Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz 800-1000zł - który wybrać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz 800-1000zł - który wybrać?

Witam!

Jeśli dział w którym umieściłem wątek jest zły, przepraszam i proszę o przeniesienie, niestety ale nie "ogarniam" jeszcze nowego wcielenia forum.

Zaczynamy....

Poszukuję wzmacniacza audio do około 800-1000zł . Wzmacniacz ma współpracować z kolumnami TDL RTL2 .
    Jakie mam preferencje ? Chciałbym aby wzmacniacz był jak najbardziej naturalny, bass poukładany z wykopem, średnica na swoim miejscu, wysokie delikatne. Najbardziej zależy mi aby każdy instrument brzmiał tak jak ma brzmieć, zero koloryzowania.

Nie pytajcie o kompakt, bo na razie to budżetowy Onkyo, ale z czasem będzie zmieniony na coś również do 1000zł .

Muzyka jakiej słucham - śmiało mogę powiedzieć, że każdy rodzaj po trochu. Jazz, Rock, Chill Out, Elektroniczna, czasem również lubię włączyć jakąś dobrą Hip-Hopową płytę.

Moje propozycję :

- Cambridge Audio A500
    - Cambridge Audio Azur 640
    - Marantz PM-7000
    - Marantz PM-68
    - Marantz PM-80
    - Rotel RA-870BX
    - Rotel RA-931 MkII
    - Nad C320 BEE
    - Yamaha AX-900
    - Yamaha A-1020

Jestem również otwarty na Wasze propozycje. Niestety nie mam możliwości odsłuchania tych wzmacniaczy.

Pozdrawiam,
    Krzysiek191022.

Przy takich preferencjach odpada Yanaha ax-900 i a-1020 bo mocno eksponują górę i są raczej bardziej efektowne niż naturalne. Przy takich założeniach myśl nad Pm-68 i pm-7000 bo to to samo różnią się jedynie designem w środku są identyczne. Pod uwagę weź również marantza pm 80 tylko ,że on już w przeciwieństwie do dóch poprzedni nie jest sterowany pilotem. Co do pm 68/7000 są bardzo neutralne i można ich słuchać bardzo długo. Jeszcze lepszy jest pm-75. Tylko jedno mi się nie zgadza szukasz wzmacniacza który gra naturalnie czy ma wyeksponowany bas. Bo albo jedno albo drugie. Co do cambridga i tych roteli przy tym budżecie po prostu bym sobie je odpuścił.
    Last edited by globus1987; 23.12.2010, 16:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez globus1987 Zobacz posta
      Przy takich preferencjach odpada Yanaha ax-900 i a-1020 bo mocno eksponują górę i są raczej bardziej efektowne niż naturalne. Co do cambridga i tych roteli przy tym budżecie po prostu bym sobie je odpuścił.
      Popieram
      Za tą kasę można szukać czegoś lepszego... PM-80 też bym sobie odpuścił...
      NAD C320BEE nie słuchałem ale czytałem pozytywne opinie, choć w tej cenie wolał bym kupić C352

Skomentuj

Marantz pm-80 to dobry wzmacniacz lecz na nie których kolumnach po prostu muli trzeba go łączyć , z jasnymi kolumnami wtedy zagra bardzo dobrze. Nad c-352 to świetny wzmacniacz chodź w bezspośrednim odsłuchu na usher 8945a + 9930 przegrał z pm-68 więc do pm-75 nie ma w ogóle co powrównywać bo to jeden z najlepszych wzmacniaczy marantza jakie wyprodukowali. Co do nada C-320 bee dla mnie ten wmacniacz to porażka po całości jest oschły. Ogólnie szkoda mi słów bo to padaka. O wiele lepszy i tańszy jest nad 3020. Klocki Yamahy również bym wykluczył ze względu na wiek , to są po prostu już dziadki i mają już różne przypadłości. Z Rtl-ami powinien zagrać bardzo dobrze pm-68/7000 polecam pierwszego bo jest po prostu tańszy.

Skomentuj

Witam!

No Panowie! To chciałem usłyszeć! Bardzo podoba mi się Marantz i czytałem o nim dobre opinie, więc najprawdopodobniej on będzie stanowił jednostkę u mnie w domu :-)

Z Rtl-ami powinien zagrać bardzo dobrze pm-68/7000 polecam pierwszego bo jest po prostu tańszy.
          Słyszałeś go może w tej kombinacji i mógłbyś coś więcej powiedzieć o tym zestawieniu?

Skomentuj

Nie słyszałem go w tej kombinacji ale słyszałem Rtl i wydaje mi się , że pm-68 to idealny wzmacniacz do tych kolumn. Z pm-80 mogło by być trochę mułowato bo te kolumny nie są za szybkie na basie
            z pm 68 powinieneś uzyskać bardzo szybki bas i zrównoważoną górę. On gra tak, że żadne z pasm nie wyrywa się, jeśli w utworze wchodzi potężny bas taki właśnie jest. Jeśli jest spokojny i delikatny to marantz właśnie go tak odegra po prostu jest bardzo neutralny. Najbardziej neutralny z wszystkich wzmacniaczy jakie miałem. Nawet pm-75 nie jest aż tak naturalny. Napisałem ci na pw

Skomentuj

Witam!

