Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

co mogę zrobić??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

co mogę zrobić??

mam głośniki technics SB T200. całkiem nie dawno okazało sie że głośniki niskotonowe grają z dużo mniejszą mocą podłączone normalnie(kablem z tyłu i przez zwrotnicę) niż gdy są podłączone z pominieciem zwrotnicy. wobec tego elektronik(który podobno się na tym zna) powiedział mi że powiniennem wymienić zwrotnice.
    pytnie brzmi: jeśli faktycznie po tych oględzinach można jednoznacznie stwierdzić że to zwrotnice i nalezy je wymienić, to gdzie mam ich szukać (producenici krajowi czy dystrybutorzy firm zagranicznych?) i przede wszystkim jaki to koszt? w tych kwestiach to ja się w ogóle nie orientuję...
    dziękuję i serdecznie pozdrawiam.

Tak wlasnie dziala zwrotnica czyli zabiera moc glosnikowi to zupelnie normalne. Ale dobrze dobrana stroi odpowiednio kolumne i ustala okreslone brzmienie. Zwrotnica w glosniku niskotonowym odcina przedewszystkim czestotliwosci srednie. A wiec podlaczajac glosnik bez zwrotnicy masz w zasadzie tylko wiecej srednich tonow.

Skomentuj

Nie wydaje mi się aby majstrowanie przy tym miało jakiś sens. Najwidoczniej kolumna jest tak zestrojona by grać w takiej konfiguracji. Proszę powiedz mi tylko o czym tu mówimy, czy to są kolumny od jakieś wiezy czy np jakieś wolnostojące podłogowe? Co chcesz osiągnąc poprzez wymiane zwrotnic?? Najprawdopodobniej wtedy głośniki będą grały o wiele gorzej.
      Bez dokładnych danych na temat głośników użytych w tej kolumnie zakup nowej zwrotnicy to wyżucenie pieniędzy w błoto.

Skomentuj

przecież te kolumny mają fabrycznie zaprojektowaną zwrotnicę i tak powinno zostać. chyba ze było coś wcześniej majstrowane przy nich, ja nie wiem. poza tym jeśli głośniki niskotonowe według ciebie grają za cicho, możesz pobawić się z biamplingiem. wiem ze te kolumny mają podwójne gniazda wiec jest taka możliwosć. spróbuj podłączyć tor niskotonowy do osobnej końcówki mocy i pobawić sie z utsawueniami. z przerabianiem zwrotek nie warto sie bawić w tym przypadku.

Skomentuj

są to kolumny wolnostojące, wygląda to tak: http://www.shopping.com/xPF-Technics_SB_T200
          dziękuje za wyjaśnienie mi czym są zwrotnice i.... chyba nie mam się co martwić bo wygląda na to że wszystko jest w porządku.
          dziękuję wam za odpowiedzi.

p.s. na czym polega biamping? podwójne\rozdzielne podłączanie głośników???

Skomentuj

biampling/biwiring - to nic innego jak podłączenie jednej kolumny za pomocą dwóch par przewodów. niektóre wzmaki mają możliwość wybrania speaker A, speaker B. wielu myśli ze to do podłączenia 4kolumn. nic bardziej mylnego. do końcowki A podłaczamy tor wysokotonowy, zaś do B tor niskotonowy. Teoretycznie poprawia to separacje niskie/wysokie, podobno coś tam sie poprawia, ale ja jeszcze tego nigdy nie usłyszałem.pozdr

Skomentuj

Jeśli mogę dodać, bo jest pewna różnica miedzy biamping-iem a biwiring-iem: biamping jest to zasilanie kolumny z dwuch oddzielnych wzmacniaczy, jeden wzmacnia niskie i zasila woofer a drugi wzmacnia środek i góre i zasila średnio i wysokotonowca, a do biwiringu jest jeden wzmacniacz i na jego wyjściu podłącza się dwie paru przewodów na stronę, jedna para do sekcji niskotonowej a druga do wysokotonowej

Skomentuj

dziekuje serdecznie za dobre rady.

Skomentuj

Nie rób nic, najlepiej zostaw tak jak było! Lepiej już nie będzie, możesz tylko poszukać mocniejszego wzmacniacza (w granicach rozsądku), ale wg mnie nie ma to sensu (czas, kasa, itd). Bedzie może głosniej ale co z tego? Będzie za głośno i można spalić głośniki - tzn., wg mnie w tym kierunku to wszystko zmiarzea :-) Taka moja rada.

Skomentuj

Czaruję...
                  X