Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yamaha RX-V 440 - pytania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Yamaha RX-V 440 - pytania

No i przywiozłem sprzęcik który kupiłem na allegro :) Wrażenia ? Super ! Nic nie szumi nic nie trzeszczy - dźwięk jak kryształ. Moje kolumienki nagle zaczęły lepiej grać :) Opcji tyle że można się w nich pogubić. Trochę mi zajmie zanim naucze się wszystkich jego funkcji bez czytania instrukcji obsługi :) Sprzęt jest zadbany - żadnej rysy ani zadrapania, wszystkie przyciski na pilocie i na panelu samego ampli działają bez zarzutów. W środku widać dość duże 270W trafo Yamahy, na gałęzi filtrującej dwa kondensatory 8200uF a tuż za przednią ścianką ogromny radiator (40x10cm), nie wiem jakie końcówki są główym napędem dla kolumn - nie chciałem narazie go rozbierać. Sprzęcik potrafi zagrać - nie odważyłem się go puścić na maksymalnej mocy bo na -20dB nie da sie juz wytrzymać (skala jest od -99dB do 0dB).

Model ten nie jest oczywiście bez wad :)
    Do uniedogodnień można zaliczyć:

1. Długa "dupa" - wystaje mi z półki na której poprzedni Technics chował się całkowicie.
    2. Tryb Silent Cinema (przekierowanie wszystkich 6 kanałów w inteligentny sposób na słuchawki - świetna rzecz) nie działa w trybie 6CH INPUT (dyskretne podłączenie zewnetrzengo źródła dźwięku - a niestety tak mam podłączony komp z kartą SBLive poprzez trzy kable przejściówki jack stereo/2xchinch). Często gram po nocach i wtedy musze się przełaczać w opcjach gier na tryb STEREO z trybu 5.1 bo inaczej słysze w słuchawkach tylko dźwięk z przednich kanałów - wspomniana opcja byłaby dla mnie świetnym rozwiązaniem...
    3. Nie da się regulować balansu Lewy<=>Prawy osobno dla słuchawek i osobno dla głośników (fronty stoją mi w nierównej odległości od kompa więc ta kolumna stojąca bliżej jest lekko ściszona - w momencie przejścia na słuchwaki musze się bawić w ustawianie balansu na 0. Nie wiem może nie doszłem jak to robić - ampli wykrywa kiedy sa podłaczone słuchwaki, na wyświetlaczy pojawia się symbol słuchwek i sam przechodzi w tryb Silent Sinema (ta ostatnia funkcja działa oczywiscie prócz przypadku kiedy jest wybrany tryb 6CH INPUT) a jeśli może je wykryć to czemu nie mógłby zastosować innych ustawień specjalnie dla nich ? Jak ktoś wie jak to zrobić to bardzo prosze o porade !

Więcej mankamentów nie wykryłem - gdyby nie te trzy powyżej to byłby sprzęt idealny

Nie wiem czy podłaczenie przez SPDIF jest możliwe i czy to rozwiązałoby ten problemy z Silent Cinema. Czytałem że podłaczanie przez SPDIF to same problemy (głównie ze sterami KX).
    A do tego obawiam sie dwóch rzeczy:
    1. Że ampli zacznie mi grać MP3 i DivXy a także inne pliki ze ścieżką zapisaną w stereo tylko w kolumnach przednich (drivery SBLive robią emulacje trybu 5.1 w takim przypadku i zawsze niezależnie od źródła dźwięku gra w 5.1).
    2. Że strace możliwość korekcji dźwięku na poziomie driverów (kx DSP) gdyż mój cały zestaw kolumienek ma bardzo starannie dobrane podbicia najwyższych i najniższych czestotliwosci dla każdego z zestawów kolumn (inne ustawienia dla frontów , inne dla tyłów a inne dla centrala) aby uzyskać jak najbardziej liniową charakterystyke tonów wysokich i jak najładniejszy basik - bez tego jest zbyt duża przewaga tonów średnich z niedoborem najniższych i najwyższych rejestrów - no cóż high-end'owych głośników nie mam :). Sam ampli ma tylko korekcję Bass/Treble dla frontów i to bez możliwosci wybrania na jakiej czestotliwosci będzie podbicie (Bass i Sopran od -10 do +10dB i tyle) więc ta opcja mi sie nie nada.

