Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jvc shx 851,padnieta koncówka?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jvc shx 851,padnieta koncówka?

witam.podejrzewam w moim radiu padniętą końcówkę mocy ,układ (tps 4100).radyjko przez miesiąc co pół godziny robiło zgon.po po przerwie około godziny znowu wracało do życia.zaniosłem do elektronika ,wina kostka od radia miała naderwane przewody.naprawił radio działa. na chwile obecną grają tylko przednie kanały ,w tylnych kanałach cichy szmer .zauważyłem że tył nie gra dopiero po jakimś czasie,ponieważ nie miałem podłączonych tylnych głośników.na zwrotnicy w radiu zginęło mi też odcięcie tonów wysokich .mam teraz 2-ge pytanie.czy wymiana w tym radiu w zasilaniu kondensatorów 3300uf 25v na 2200uf 25v,mogła być przyczyną awarii? .radio posiada osobny przetwornik zasilania.

jeżeli ma przetwornice to nie można sobie dowolnie zmieniać pojemności kondensatorów w pompie kondensatorowej... to może być przyczyna. sprawdż dokładnie połączenia i napisz czy radio grzeje się ponad "normę". :biggrin:

Skomentuj

radio, raczej posiada normalną temperaturę na chłodzeniu,można położyć rękę bez problemów .kondzie wymieniłem 2 sztuki na panasonica fc z oryginalnych jvc,odczucie po wymianie więcej basu .ale podejrzewam że końcówka lub jakieś zabezpieczenie padło przed wymianą kondensatorów.znikniecie filtra wysokich nastąpiło przed majsterkowaniem z kondensatorami,ale pewność że tył nie gra mam dopiero dzisiaj jak podłączyłem tylne głośniki.inaczej z formułuje pytanie ,czy wymiana kondzi może jeszcze bardziej zaszkodzić?

Skomentuj

cichy szmer sugeruje, ze kocówka mocy jest OK, tylko nie dostaje sterowania. Nie znam tego radia, ale sprawdź ustawienie balansu tył/przód.
        Wymiana kondensatorów raczej nic nie popsuła.

Skomentuj

Sprawa jest złażona bo to klasa T. Końcówka składa się z kości DSP i modułu wykonawczego gdzie są tranzystory mocy. Sama wymiana kondensatorów nie mogła zaszkodzić ale podczas lutowania mogłeś coś uszkodzić.

Skomentuj

Wszystkie ustawienia radia sprawdzałem na samym początku.Tylne głośniki grają ale bez basu i sporo ciszej(delikatny pogłos).Obok końcówki jest regulator napięcia Ha 13164a ,jak kolega Zibi napisał że końcówka niema sterowania może regulator uległ uszkodzeniu i nie podaje odpowiedniego prądu dalej.Jeżeli jest uszkodzona końcówka to raczej przód też by nie grał.Pocieszam się ,Tps 4100 jest ciężko dostępny.Jest może jakiś prosty test żeby sprawdzić końcówkę?

Skomentuj

Regulator nie zasila samej końcówki. Te TPS są ciężko dostępne bo firma która to podrukowała nie istnieje.
              Może to Ci pomoże:
              http://www.profusionplc.com/images/d...ts/tps4100.pdf
              http://www.profusionplc.com/images/d...ts/tcd6001.pdf
              Może puściły luty przy tym TPS4100 spróbuj poprawić ale najlepiej oddaj to do specjalisty.
              Prostej metody na spr. nie ma niestety (trzeba by podłączyć oscyloskop i pooglądać przebiegi).

---------- Post dodany o 11:23 ---------- Poprzedni post o 11:22 ----------

Spróbuj jeszcze zrobić reset - przywrócić ustawienia fabryczne.

Skomentuj

O.k .Od dam radio do specjalisty.Dziękuje za wszystkie porady.
                Pozdrawiam.

---------- Post dodany o 17:11 ---------- Poprzedni post o 16:46 ----------

Mam jeszcze pytanie w kwestii kondensatorów,mogą zostać w przetwornicy czy wymienić na 3300uf 25v.różnica jest w prądzie udarowym ,czy może zaszkodzić?

Skomentuj

Mniejsza pojemność nie powinna zaszkodzić, najczęściej układy scalone mocy padają gdy wylutowujemy lub wlutowujemy kondensatory które mają jeszcze ładunek lub gdy zasilanie układu scalonego nie osiągnęło 0V.

Skomentuj

Zamieszczone przez aywor5 Zobacz posta
                    Mam jeszcze pytanie w kwestii kondensatorów,mogą zostać w przetwornicy czy wymienić na 3300uf 25v.różnica jest w prądzie udarowym ,czy może zaszkodzić?
                    Tam raczej nie ma przetwornicy bo ten wzmacniacz jest przeznaczony do zasilania 14V bezpośrednio z instalacji samochodu.

Skomentuj

dokładna nazwa to,konwerter dc/dc.
                      Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                      X