Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trafo z napięciem pojedyńczym, jak zrobić napięcie symietryczne?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Trafo z napięciem pojedyńczym, jak zrobić napięcie symietryczne?

Witam, mam trafo z napięciem pojedyńczym 40V. Chce zasilić nim wzmacniacz który potrzebuje ok +-40v. Szukałem schematu takiego zasilacza ze sztuczną masą ale nie mogłem znaleźć. Słyszałem że można użyć dwóch mostków prostowniczych i połączyć Plus jednego z minusem drugiego. i wtedy powstaje masa. Dodaję schemat który narysowałem z dwoma mostkami prostowniczymi
    Załączone pliki

To nie jest schemat tylko bazgranina. Z trafa 40V nie zrobisz +-40V tylko jakieś +-55V. No i nie potzreba do tego dwoch mostkow tlyko wystacza dwie diody (podwajacz napięcia). Po za tym twoj uklad jest zły, spali sie od razu po podlaczeniu.
    Last edited by brencik; 29.01.2011, 11:20.

Skomentuj

Ale wymyśliłeś :) Tak się nie da. Nawet jak zastosujesz odpowiednio buforowany dzielnik (sztuczną masę) to i tak będziesz miał +-28V. Musisz mieć trafo z wyprowadzonym środkiem uzwojenia albo z dwoma takimi samymi uzwojeniami.

---------- Post dodany o 11:18 ---------- Poprzedni post o 11:16 ----------

Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
      No i nie potzreba do tego dwoch mostkow tlyko wystacza dwie diody (podwajacz napięcia)
      Do wzmacniacza mocy raczej nie bardzo.

Skomentuj

macie jakieś pomysły jak to rozwiązać?

---------- Post dodany o 11:23 ---------- Poprzedni post o 11:22 ----------

z napięciem wiem ze po wyprostowaniu będzie wyższe.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
          Do wzmacniacza mocy raczej nie bardzo.
          Zasada pracy podwajacza napiecia jest zawsze taka sama, niewzaleznie czy zasila wzmacnaicz mocy czy choinkę.
          Dwie diody plus dwa elektrolity.
          Inaczej nei da sie zorbić z jednego napiecia
          http://img155.imageshack.us/img155/6...ddelonayp8.jpg
          Mozna zastosowac mostek ale i tak dwie jego diody będa uzywane do prostowania, pozostale dwie beda ciagle w stanie zaporowym.

Skomentuj

Możesz tak zrobić, musisz zastosować dużo większą pojemność kondensatorów bo to prostownik jedno połówkowy.

---------- Post dodany o 12:30 ---------- Poprzedni post o 11:38 ----------

Napisz jeszcze jaki wzmacniacz chcesz z tego zasilać.

Skomentuj

N-mosfet 300w@4R. jest to modyfikowany kit AVT "alternatywa dla tda7294" na 2 parach. Czyli jeśli bym zastosował ten mostek jedno połówkowy, to bezporblemu mógłbym zasilić tym wzmacniacz? Filtrację mam 4x4700uF. Nie będzie za mało? Trafo ma moc 350W.

---------- Post dodany o 15:49 ---------- Poprzedni post o 15:46 ----------

raven1985
              Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              Możesz tak zrobić,
              Mówisz o moim "schemacie"?

---------- Post dodany o 16:00 ---------- Poprzedni post o 15:49 ----------

Jakie diody zastosować? i czy te rezystory są konieczne ? bo na schemacie jakieś są..

Skomentuj

Zamieszczone przez dymit Zobacz posta
                Jakie diody zastosować? i czy te rezystory są konieczne ? bo na schemacie jakieś są..
                Na tym schemacie od brencika to stabilizatory (te akurat na 15V). Tobie nie potrzebne.

A diody odpowiednio pod natężenie prądu dobierz.

Skomentuj

Rozumiem, dla 40V wystarczą 5A? czy kupić mocniejsze?

---------- Post dodany o 16:22 ---------- Poprzedni post o 16:21 ----------

Trafo ok. 350w mocy

Skomentuj

Mówisz o moim "schemacie"?
                    Nie o tym brencik-a
                    Filtrację mam 4x4700uF. Nie będzie za mało? Trafo ma moc 350W.
                    Może być za mało. Tętnienia jakieś 5Vpp.

Rozumiem, dla 40V wystarczą 5A? czy kupić mocniejsze?
                    min 10A.

Skomentuj

Mozna zastosowac mostek ale i tak dwie jego diody będa uzywane do prostowania, pozostale dwie beda ciagle w stanie zaporowym.
                      A wcale ze nie!! Mozna polaczyc je rownolegle!

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                        Irku możesz wyjaśnić łopatologicznie?

Skomentuj

Czyli że podłączasz jedno z wyprowadzeń trafa, do obydwu punktów AC w mostku.
                          Wtedy będzie tak, jakbyś miał po dwie diody równolegle.

Skomentuj

tylko te tętnienia napięcia... zeby je zlikwidować jaką minimalnie pojemność kondów musiał bym mieć?

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                              MOzna, ale po co? Diod nie łaczy sie rownolegle.
                              Irku możesz wyjaśnić łopatologicznie?
                              http://www.wsdj.cba.pl/elektronika/S...stek_prost.gif połączyc punkt 1 i 3. Ni wiem czy prosciej sie da.

---------- Post dodany o 10:40 ---------- Poprzedni post o 10:39 ----------

tylko te tętnienia napięcia... zeby je zlikwidować jaką minimalnie pojemność kondów musiał bym mieć?
                              To zalezy z jaka moca bedziesz wykorzystywał wzmacniacz. Ja bym dał 20mF na gałąź.

Skomentuj

Już pisałem że wzmacniacz ma ok 300w@4R. ale oczywiście nie wykorzystam go w pełni. Głośnik 32-300-4sc ale wątpię by miał te 300w rms. Raczej 200-220.

Skomentuj

Już pisałem że wzmacniacz ma ok 300w@4R
                                  To raczej mało prawdopodobne przy tafie 40V. Prędzej 200W.

Skomentuj

Kondy powinny miec ze dwa razy wieksza pojemnosc ale nie ma czegos takiego jak minimalna pojemnosc. Wzmacniacze o mocy od kilkunastu do kilkuset wat czesto pracuja ''na standardzie'' 2x10.000uF i jest ok a jak by bylo mniej czy wiecej to tez by dzialaly.

---------- Post dodany o 22:18 ---------- Poprzedni post o 22:17 ----------

MOzna, ale po co? Diod nie łaczy sie rownolegle.
                                    Zeby zwiekszyc prad maksymalny diody, diody mocy laczy sie rownolegle. Nie robi sie tego dla diod sygnalowych, bo to wtedy nic nie daje.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X