo na tradycyjnych rdzeniach (EI czy zwijany CC) a tym bardziej toroida.Jeśli ma być do audio zdecydowanie odradzam.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser Zobacz posta
            Drut ze spalonego tarfa nadaje sie jedynie do smieci!
            przeczytaj jeszcze raz uwaznie co napisalem :)

Skomentuj

Oki dziękuje za wybicie pomysłu z głowy transformator zakupie temat można zamknąć

Skomentuj

Czaruję...
              X