Jak rzeczywiście wygląda sprawa z tym SPDIF ?

Ja mam podlaczone przez SPDIF i nie mam zadnych klopotow. Co prawda mam nieco "wyzszy" model bo 740 ale oprocz wiekszej mocy to od Twojego sie niczym nie rozni. No i dzwiekowka to zintegrowana z plyta. Ampli tez ma korektor graficzny piecio punktowy na kanal centralny.
    Pozdro
    Dexter

Skomentuj

Że central ma to już wiem (odkryłem buszując po opcjach) ale sam central to niewystarczająca opcja...
      No cóż jeśli nie da sie nałożyć korekcji z Kx'ów na spdif to nie bede się w to bawił...szkoda...

Skomentuj

witam w teamie rxv 440, super sprzecik a co do twojego problemu to pomysle nad tym, mam juz go jakis miesiac i zdazylem sie juz dawno w nim obyc wiec jak cos mi przyjdzie do glowy to sie odezwe, jutro jak co bo dzi juz mi sie orbitki przekrecaja noc mnie pograza :)

Skomentuj

Dobry zestaw nie potrzebuje korekcji.
          Wydawało mi sie ze wszyscy o tym wiedzą:)

Skomentuj

I znowu narzekają na moje biedne alphardy A brzydko tak !

Skomentuj

mam taki sam amplituner, no i mam polaczone przez SDPIF. jak mialem KX'a no to wogole nie gralo, jak wgralem stadnardowe sterowniki SB Live, no to jest ok . i nie mam zadnych problemow. Moze jak mi sie kiedys bedzie nudzilo no to wgram jeszcze raz kx'y i sie pobawie, ale narazie mi sie tak podoba jak jest :)

Skomentuj

Wymyśliłem tak: pod choinke postaram się sobie sprawić Sound Blaster Audigy 2 ZS OEM - a wtedy nie bede się już musiał bawić w spdif'y - ta karta to kombajn audio i konwersja z cyfry na analog odbywa się w jakości 24bit/96kHz dla wszystkich wyjść, sterowniki są bardzo rozbudowane i ciągle wychodzą update'y, posiada multum kodeków audio wszelakich standardów dźwięku przestrzennego. Karta cieszy się dobrą opinią wśród osób które ją posiadają. Zresztą otrzymała certyfikat THX więc lipna nie moze być :)
                Na allegro można je zdobyć za 230 - 240zł nówki od SS (jest ich tam setki)

Zresztą kilka przykładowych linków:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36479732
                http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36505925
                http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35755276

Oczywiście jest tego tam o wiele więcej :)

A co tam jak szaleć to szaleć już mam świetny ampli to trzeba jeszcze sprawić sobie świetną karte i już tylko do głośników można się przyczepić (szczczególnie jeśli chodzi o central i surroundy) :)

Skomentuj

FPPfan, popieram, karta jest swietna. Ja mam juz 1,5 miesiaca i nadal sie zachwycam jak malolat kolekcja resorakow :)

Skomentuj

Oooo jak fajnie że kolega już ją ma bo mam prośbe:

W opisie na stronie creative'a piszą że w sterownikach jest wielopunktowy equalizer dla wszystkich kanałów. Czy mógłbyś mi napisać czy ten equalizer ma osobne ustawienia dla każdego z kanałów czy jest on jeden wspólny dla wszystkich głośników a także na jakich częstotliwościach można ustawiać podbicia a także o ile można podbijać (+/- dB) ?

A prócz tego baaaardzo bym prosił o kilka screenów jak wyglada cały panel kontrolny głośników, wspomniany equalizer i wszelkie inne panele związane z konfiguracją głosników i dźwięku. Nigdzie nie ma screenów samych sterowników - wszędzie tylko zdjęcie karty i dużo gadania na temat jej funckcji.

