Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Charakterystyki potencjometru

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Charakterystyki potencjometru

Witam.

Dzisiaj przeprowadzilem dosc burzliwa dyskusje z pewna osoba, na temat oznaczen charakterystyk potencjmoetrow. Sprawa dotyczyla konkretnie oznaczenia "A". Nie bede tutaj pisal do jakich wnioskow doszlismy, bo nie doszlismy do zadnych. Natomiast pytanie do Was:

Co oznaczaja literki A, B, C przy oznaczaniu ch-styk pot. Prosze o uwzglednienie WSZYSTKICH standardow, nie tylko tych europejskich, ale rowniez np. azjatyckich (gdyz jak mi wiadomo tam oznacza sie troche inaczej niz u nas).

A drugie pytanie: jaka ch-styke ma potencjometr 46kOhm, ktory na polowie skali ma z jednej strony 8kOhm, a z drugiej 38kOhm?

Podam jeszcze tylko kilka watkow z elektrody, na podobny temat:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...+potencjometru

Prosze o rzeczowe odpowiedzi.

azjatyckie potencjometry mają oznaczenia zgodne ze stadnaredem europejskim tzn A oznacza ch-ykę liniową, B-chy-ka logarytmiczna, C-wykładnicza. jedynie polski telpod stosuje odwrotne oznaczenia B- liniowo, A-logarytmicznie

z tym potkiem 47k to jest albo logarytmiczny albo wykadniczy.

Skomentuj

Z tego co pamiętam zawsze A było liniowa, niedawno dopiero weszły chińskie potencjometry które mają oznaczenia na odwrót.

"A drugie pytanie: jaka ch-styke ma potencjometr 46kOhm, ktory na polowie skali ma z jednej strony 8kOhm, a z drugiej 38kOhm?"

Zrób pomiary dla kilku wartości o bardzo łątwo wyznaczysz sobie charakterytykę np. na kartce w kratkę.

Skomentuj

Zamieszczone przez js
        Z tego co pamiętam zawsze A było liniowa, niedawno dopiero weszły chińskie potencjometry które mają oznaczenia na odwrót.
        Wlasnie o to mi chodzilo! W chinskich pot. "A" oznacza ch-styke logarytmiczna.

A co do mojego drugiego pytanie, to bylo ono po to aby teraz potwierdzic to co wyzej napisalem. Otoz ten pot. ma oznaczenie "A" i jak widac nie jest liniowy, a logarytmiczny.

Skomentuj

Dziejok...telpod stosuje takie same oznaczenia jak wszysscy a nie na odwrót.
          Esh...jak pisałes że od 0-95% zgłaśnia siębardzo powoli a potem bardzo stromo to masz ewidentnie pota liniowego. Sygnał sięzgłaśnia liniowo tylko Ty tego nie słyszysz, nikt by tego nie usłyszał. I nie wadź się następnym razem. Swoją drogą Alpsy też sa chińskie.... a jednak mają oznaczenia wporządku.

Skomentuj

dzieki za wyprowadzenie mnie z błędu. jednak sumasumarum wyszło na to samo. pot A-liniowy, B-logarytm, C-wykładn.

Skomentuj

Zrobilem tak jak pisal Igod. Zapisalem sobie na karteczce wartosci i procent obrotu. Od razu mowie ze nie mam tego juz przed soba, dlatego zalaczam na szybko wykres ktory wychodzi po podstawieniu wartosci.

Czy to wg Ciebie Wovo jest ch-styka liniowa? Chyba nie bardzo.
              Załączone pliki

Skomentuj

Alps -> made in Japan

Skomentuj

Warto jeszcze zwrocic uwage na to ze obciazajac "wyjscie" potencjometru uzyskujemy rozne charakterystyki. I tak za pomoca potencjometru liniowego mozemy uzyskac regulacje logarytmiczna. Lub jakas posrednia np super logarytmiczna lub nie calkiem logarytmiczna. W moich projektach dowolnie ksztaltuje te charakterystyki a dobiera sie je na ucho.

Potencjometr liniowy 100kom obciazony na wyjsciu rezystorem 15kom daje regulacje logarytmiczna. Z ciekawostek powiem ze na wejsciu TDA7294 typowo znajduje sie rezystor 22kom a wiec dajac potencjometr liniowy 100kom mamy juz regulacje logarytmiczna. Stosujac potencjometr logarytmiczy bedziemy mieli charakterystyke super logarytmiczna.

Skomentuj

Irku, moglbys napisac jak przebiega 'super logarytm' ?

Skomentuj

esh, najpierw kawałek liniowo i nagle pod kątek 80 stopni do góry. Jak za szybko przekręcisz to głowę urywa ;-)

Skomentuj

dzieki

Skomentuj

U mnie przy 47k B i 22 k za potencjometrem przez 1/3 szybko rosnie potem przez 1/3 prawie nic i w ostatniej 1/3 znow bardzo szybko. Ogolnie lipa i musze wymienic.

Skomentuj

Grzmil dobrze opisal charakterystyke super logarytmiczna. Oczywiscie formalnie nie ma czegos takiego bo matematyczny wykres logarytmiczny jest tylko jeden. Ale tak sie mowi jak jest zly zakres regulacji.

Grzmil wymien potencjometr na 10kom log albo daj 47-100kom lin.

Skomentuj

Irek dzieki
                              A czy np bierze sie jeszcze pod uwage filtr GP ?
                              bo ja mam za potencjometrem szeregowo 2 uF a potem dopiero 22 K do masy

Skomentuj

Te 2uF dla sygnalow zmiennych sa zwyklym zwarciem wiec tak jakby tego kondensatora tam nie bylo. Wiec nie musisz sie o niego martwic.

Skomentuj

Czaruję...
                                X