Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nad 214

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nad 214

Witam.
    Mam mały kłopot z wyżej wymienionym sprzęcie,mianowicie występuje puknięcie w głośniach na lewej stronie
    w czasie włączenia ,czy wyłączenia.Przekaźnik załącza po ok 4s ,ale i tak jest puknięcie ,zastanawiam się czy przyczyną może być uszkodzenie elektrolita (tów) w zasilaczu, bo po długiej przerwie.ok.tydzień był odłączony
    pierwsze włączenie trwało kilka minut.
    Końcówka świetnie gra i chciałbym ją doprowadzić do formy.Czy zalecacie wymienić absolutnie wszystkie kondy
    w zasilaczu i płytkach wzmacniacza?
    Na co zwrócić uwagę?

Co rozumeisz przez "pierwsze włączenie trwało kilka minut".
    Zależy ile pieniędzy chcesz na to przeznaczyć. Jeśli to ma być naprawa w wersji ekonomicznej, zacznij od wymiany kondensatorów w zasilaczu. Jeśli opcja "delux" wymień wszystkie. Tylko przy wymianie nie używaj najtanszych "chinskich" elektrolitów, bo może się okazać że nowe mają gorsze parametry niż zużyte firmowe kondensatory które siedziały oryginalnie w końcówce mocy.

Skomentuj

Co rozumeisz przez "pierwsze włączenie trwało kilka minut".Tzn pierwsze uruchomienie po tygodniu odłączenia od zasilania.Jak myślisz czy to może być związane z elektrolitami w zasilaniu?

Skomentuj

jeśli te stuknięcie jest w momencie włączenia przekaznika a nie włączenia sieci to wg mnie jest stałe napięcie na wyjściu wielkości pojedynczych woltów, za mało żeby złapało zabezpieczenie, a wystarczająco żeby było słychać. Czy to będą elektrolity... niewiem raczej nie. poza tym ten nad chyba nie jest aż tak stary... regulacja końcówki mocy, niektóre wzmaki miały regulacje DC na wyjściu, oczywiscie ustawia się jak najbliżej zera, może wywaliło coś od prądu spoczynkowego zdechło tam bo jest tylko jeden peerek i on raczej jest od prądu spocz. taki on? http://img545.imageshack.us/img545/1539/nad214.jpg

Skomentuj

najpierw sprawdz niernikiem jakie napięcie stałe masz na zaciskach w pukającym kanale

Skomentuj

6 kondensatorów ,zaznaczone na foto,mają luźne obudowy,kręcą się wkoło ,także zamówiłem o takich samych wartościach.Kiedyś na jakiejś zagranicznej stronce znalazłem coś o usterkach kondensatorów i przekaźnika ,ale w tej chwili nie mogę odszukać.Napięcie na wyjściach sprawdzałem przed pierwszym podłączeniem kolumn ,sprawdzę zaraz czy w trakcie załączenia przekaźnika jest jakiś skok.

Napięcie w lewym kanale po załączeniu przekaźnika skacze do 18mv,w prawym do 8mv po sekundzie do dwóch na obu jest po 2mv ,mierzone bez sygnału i kolumn.
            Ten mój nadzik ma na wejściu sygnału dodany potencjometr do regulacji siły głosu ,jak jest skręcony do 1/3 to puknięcia niema, a na rozkręconym jest już niepokojące.
            Last edited by krzychu73; 09.02.2011, 15:55. Powód: dodatkowe dane

Skomentuj

a prąd spoczynkowy umiesz sprawdzić? wygląda że wszystko jest w porządku,
              w tych elektrolitach to co dokładnie sie okręca? może tylko etykieta?
              A dodany potencjometr jakiej wartości? i czy jego obudowę masz podłączoną do masy?

Skomentuj

W elektrolitach obraca się cała obudowa,wygląda to tak jakby części w środku brakowało i jest luz między"czapką " a środkiem ,jak je wy lutuje to dam fotkę,na razie czekam na zamówione.Potencjometr sprawdzę czy jest połączony z masą, a prąd spoczynkowy to ustawiałem tylko w uniampie .

Skomentuj

to sprawdz napięcie na dużych ceramicznych rezystorach na zakresie mV i podaj dla sprawnego kanału i tego "pukającego", bez sygnału, nic nie ustawiaj tylko odczytaj wartość :)

Skomentuj

Pooglądaj styki przekaźnika może się jeden skleił i ciche włącz/wyłącz nie działa.

Skomentuj

Napięcie na rezystorach wynosi po 4,5 mv ,mierzone na zimnym oba kanały tyle samo,przekaźnik działa ale jakieś ślady na stykach ma i załącza po 2sek od włączenia ,wcześniej napisałem 4,czekam na te kondensatory bo podejrzane są.Pozdrawiam.

Skomentuj

Wymiana tych małych kondensatorków nic nie zmieniła,coraz częściej się przekaźnik nie załączał głośników ,a
                        napięcie zasilania cewki do niego dochodziło więc go wymieniłem.Teraz przekaźnik za każdym razem załącza głośniki,
                        po podłączeniu pod pre out ampli nie ma żadnych stuków przy włączaniu czy wyłączaniu,wcześniej testowana
                        końcówka była pod kompem.
                        Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                        X