Witam, mam trafo z napięciem pojedyńczym 40V. Chce zasilić nim wzmacniacz który potrzebuje ok +-40v. Szukałem schematu takiego zasilacza ze sztuczną masą ale nie mogłem znaleźć. Słyszałem że można użyć dwóch mostków prostowniczych i połączyć Plus jednego z minusem drugiego. i wtedy powstaje masa. Dodaję schemat który narysowałem z dwoma mostkami prostowniczymi
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Trafo z napięciem pojedyńczym, jak zrobić napięcie symietryczne?
Collapse
X
-
Ale wymyśliłeś :) Tak się nie da. Nawet jak zastosujesz odpowiednio buforowany dzielnik (sztuczną masę) to i tak będziesz miał +-28V. Musisz mieć trafo z wyprowadzonym środkiem uzwojenia albo z dwoma takimi samymi uzwojeniami.
---------- Post dodany o 11:18 ---------- Poprzedni post o 11:16 ----------
Zamieszczone przez brencik Zobacz postaNo i nie potzreba do tego dwoch mostkow tlyko wystacza dwie diody (podwajacz napięcia)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaDo wzmacniacza mocy raczej nie bardzo.
Dwie diody plus dwa elektrolity.
Inaczej nei da sie zorbić z jednego napiecia
http://img155.imageshack.us/img155/6...ddelonayp8.jpg
Mozna zastosowac mostek ale i tak dwie jego diody będa uzywane do prostowania, pozostale dwie beda ciagle w stanie zaporowym.
Skomentuj
-
N-mosfet 300w@4R. jest to modyfikowany kit AVT "alternatywa dla tda7294" na 2 parach. Czyli jeśli bym zastosował ten mostek jedno połówkowy, to bezporblemu mógłbym zasilić tym wzmacniacz? Filtrację mam 4x4700uF. Nie będzie za mało? Trafo ma moc 350W.
---------- Post dodany o 15:49 ---------- Poprzedni post o 15:46 ----------
raven1985
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaMożesz tak zrobić,
---------- Post dodany o 16:00 ---------- Poprzedni post o 15:49 ----------
Jakie diody zastosować? i czy te rezystory są konieczne ? bo na schemacie jakieś są..
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dymit Zobacz postaJakie diody zastosować? i czy te rezystory są konieczne ? bo na schemacie jakieś są..
A diody odpowiednio pod natężenie prądu dobierz.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dymit Zobacz postaMówisz o moim "schemacie"?
Zamieszczone przez dymit Zobacz postaFiltrację mam 4x4700uF. Nie będzie za mało? Trafo ma moc 350W.
Zamieszczone przez dymit Zobacz postaRozumiem, dla 40V wystarczą 5A? czy kupić mocniejsze?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez brencik Zobacz postaMozna zastosowac mostek ale i tak dwie jego diody będa uzywane do prostowania, pozostale dwie beda ciagle w stanie zaporowym.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaA wcale ze nie!! Mozna polaczyc je rownolegle!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaA wcale ze nie!! Mozna polaczyc je rownolegle!
Zamieszczone przez dymit Zobacz postaIrku możesz wyjaśnić łopatologicznie?
---------- Post dodany o 10:40 ---------- Poprzedni post o 10:39 ----------
Zamieszczone przez dymit Zobacz postatylko te tętnienia napięcia... zeby je zlikwidować jaką minimalnie pojemność kondów musiał bym mieć?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dymit Zobacz postaJuż pisałem że wzmacniacz ma ok 300w@4R
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dymit Zobacz postatylko te tętnienia napięcia... zeby je zlikwidować jaką minimalnie pojemność kondów musiał bym mieć?
---------- Post dodany o 22:18 ---------- Poprzedni post o 22:17 ----------
Zamieszczone przez brencik Zobacz postaMOzna, ale po co? Diod nie łaczy sie rownolegle.
Skomentuj
Skomentuj