Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzbogacenie UniAmp'a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzbogacenie UniAmp'a

Witam

Jakis czas temu stałem sie bogatszy o w/w wzmaciacz tzn układ zlutowany przez jednego z kolegów z forum plus reszta ustrojstwa zamknieta w "opakowaniu zastępczym"
    Mam teraz troche czasu i chę wreszcie dokończyc dzieła
    Obudowa jest w głowie
    JAk dorwe odpowiednie wiertłoto wytrawie płytkę pod selektor wejśc by.Irek - części już czekają

Potrzebuje rozwiąząć nastepujace problemy:
    - prosty przełącznik wyjść czyli zestaw głosników A i B
    - wyjście na słuchawki: czy jest jakis prosty układ czy np trzeba wkomponowac w to których z tych wzmaków http://audioton.republika.pl/dyi.htm.
    Jak by sie odbywało zasilanie? osobny transformator? obeznie mam zalecany toroid bodajże 300W bez opcji "audio"
    - zeby nie dostawiac kolejnego pudła myslałem o jakims prostym "tunerze fm" ale nie jest to konieczne
    - co by tu jeszcze dodać....? Ni przewiduje zdalnego sterowania, za duzo juz tych pilotów w domu leży..

Pozdrawiam
    Miecho

P.S.
    Sory za błedy ale moja Oper podkresla wszystko na czerwono, a ja tez mam z tym pewien problem :(

Przełącznik zrób wg projektu Irka, jest to zabezpieczenie kolumn (dc, szybkie odłączanie, opóźnione załączanie) i selektor A/B. [HTML]http://www.fratu.pl/irek/?uklad-zabezpieczen-do-wzmacniacza,33[/HTML] A jak chcesz prościej to ja bym zrobił na podwójnym heblu. np. Takim : [HTML]http://allegro.pl/przelacznik-hebelkowy-3-stany-6-nozek-3a-250v-i1385756209.html[/HTML]. Ja bym dodał wskaźnik wysterowania, analogowy oczywiście. A co do wzmacniacza słuchawkowego to ja bym zrobił coś na scalaku.

Skomentuj

Irka nowe zabezpieczenie ma wyjscie sluchawkowe, takze z nim sie skontaktuj

Skomentuj

Irek bedzie dopiero pod koniec miesiaca
        takze nie bedzie z nim kontaktu
        powod nie istotny
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Miecho77 Zobacz posta

P.S.
          Sory za błedy ale moja Oper podkresla wszystko na czerwono, a ja tez mam z tym pewien problem :(
          1. Prawoklik na polu tekstowym >> Słowniki >>Dodaj lub usuń słowniki >> Znajdź i zaznacz Polski, zainstaluj.
          2. Prawoklik na polu tekstowym >> Słowniki >>Polski

UWAGI MODERATORA
          Zapoznaj się z pkt 9 ppkt b regulaminu serwisu. Takie informacje przekazujemy poza forum.
          Q

Skomentuj

OT:
            Zamieszczone przez karolkuich Zobacz posta
            1. Prawoklik na polu tekstowym >> Słowniki >>Dodaj lub usuń słowniki >> Znajdź i zaznacz Polski, zainstaluj.
            2. Prawoklik na polu tekstowym >> Słowniki >>Polski
            Wreszcie Pomogło

Wracając do tematu, na razie wybiorę najprostsze przełączanie z racji moich "zaawansowanych" umiejętności elektronicznych.
            Z czasem chciał bym wkomponować w pudełko któryś ze wzmacniaczy słuchawkowych ze strony podanej na początku tematu.
            Jestem przeciwnikiem marnowania energii i nie uważam za konieczne uruchamiania Uniamp'a przy słuchawkach (i tu się pewnie niektórym naraziłem), co innego słuchanie muzyki z 3-drożnego stereo ]:>

Skomentuj

Ja bym tez chętnie dołożył do uniego jakiś prosty Tuner FM.Do tego selektor wejść od Irka z wyjściem słuchawkowym,analogowy wskaźnik wysterowania i nic więcej nie potrzeba IMO. Odnośnie tunera to czy Będzie to proste czy trzeba kombinować nie wiadomo jak?? Wiadomo będzie potrzebne osobne trafo do zasilenia tego tunera lecz osobiście wolałbym mieć Amplituner niż zwykły tuner a nad nim uniego.

Skomentuj

Gdzieś widziałem kit gotowy małego tunera FM ale mono. Jest więc szansa żeby zrobić taki tunerek przy stosunkowo niewielkich rozmiarach.
                Poszukam gotowca i jak coś znajdę to dam znać.
                Tak czytam i czytam... najprostszą opcją wydają układy TDA7000 (10zł) i podobne.
                Z tego co wyczytałem to po dołączeniu dekodera stereo można uzyskać sygnał... stereo.
                Poziom sygnału wyjściowego z tego "czegoś" to ponoć 70mV więc troszkę mało. Do posłuchania radyjka może wystarczy.
                Chyba, że jakaś mądra głowa zarzuci inną alternatywę.

Mi na tym nie zależy... mam zewnętrzny tuner.

http://electronics-diy.com/TDA7000_FM_Receiver.php
                Potrzebne PCB i stereodekoder.
                Last edited by davitxx; 07.01.2011, 14:28.

Skomentuj

Czaruję...
                X