Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mostek Tda7294 na 1 radiatorze - Pytanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mostek Tda7294 na 1 radiatorze - Pytanie

Witam jestem w trakcie budowy wzmacniacza na tda7294 w oparciu o schemat kitu NE013. Mam gotowe 4 moduły lecz mam tylko 2 radiatory i moje pytanie jest takie czy mogę na jednym radiatorze umieścić dwie kości tda7294 bez podkładek ?

Tak, jest tam ujemne napięcie zasilania.

Skomentuj

Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź. Pozdrawiam:biggrin:

Skomentuj

Ja bym jednak dał podkładki. Tak dla bezpieczeństwa.

Skomentuj

jak nie dasz podkładek to nie możesz mieć masy nigdzie podłączonej do radiatorów, czyli musisz odizolować radiatory od obudowy co jest bardziej problematyczne, chyba że nie planujesz podłączać masy do obudowy lub wogóle nie będzie metalowej obudowy

Skomentuj

O tym trzeba pamiętać, jednak ja wolę nie izolować układów bo znacznie lepiej się chłodzą a i tak układom scalonym jest ciężko oddać moc traconą do radiatora. Znajomi stosują izolację ale fakt że nie grają głośno powyżej minuty bo sam układ wręcz zaczyna parzyć i już kilka "zagotowali" mimo zabezpieczeń. Układ scalony dużej mocy to ciągłe kompromisy.

Skomentuj

Moja obudowa jest drewniana. O podkładki pytam bo przy zamawianiu części do wzmacniacza zapomniałem ich zamówić a nigdzie w pobliżu nie mam sklepu elektronicznego a zamawiać samych podkładek się nie opyla. :biggrin:

Skomentuj

Większość je daje ale zmniejsza to czas pracy z większą mocą, nie nadaje się to do robienia imprez itp.

Skomentuj

Czaruję...
                X