Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz panelowy do subwofera z allegro, pare pytań z podłączeniem filtra aktywneg

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz panelowy do subwofera z allegro, pare pytań z podłączeniem filtra aktywneg

Witam.
    Posiadam panel z allegro taki jak na zdjęciach do niego mam filtr aktywny z regulacją głośności, mam problem z odpaleniem go. Sprzedawca twierdzi że działa. Wiem że pytania błahe ale wole mieć pewność.

Panel:
    Moc którą oferuje to 280wat RMS przy 4ohmr, 180w przy 8ohm, pobór max. z sieci to 530wat.Wymiary 25cmx25cm.
    opis panelu od sprzedawcy na allegro:

"Wzmacniacz ma wejścia i wyjścia niskopoziomowe i wysokopoziomowe ,
    automatyczne włączanie i wyłączanie działa prawidłowo , zmiana fazy też.
    Wzmacniacz oparty na 2 parach tranzystorów Toshiba,solidny radiator,duże ciężkie trafo.
    Subwoofer z tym wzmacniaczem miał regulator umieszczony na przedniej ściance , była tam regulacja odcięcia ,głośności i czujnik od pilota ."

Filtr Aktywny
    opis filtra zaczerpnięty z allegro
    "Aktywny filtr do subwoofera zbudowany w oparciu o wzmacniacze operacyjne. Posiada regulację siły głosu oraz pasma odcięcia filtru od 40Hz do 150Hz. Zasilany napięciem symetrycznym napięciem +- 12V do +-80V."

Pytania
    Firmowo czujnik od pilota, regulacja głośności filtra, odcięcia filtra były na przednim panelu.

Na jednym ze zdjęć jest kostka:
    2 szare kabelki ekranowane jest to WE WY sygnalu.
    2 niebieskie zasilanie filtra
    2 czarne??? od czujnika??

Wole mieć pewność co do podłączenia filtra. Zasilanie filtra od 12 v do 20 v tak mi podał sprzedający . Z tym że w opisie filtra od sprzedawcy, jest inne znalazłem na allegro..

Last edited by nitro8; 20.01.2011, 16:01.

cześć kolego :) masz jakieś namiary na oryginalny sub gdzie to siedziało?

Skomentuj

Zamieszczone przez longer elektro Zobacz posta
      cześć kolego :) masz jakieś namiary na oryginalny sub gdzie to siedziało?
      W tym jest problem że nie mam, rozglądałem się właśnie za tym:(:(

Skomentuj

ok. bez paniki :) jak masz miernik.... to sprawdż które kable są połączone z masą i napisz ile zostało i jakie kolory.

Skomentuj

2 szare od sygnału, i 2 niebieskie jako+- i trzeci powinieneś mieć GND. Jako ostatni tam jest do regulacji oryginalnego filtra przez pilot, a dokładnie do silników, które to umożliwiały..

Sprawdź jak Ci mówię, na 90% tak powinno być..

PS mogłeś się do mnie zgłosić o wersję 450W (to samo, co ten 530W).

---------- Post dodany o 18:02 ---------- Poprzedni post o 17:56 ----------

Filtr też kupowałeś od niego? Pokryj go lakierem bezbarwnym, albo cyną, żeby uniknąć śniedzenia ścieżek. Widać podtrawione ścieżki..

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol22m Zobacz posta
            2 szare od sygnału, i 2 niebieskie jako+- i trzeci powinieneś mieć GND. Jako ostatni tam jest do regulacji oryginalnego filtra przez pilot, a dokładnie do silników, które to umożliwiały..

Sprawdź jak Ci mówię, na 90% tak powinno być..

PS mogłeś się do mnie zgłosić o wersję 450W (to samo, co ten 530W).

---------- Post dodany o 18:02 ---------- Poprzedni post o 17:56 ----------

Filtr też kupowałeś od niego? Pokryj go lakierem bezbarwnym, albo cyną, żeby uniknąć śniedzenia ścieżek. Widać podtrawione ścieżki..
            Podłączałem 2 szare ze sobą WE i WY i nie było reakcji końcówki. Skoro tak to teoretycznie mogę 2 niebieskie podpiąć do zasilania filtra. Bo bez samego filtra nie da rady odpalic??
            Filtr dołączył mi do panelu. A sygnał pójdzie WE 1 - WE 2 na filtrze, dla jednego kanału. Dobrze rozumuję?
            Już zamówiłem ten, także z nim się uporam...

---------- Post dodany o 18:33 ---------- Poprzedni post o 18:29 ----------

ok. bez paniki :) jak masz miernik.... to sprawdż które kable są połączone z masą i napisz ile zostało i jakie kolory.
            Sprawdzę:)

Skomentuj

Zamieszczone przez nitro8 Zobacz posta
              A sygnał pójdzie WE 1 - WE 2 na filtrze, dla jednego kanału
              ???

Możesz sprawdzić Panel, podłączając go na "krótko" czyli podłączasz 2 szare przewody ze sobą, (biały + biały, i 2 następne ze sobą..). Wtedy pójdzie cale pasmo na głośnik, równocześnie głośność. Daj mały sygnał a wszystko bd ok.

Skomentuj

???

Możesz sprawdzić Panel, podłączając go na "krótko" czyli podłączasz 2 szare przewody ze sobą, (biały + biały, i 2 następne ze sobą..). Wtedy pójdzie cale pasmo na głośnik, równocześnie głośność. Daj mały sygnał a wszystko bd ok.
                Zrobiłem to i końcówka nie "rusza", tylko jak wciskam biezpiecznik to slychac taki lekki "klik"..