Jakby co to napisze jak zrobić screena ekranu (nie wiem jaki jest Twój poziom wiedzy z informatyki więc na wszelki wypadek napisze):

1. Najpierw trzeba otworzyć to czemu się chce zrobić screena (w naszym przypadku panele konfiguracyjne sterowników Audigy 2 ZS)
                    2. Naciskasz klawisz PrintScreen lub PrntScr (różnie róże klawiatury mają to opisane)
                    3. Wchodzisz do Painta i dajesz wklej - powinien się wkleić obraz całego pulpitu
                    4. Zapisujesz obraz jako .jpg i gotowe :)
                    5. Następnie wystarczy powtórzyć czynności od 1 do 4 dla każdego obiektu któremu się chce pstryknąc "fotke" :)

Bardzo będe wdzięczny jak poświęcisz troche czasu i wrzucisz kilka screenów tu na forum lub na maila: fppfan@op.pl

Aha i jeszcze jedno mi się wspomniało: czy tak jak w przypadku SB Live 5.1 wszystkie dźwięki stero (MP3, DivX itp) są emulowane w 5.1 czy moze w takim przypadku graja tylko fronty ?

Skomentuj

Lepiej zamiast bawiś sie w equalizery zrobić porzadne kolumny które nie będą go potrzebowały. Przybędzie mocy, przestrzenie i wogóle.
                      No ale jak kolega jest zatwardziałym "korektorowcem" to rzeczywiście nic nie da sie zrobić (oprócz wywalania kasy w niepotrzebne rzeczy).
                      Dobry system do oglądania filmów i słuchania muzyki (rozne formaty) z kompa to 3 rzeczy: cokolwiek w komputerzez co ma wyjście cyfrowe (najlepiej optyczne), amplituner z dekoderami DD, DPL2, dts i ostatni, najważniejszy element; zestaw głosnikowy (5.1).
                      Mój szwagier swego czasu zatwardziały korektorowiec nie mysłał ze mozna pomysleć o słuchaniu bez korektora. Wymienieł sprzet (Yamaha, głosniki na ARN by Diora) i wie ze całe te lata zył w błędzie. Teraz nadrabia zaległosci i sie cieszy.
                      Pozdrawiam i zycze przełomu w słuchaniu.

Skomentuj

Aha i jeszcze jedno mi się wspomniało: czy tak jak w przypadku SB Live 5.1 wszystkie dźwięki stero (MP3, DivX itp) są emulowane w 5.1 czy moze w takim przypadku graja tylko fronty ?
                        Tak, jest emulacja, do 5.1, 6.1 lub 7.1 - czy graja same fronty szczerze mowiac w praktyce nie sprawdzilem bo mam same fronty :) Ale pobawie sie w weekend i dam znac.. Postaram sie tez wrzucic jakies screeny.
                        Co do panelu kontrolnego losnikow to jest dosc rozbudowany... okreslasz z duza dokladnoscia polozenie glosnikow i cala scene akustyczna.
                        Co do equalizera to nie bawilem sie nim - szczerze sie przyznaje. Ale wygospodaruje jakas chwile w najblizszym czasie i postaram sie cos skrobnac.
                        Jesli chodzi o mp3 i cdaudio to wystarczal mi korektorek w winampie :P
                        Poza tym zgadzam sie z ditomek, tylko ze nie kazdy ma takie mozliwosci :/

Skomentuj

ditomek => Całkowicie się z Tobą zgadzam, słuchałem juz kilku modeli markowych kolumn i dobrze wiem jak brzmią dobre kolumny bez żadnych korekcji - bez porównania. Ale cóż ma się co się ma i nic narazie na to nie poradze - Adigy 2 nie zawadzi a o kolumnach napewno kiedyś pomyśle :)
                          Aha nie jestem zatwardziałem korektorowcem

mystical => Z niecierpliwością czekam na odpowiedzi

Skomentuj

SPDIF słuzy do przesyłania Dolby Digital, dts, PCM.
                            Jak wiadomo dolby digital i dts są formatami wielokanałowymi ale w "zwykłym komputerze" pochodza one ze ściezek dzwiękowych w filmach, grach i koderów Dolby Digital i/lub dts. Jesli Twoja karta (jakakolwiek) ma KODER dolby lub dts to mozesz kodować uprzestrzennioną muzykę z CD lub wiele strumieni audio z Twojej ulubionej gry do jednego strumienia cyfrowego, wysłac go do ampli tam przy pomocy dekodera DD lub dts go odkodowac do analogowej postaci wielokanałowej.
                            PCM to format stereo i już (mozliwa tylko zmiana próbkowania). (oczywiście w ramach amplitunera)
                            Zadaj sobie pytanie; czy moja karta (komputer) posiada KODER dolby digital i/lub dts?
                            Przeciez odpowiedz jest prosta.

