Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Brum sieciowy przy połączeniu z PC - Sony MHC-RG470

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Brum sieciowy przy połączeniu z PC - Sony MHC-RG470

Witam!

Obecnie słucham muzyki z wieży Sony MHC-RG470, bo sprzęt CA na którym wcześniej słuchałem, poszedł do samochodu :)

Podłączyłem sobie przez wejście AUDIO IN dwoma jackami z PC, i co? słuchać spory szum a raczej brum.

Z urządzeń zasilanych bateryjnie - telefon, mp4 nie słychać żadnych zniekształceń, po pogłośnieniu na max jest cisza.

Gdy podłącze kompa z Sound Blasterem Audigy 2ZS niestety pojawia sie brum, tak jakby przechodził na masie z zasilacza, coś w stylu pracy przetwornicy w nim. Zasilacz jest do wymiany - ale na razie na to pieniędzy nie ma.

Gdy odłączę kabelek jack nie ma także brumu.
    Czy istnieje jakiś prosty sposób, aby pozbyć się tego brumu?

Myślałem dać jakiś malutki kondensator filtrujący na masę jacka, co o tym sądzicie?

Witam

Na początek proponuje przełożyć Audigy w inny slot PCI najlepiej jak najniżej (najdalej procesora)

Pozdrawiam

Skomentuj

Odlacz kabelek od internetu i wtedy sprawdz.

Skomentuj

Na to nie wpadłem, przestało brumić, a nic nie pomogło - tzn kondek 22nF na masie, pierścien ferromagnetyzujący na kablu, karta na ostatnim slocie...

Jak temu zaradzić? do karty sieciowej jest wpięty Ovis z internetu bezprzewodowego, zasilany zasilaczem 18V. Ale do gniazda karty sieciowej napięcie z zasilacza nie dochodzi...

Skomentuj

czasem pomaga odwrócenie o 180 stopni jednej z wtyczek sieciowych (kompa lub wzmacniacza)

Skomentuj

Mam to samo i tez chcialbym znac metode pozbycia sie tego problemu. Prawdopodobnie chodzi o to ze siec kablowa z internetem gdzies jest uziemiona i petle mas tworza ten brum.

Ale mam lepsza zagadke. Tuner SAT nie widzi mi sieci dopuki nie odlacze EUR-a od TV wetdy ja znajduje i moge wpaic EURO i juz jest ok:)

Skomentuj

A wszystko przez te kondensatory co powodują spływanie ładunków z obudowy do sieci, bez nich nie było by tych problemów bo zasilacze są izolowane galwanicznie. Do tunera czy routerów wystarczy małe trafo 230V/230V ale drożej będzie z tv albo komputerem.

Skomentuj

Niby wszystko powinno byc podlaczane do uziemienia i to wspolnego co poprawia jedo ale moze powodowac inne klopoty.

Z dzwiekiem z PC poradzilem sobie inaczej, podlaczajac optykiem sygnal do amplitunera. dzieki temu kozystam ze zintegrowanej karty muzycznej i nie musze kupowac jakiejs dobrej.

Skomentuj

Czaruję...
                X