Skomentuj

a kabelki sprawdziłeś?? czekam :)

Skomentuj

Sprawdź napięcia na płytce, być może gniazdo bezpiecznika nie łączy.

---------- Post dodany o 21:51 ---------- Poprzedni post o 21:50 ----------

a kabelki sprawdziłeś?? czekam
                    a które chcesz dokładnie sprawdzić? hehe taki offtop xD

Skomentuj

chcę żeby wykluczył wszystkie masy bo mam swoją teorię i muszę się upewnić :)

Skomentuj

chcę żeby wykluczył wszystkie masy bo mam swoją teorię i muszę się upewnić :)
                        Nie wyklucze masy bo nie ma napiecia na kostce

Do karol 22 m

Gniazdo dobrze działa, trafo, mostek też. NA nastepnej pltce też jest, ale na plytce z włącznikiem i tą kostką podłączeniową już nie ma, na wyjściu na kostce nie ma napięcia na żadnym kabelku. Także jest USZKODZONY, bede go zwracal.

Masz te panele 450 w teraz do sprzedania??bo byłbym zainteresowany podeslij info na PW jakie ceny itp

---------- Post dodany o 10:03 ---------- Poprzedni post o 23:53 ----------

Nie wiem co dalej z tym robic, czy może powalczyć troche z nim...

Skomentuj

Przelutuj wszystkie elementy, być może powstały zimne luty z racji, że Panel ma już parę ładnych lat. Sprawdź ścieżki czy nie są pęknięte(zaraz po lucie elementów) używając do tego mocnego światła skupionego, np latarki świecąc od strony elementów bd miał prześwit ze strony ścieżek. Popatrz szybkie diody, w jakim są stanie, zmierz rezystory. Najgorsza opcja jak ci padły układy scalone które tam się znajdują, a to też jest prawdopodobne..

Na twoim miejscu nie bawił bym się przy nim, jeżeli sporo za niego zapłaciłeś kupując jako sprawnego. Wolał bym go zwrócić, chyba że będą z tym problemy.

Niestety 450W już zamówione/sprzedane. Na dzień dzisiejszy już ich nie mam. Może w przyszłym czasie coś się jeszcze znajdzie. Ale 300W i słabsze jeszcze parę sztuk jest.

Skomentuj

Przelutuj wszystkie elementy, być może powstały zimne luty z racji, że Panel ma już parę ładnych lat. Sprawdź ścieżki czy nie są pęknięte(zaraz po lucie elementów) używając do tego mocnego światła skupionego, np latarki świecąc od strony elementów bd miał prześwit ze strony ścieżek. Popatrz szybkie diody, w jakim są stanie, zmierz rezystory. Najgorsza opcja jak ci padły układy scalone które tam się znajdują, a to też jest prawdopodobne..

Na twoim miejscu nie bawił bym się przy nim, jeżeli sporo za niego zapłaciłeś kupując jako sprawnego. Wolał bym go zwrócić, chyba że będą z tym problemy.

Niestety 450W już zamówione/sprzedane. Na dzień dzisiejszy już ich nie mam. Może w przyszłym czasie coś się jeszcze znajdzie. Ale 300W i słabsze jeszcze parę sztuk jest.
                            Slabo sie znam na wzmacniaczach audio, ale zerknę na to co napisałeś..
                            Właśnie tak myślę żeby nic z nim nie ruszać, bo naprawa to też nieciekawa sprawa z tym. Tym bardziej że słabo się na tym znam. A to może się okazać kosztowna naprawa..

Skomentuj

Bardziej pracochłonna niż kosztowna, bo co najdroższe to Scalaki +-15-20zł każdy..

Skomentuj

Bardziej pracochłonna niż kosztowna, bo co najdroższe to Scalaki +-15-20zł każdy..
                                Taką też odpowiedź usłyszałem od człowieka zajmującego się naprawą. Towar w aukcji miał być sprawny także, tego się bedę trzymał. Przydałby mi sie ten najmocniejszy, jednak nie masz go na stanie. A ile masz tych 300 watowych?

Skomentuj

Widzę niezłą manipulację przy ocenianiu mocy... od kiedy maksymalny pobór jest wyznacznikiem mocy wzmacniacza? te słabsze są na jednej parce toshib wiec nie mają 300W a 120-140W przy 4 ohm w zależności jakim napięciem są zasilane - nie dawajcie sie robić w bambuko!!

Skomentuj

jaromas A kto powiedział, że jest? widzisz tu w temacie chociaż jedną odpowiedz, gdzie było by napisane, że 300W jest mocą wyjściową? BO JA NIE!! Jeżeli poruszyłeś temat tranzystorów, to jest tam para toshib 2SA1943 i 2SC5200, każda z nich wyciągnie po 100W, lecz wiemy, że przy możliwościach układu to jest niewykonalne. Napięcie symetryczne +- 40V. Przy 4ohm ma te 150W.

Skomentuj

Nie podnoś głosu! :P Głównie chodzi mi o to uproszczone posługiwanie sie mocą np: "Niestety 450W już zamówione/sprzedane. (...) Ale 300W i słabsze jeszcze parę sztuk jest. " z tego zdania nie wynika że jest to maksymalny pobór. Mistrzami w przekręcaniu są sprzedawcy na allegro którzy bez ceregieli podają pobór maksymalny jako moc wyjściową

Skomentuj

Zamieszczone przez jaromas Zobacz posta
                                        z tego zdania nie wynika że jest to maksymalny pobór
                                        Ależ oczywiście że wynika, jeżeli tylko przeczytał byś cały temat. Ponieważ autor na samym początku wszystko opisał. Aa i to nie jest allegro..

Skomentuj

Czaruję...
                                        X