Po krótkim przemyśleniu, poczytaniu opinii wybór najprawdopodobniej padnie na :

- Marantz PM-7000
              - Marantz PM-68

Tak czy siak to jeden i ten sam wzmacniacz, także co się trafi niebawem w dobrej cenie - to kupie :)

Miałbym drugą prośbę, nie chce zakładać kolejnego tematu więc podpytam tu.

Jaki kompakt możecie śmiało polecić do w/w wzmacniacza? Kwota jaką będę mógł niebawem na niego przeznaczyć to też około 800-1000zł.

Pozdrawiam,
              Krzysiek191022.

Ze względu na 24 grudnia, Składam Wszystkim najszczersze życzenia, dużo pieniążków na realizowanie swojego hobby, ale przede wszystkim dużo, dużo zdrówka :)

Skomentuj

W tej cenie zastanowił bym się nad jakimś cd-kiem sony z serii Es, może denon Dcd-2560.
                Są tańsze ale w pełni wystarczające

Skomentuj

Denon DCD-2560 ma mega trudny laser do zdobycia. Ze względu na wiek tego CDka mocno zastanowiłbym się czy warto go kupować. Niektóre wyższe modele Sony z serii ES cierpią na taką samą chorobę jak w/w Denon. Jeśli jesteś skłonny zaryzykować to śmiało. W razie wtopy ładny mebel zostanie Ja ze swojej strony proponowałbym coś nowszego np Arcam CD73, CA 640C v2, Denon DCD-1550AR, czasem trafia się nieco starszy Denon DCD-2700 zbudowany naprawdę solidnie :)
                  Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                  Grado SR125i

Skomentuj

Przyznam się , że w temacie cd-ków nie jestem specem.

Skomentuj

Witam!

Osobiście miałem przyjemność słuchać Sony CDP-338ESD i przypadł mi on do gustu swoim brzmieniem. Ale ze względu na ciężko dostępny laser, nie biorę go zbyt mocno pod uwagę.

Które ES brać pod uwagę ? Przede wszystkim ma grać jak najlepiej i żeby z laserem nie było dużego kłopotu, bo jak nie daj boże padnie, to żebym mógł go szybko i sprawnie kupić.

Biorę również pod uwagę propozycje taz'a
                      Last edited by krzysiek191022; 24.12.2010, 14:30.

Skomentuj

a co myslisz o nowej serii wzmakow Cambridge Audio topaz
                        sa dwa wzmaki za 1100zl i ok 800 kilka zlotych
                        i cd nowe rowniez za nie cale 900zl
                        ma bardzo dobre opinie w necie
                        moc drozszego to 2x85W (wzmak stereo z tunerem) trafo 500W
                        sam sie nad nim zastanawiam
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Powiem ci, że nie mam dobrego zdania o amplitunerach, bo to całkiem inny poziom brzmienia
                          Szczególnie, że nie słyszałem tego modelu nie chę się o nim wypowiadać.
                          Ja bym wolał zainwestować kwotę rzędu 1200zł w wzmacniacz typu sony ta-f 707 es.
                          Możesz być pewien, że będzie to niedościgniony poziom dźwięku dla tego Ca.
                          Słyszałem ich parę modeli i żaden z ich wzmacniaczy mnie nie zachwycił niczym to po prostu średnie klocki.

Skomentuj

Jak brac CD to tylko i wylacznie taki, w ktorym mozna wymienic opampy. Daje to wielkie mozliwosci zmiany dzwieku wedle upodoban. Nie wiem jak to jest w nowych odtwarzaczach ale biorac np taki CD: http://allegro.pl/marantz-cd53-tuning-i1376665373.html dostaje sie sprzet grajacy jak CD za 2000zl. Sam posiadam taki tuningowany marantz i bardzo sobie go chwale. Tylko...., nie wiem czy Twoje kolumny beda w stanie wykorzystac potencjal tych odtwarzaczy

Skomentuj

A ja sobie bardzo chwale Marantz cd-63ki :) bardzo mi się dobrze zgrywa z marantzem pm-75.
                              Last edited by globus1987; 26.12.2010, 12:23.

Skomentuj

A ja sobie bardzo chwale Marantz cd-63ki :) bardzo mi się dobrze zgrywa z marantzem pm-75.
                                Ale mam nadzieje, ze chociaz wymieniles te opampy JRC ;p, bo te fabryczne to tragedia jest

Skomentuj

Tak ten cd-ek jest już po modyfikacjach.
                                  Kupiłem go z allegro a robił modyfikacje Piotrek 608 z As.
                                  Teraz dźwięk jest bardzo ciepły co mi odpowiada, i nie ma już problemu z jego ostrością. (Porównywałem z oryginalem)
                                  Wymienione zostały opampy i kondensatory, obudowa została wyłożona matami bitumicznymi.
                                  Kolega niech się rozejrzy np . Za denonem dcd-1290 bardzo dobry cd-ek

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                    Ale mam nadzieje, ze chociaz wymieniles te opampy JRC ;p, bo te fabryczne to tragedia jest
                                    W ultra drogich accuphase wkładają najtańsze JRC jakoś wszystkim gra dziwne nie ?

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                      W ultra drogich accuphase wkładają najtańsze JRC jakoś wszystkim gra dziwne nie ?
                                      W ultra tanich Marantzach tez one sa i jaki z tego wniosek ? Ciecia budzetowe

Skomentuj

Czaruję...
                                      X