Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki wzmacniacz pod 3way STX?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki wzmacniacz pod 3way STX?

Witam. Jestem w trakcie budowy znanej na forum konstrukcji 3way, opartej na przetwornikach STX. Potrzebuję wzmacniacza który napędzi te kolumny. Nie chcę przepłacać i kupić wzmacniacz za 600zł bo to chyba mija się z celem (za duża moc na takie paczki). Zaproponujcie wzmacniacz który optymalnie napędzi kolumny. No chyba że jestem w błędzie i potrzeba będzie dużej mocy :)

Yamaha AX-700, AX-900, Marantz PM-45(tani wzmak a naprawdę potrafi zaskoczyć bardzo pozytywnie), PM-55, PM-66SE KI, Sony TA-F550ES

Skomentuj

Jeśli masz jakieś doświadczenie z elektronika to ja ci proponuje złożyć UniAmp-a :)

Skomentuj

Zamieszczone przez maxxx222 Zobacz posta
        Jeśli masz jakieś doświadczenie z elektronika to ja ci proponuje złożyć UniAmp-a :)
        A mógł byś porównać uniampa do mojego poprzedniego wzmacniacza Yamaha A-720? Płytkę PCB uniampa już mam w domu :)

csbiczek, Marantz PM-45 jest na allegro za 340zł. Opłacalna inwestycja?

Skomentuj

Zamieszczone przez ni3dzi3lan Zobacz posta

csbiczek, Marantz PM-45 jest na allegro za 340zł. Opłacalna inwestycja?
          Wg mnie trochę drogo, jak dojdzie mój nowy wzmacniacz to mojego pm-45 będę sprzedawał prawdopodobnie więc mogę go sprzedać Tobie

Skomentuj

Pytanie może poza tematem panowie, duża różnica w dźwięku jest miedzy yamahą A-700 a tymi nowszymi np z serii AX itp? i jak np wypada A-700 vs uniamp bo mam a-700 i jakoś brak motywacji do skończenia uni;p

Skomentuj

Skończ uni a się przekonasz, podejrzewam że będzie poprawa w dolnych rejestrach... Z serii AX miałem AX-700, AX-392, AX-592 i poza mocą wielkich różnic nie stwierdzałem

Skomentuj

csbiczek, podaj orientacyjną cenę za twojego pm-45. I jak już dojdzie ci nowy sprzęt to pisz na pw. Jestem zainteresowany :)

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                  Yamaha AX-700, AX-900, Marantz PM-45(tani wzmak a naprawdę potrafi zaskoczyć bardzo pozytywnie), PM-55, PM-66SE KI, Sony TA-F550ES
                  Jeżeli w tym przedziale któryś z tych leciwych konstrukcji marantza to pm-64.
                  Bardzo dobry wzmacniacz no ale ma swoje latka.
                  Jeśli coś nowszego to pm-68/7000, dlatego podałem dwa bo to te same wzmacniacze różniące się obudową.
                  Są to genialne wzmacniacze w przedziale cenowym do 800zł , o wiele lepsze niż pm-66 se ki .
                  Polecam również sony starsze sony es takie jak ta-f 550es , 570es, 670es. Radził bym odpuścić pm-66 bo przy swojej cenie nie oferuje nic specjalnego. Możesz też pomyśleć o Onkyo a-8850 bardzo dobry sprzęt.
                  Ja wybrał bym pm-68/7000 lub sony ta-f 670 es , najbardziej neutralne i z bardzo szeroką sceną dźwiękową.
                  Yamahe ax-700 odpuść chyba, że chcesz dynamiczny ale jasny dźwięk nieco efekciarski.
                  Solidna Yamaha to ax-900 ale ten regulowany loudness :/ no i w tej cenie będzie ciężko.
                  Co do marantzy to bardzo muzykalne wzmacniacze i tu model na prawdę robi różnice, bo w przypadku Yamahy to wręcz identycznie brzmiące wzmacniacze jedynie z większą mocą.

A tak w ogóle Csbiczek na co się zdecydowałeś?.

Skomentuj

Zamieszczone przez globus1987 Zobacz posta
                    A tak w ogóle Csbiczek na co się zdecydowałeś?
                    Lubię eksperymentować:) Teraz zakupiłem Yamahę M-45

Skomentuj

Jak nie będzie ci pasować zastanów się nad marantzem pm-75 ma dac-a na pokładzie i ogólnie to wybitny sprzęt i świetnie zgrywa się z AWX.

Skomentuj

Będę miał to na uwadze

Skomentuj

Panowie a jak to jest z tą opcja auto class A w starych yamaha np A-700 bo mam taka i chyba jestem głuchy bo różnicy wielkiej nie widzę a opcja działa bo po przełączeniu wzmacniacz zaczyna się grzać

Skomentuj

Zamieszczone przez mihas66 Zobacz posta
                            Panowie a jak to jest z tą opcja auto class A w starych yamaha np A-700 bo mam taka i chyba jestem głuchy bo różnicy wielkiej nie widzę a opcja działa bo po przełączeniu wzmacniacz zaczyna się grzać
                            To że pracując w kalsie A się grzeje to normalne, a to że nie słyszysz wielkiej różnicy to tez normalne, to bardziej taki chłyt martetingowy

Skomentuj

Zamieszczone przez mihas66 Zobacz posta
                              Wzmacniacz pracuje w klasie A tylko dla małych mocy (kilkunastu wat) potem automatycznie przełącza się na AB.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                Wzmacniacz pracuje w klasie A tylko dla małych mocy (kilkunastu wat) potem automatycznie przełącza się na AB.
                                Czyli przez 99% czasu swojej pracy pracuje w klasie A....

Skomentuj

No tak bo jak wiadomo przy normalnym słuchaniu wykorzystujemy bardzo małą moc.
                                  Także moc rzędu 20w to już pozwala na naprawdę dość głośny odsłuch.

Skomentuj

Zamieszczone przez globus1987 Zobacz posta
                                    Także moc rzędu 20w to już pozwala na naprawdę dość głośny odsłuch.
                                    Chyba moc rzędu 2W :P

Skomentuj

Czyli się nabrałem na chłyt marketingowy yamahy sprzed prawie 30 lat....

Skomentuj

Podepnę się i odgrzeje stary temat.

O jakich parametrach szukać amplitunera stereo (to wzmacniacz z tunerem FM?) aby można było używać go w komplecie z tymi kolumnami i telewizorem LED Philips 42PFL5028H/12. Telewizor ma wyjścia audio HDMI i Coaxial. Pod TV podpięte jest PS# ale to chyba nieistotne.

Może jakiś konkretny model? Nie szukam sprzętu nowego, 1000zł tez nie mogę przeznaczyć.
                                        Optymalnie gdyby to był model z amplitunera z CD lub DVD, ale to chyba juz podchodzi pod kino domowe?

Nie poszukuje rozwiązań DIY, właśnie sprzedałem Uniamp'a i tą drogę życia już zamknąłem.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X