[ Dodano: 2004-12-07, 12:26 ]
                            FPPfan, ja swoje stare już tonsile tez długi czas katowałem korektorami. Ale przejrzałem i teraz widze ze te same kolumny bez tych wszystkich korektorów grają duzo lepiej. Niczego nie zmieniałem, poprostu wyłączyłem korekcję.
                            Pozdrawiam

Skomentuj

Po zakupie Audigy napewno spróbuje na poczatku nie ustawiać żadnych korekcji. Przeczytałem już ponad 10 recenzji tej dźwiękówki - wszędzie wspominają że karta ta ma o wiele bardziej wyraziste wysokie tony i czystszy dźwięk w porównaniu z Live5.1 i Audigy1 a do tego odciąża procesor główny komputera z operacji dźwiękowych co też owocuje małym (ale zawsze) przyrostem wydajności kompa więc warto spróbować :)

Tutaj fragment jednej z recenzji:
                              http://www.tomshardware.pl/video/200...audigy-12.html

Skomentuj

Ja osobiście (jak pisałem wsześniej) poprzestałbym na czymkolwiek co ma wyjscie cyfrowe. Wtedy o jakości brzmienia decyduje ampli i kolumny. popraw ten element toru.
                                Jesli masz juz w kompie wyjscie cyfrowe to zainwestuj w kolumny.

Skomentuj

SPDIf a także światłowód odpada bo trace jakąkolwiek możliwość kontroli brzmienia dźwięku. Sam amplituner ma bardzo ubogie ustawienia dodtyczące korekcji dźwięku (jeden equalizer dla centrala i to jeszcze niezbyt wydajny - podbicie o 6dB w nim powoduje bardzo słabo słyszalne zmiany, w przeciwieństwie do podbicia w sterownikach o tą samą wartość). Nie chce żeby to ampli za mnie decydował jak ma grać.

Przy 6CH INPUT mam jak to mówią amerykańce "what you see that you get" czyli co sobie zmienie w sterach to usłysze i wiem że zmiany dotyczą wszystkiego - niezależnie czy oglądam film czy słucham muzy czy gram w gry :)

Tak samo sprawa dekoderów - przecież amplituner ma je na stałe wbudowane i nie są aktualizowane - w kompie nowe kodeki wyłażą prawie co miesiąc, ciągle coś jest usprawniane a te w ampli mają już rok i pewnie się już zestarzały...(moge się mylić bo nie wiem jak ma się sprawa ze standardami DTS,DTS Neo6,Dolby Digital itp. może one zostają niezmienne ale coś mi się wydaje że jednak chyba wszystko jest usprawniane).

Skomentuj

FPPfan, zerknij sobie na razie tu:

http://www.soundblaster.com/products...p?articleid=82
                                    http://www.soundblaster.com/products...p?articleid=83
                                    http://www.soundblaster.com/products...p?articleid=78

Dosc szczegolowe opisy, tyle ze po angielsku. Dotycza zarowno ZS jak i ZS pro. Co do kodekow masz racje... ale soft w ampli tez mozna uaktualnic :) Przeciez to taki maly komputerek

Skomentuj

No widze że ta karta ma naprawde spore możliwości a to wszystko za wcale nie kosmiczną cene :) Nono jestem pod wrażeniem :)

Napisz mi jeszcze:

1. Czy ten equalizer zastosowuje ustawienia dla wszystkich kanałów równocześnie czy można ustawić różnie dla każdego z nich ?
                                      2. Czy można ustawiać na jakich częstotliwościach chce podbijać ?
                                      3. Czy można regulować częstotliwość odcięcia subwoofera (tej opcji nigdzie nie widze) ?

Skomentuj

Dekodery DD i dts nie zmieniają sie co miesiąc i to jest właśnie najwieksza ich zaleta,
                                        Ich brzmienie jest bardzo dobre, ale jak musisz je miec i w kompie i w ampli to Twoja sprawa. Widze ze jusz wybrałes rozwiazanie i moje wypowiedzi nic nie zmianią.
                                        Dodam tylko ze podłączenie amplitunera droga cyfrową, optyczna do kompa jest najlepsze z mozliwych bo oddziela galwanicznie urządzenia i wpływ jednego na drugi jest żaden. Jak spalisz kompa to nic nie stanie sie twojemu ampli i na odwrót.
                                        Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X