Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FLAC player wyświetlaczem graficznym + I2S DAC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

na dźwięku bym raczej nie polegał, mam zewnętrznego dac-a z obsługą USB i to chyba byłby właściwy kierunek, ale to i tak nie zmienia ogólnej koncepcji, myślę że taki terminal, ale w innej obudowie z LCD na froncie i wyprowadzonymi USB do podłączenia odbiornika pilota i pendrivów i ew. jakieś gniazdo SD, a z tyłu PS2 do klawiatury i myszy do trybu serwisowego. Do tego ważne żeby taki terminal mógł się bootować z USB i obsługiwał USB 2.0, co o tym myślicie, bo może byśmy "w kupie" coś zaprojektowali

Skomentuj

Na pewno wielu by z tego projektu skorzystało... LCD z 4liniami byłoby optymalne.

Skomentuj

Z tego co patrzyłem to ten WYSE z linku wcześniej spełnia wszystkie wymagania, do tego jest bezgłośny. Obudowy może Ty dolphin mógłbyś zorganizować? Wtedy koszty to stówa za terminal, 6-7 dych za LCD, obudowa z tego co wiem poniżej 200zł, piloty do PC widziałem poniżej 5 dych, do tego jakieś pendrivy i ew. czytnik SD. Tym sposobem dochodzimy do ceny Teac-a WAP-2200 mając dowolne możliwości konfiguracji, raczej większą moc obliczeniową i solidniejszą budę.

Skomentuj

Podejście jak najbardziej sensowne...z tym, że całkowicie odmienne od mojego zamierzenia. Jak znam życie to mi pewnie zajmie z rok czasu zrobienie tego co sobie założyłem, ale w sumie już zdecydowałem, że to zrobię. Prawdopodobnie będzie to coś w rodzaju preampa z selektorem wejść, buforem lampowym, dac'iem a także wbudowanym playerem plików. Mam jeszcze jedną koncepcję ale jest 'przegięta' i muszę przemyśleć czy ma to sens. Szersze założenia wkrótce.

A co do waszego projektu...to może graficzny LCD 240x128? Ostatnio kupiłem nówkę niebieską z białymi znakami, z wbudowaną przetwornicą ujemnego napięcia za 60zł. Bez problemu daje się sterować z LPT.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Myślałem właśnie o takim graficznym, ale to by miało sens gdyby dało się na nim wyświetlić pulpit systemu albo chociaż okno winampa czy innego playera. Trzebaby zaprojektować jakiś konwerter na jakimś uC, który by pobierał sygnał z D-SUB i wyświetlał to na LCD, ale LCD jest monochromatyczny i ma małą rozdzielczość, więc tzrebaby diterować kolor i do tego skalować i w efekcie może nic nie być widać chyba, żeby wyświetlać tylko kawałek pulpitu, ale wątpię czy to sie da zrobić żeby jeszcze jakiś sensowny framerate uzyskać, bo tu już sam LCD jest powolny.

Skomentuj

Ten WYSE ma USB 2.0, bootuje tez z USB - ogolnie przygotuje firmware do bootowania z USB, mniej roboty dla tych co by chcieliby kiedys sobie zrobic cos takiego - gdyz instalacja systemu na karcie CF mogla by byc problemem dla wielu... (chyba ze zrobie automatyczny instalator)

Ja tam zamierzam to miec tylko do radia internetowego, tak wiec nie zalezy mi zbytnio na super jakosci dzwieku.

Skomentuj

Jeśli chodzi o wyświetlacz to nie chodzi mi o wyświetlanie pulpitu tylko o wyświetlenie na tym danych muzycznych poprzez jakiś program. Kiedyś bawiłem się czymś takim - z winampem współdziałał program LCDStudio. Można zobaczyć tutaj http://www.lcdstudio.com/site20/documentation.php
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi to by rozwiązywało problemy z LCD, wprawdzie prościej byłoby na tekstowym, ale tu widzę nie ma takiej opcji, ale to i tak lepiej niż pisać to od zera. Czytałem, że piloty do kompa są obsługiwane przez winampa, trzebaby się tylko upewnić, że da się to złożyć do kupy z LCDStudio, jeśli tak to sprawa byłaby załatwiona i jedyny problem to ładna obudowa

Skomentuj

Panowie cały soft jest w necie wystarczy poszukać, obsługujący piloty i wyświetlacze graficzne.

Ja właśnie dostałem taki o to chiński wynalazek :)

Za 139PLN jest wyświetlacz dotykowy 2.8 cala STM32F103 i konwerter usb na rs232 :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                      Ja właśnie dostałem taki o to chiński wynalazek
                      Ja mam też podobny "chiński wynalazek", z tym że 3,2 cala matryca. No i wyższy procek. Z dodatkowym J-Linkiem zapłaciłem 230zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                        Ja mam też podobny "chiński wynalazek", z tym że 3,2 cala matryca. No i wyższy procek. Z dodatkowym J-Linkiem zapłaciłem 230zł.
                        Gdzie kupowałeś ?

Skomentuj

Na ebay'u od gościa z Chin. Trafiłem na dobry kurs dolara.

Skomentuj

Raven i Luszti, a co to właściwie potrafi, zarzućcie jakimś linkiem.

Skomentuj

Możliwości są ograniczone umiejętnościami programowania mikrontrolerów z rodziny STM32 opartych o rdzeń Cortex M3 czyli następcę ARM'a 7. Na pokładzie procek, parę peryferiów no i matryca kolorowa z touch panelem. Są to po prostu kolejne Eval Board'y.

Skomentuj

Czyli jednak prościej byłoby oprogramować LCD i pilota na terminalu z XP lub linuxem niż tutaj bawić się w dekodowanie flac-ów.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                  Na ebay'u od gościa z Chin. Trafiłem na dobry kurs dolara.
                                  Farciarz :)

Zamieszczone przez mkul Zobacz posta
                                  Czyli jednak prościej byłoby oprogramować LCD i pilota na terminalu z XP lub linuxem niż tutaj bawić się w dekodowanie flac-ów.
                                  Nic nie musisz programować tylko poszukać programów w necie i zainstalować .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                    Nic nie musisz programować tylko poszukać programów w necie i zainstalować .
                                    To daj jak możesz jakiegoś linka, bo nawet nie wiem pod jakim hasłem tego szukać.

Skomentuj

w wolnej chwili zaczalem juz cos kodzic interfejs WWW dla mojego playera, oczywiscie opcji moze byc multum - wciaz cos wymyslam,
                                      zalozenia: ma byc lekki, minimalnie grafiki (jedynie buttony) i latwy w obsludze:

Bedzie mniej wiecej w takich klimatach, http://temp.tomekk.org/WWRP/
                                      Jakby mial byc pilot to oczywiscie bedzie sie go z przegladarki programowac.

Juz mi to smiga, mozna sobie sluchac radia i sterowac przez WWW - poki co localhost, bede miec terminal to beda beta testy.
                                      Last edited by tomekk_; 24.02.2011, 11:49.

Skomentuj

Oki w sumie te zestawy z ebaya to po prostu płytki ewaluacyjne, zastosowanie terminala chyba będzie prostsze i da większe możliwości, dodatkowo myślę, że zamiast obudowy na całość możnaby zrobić małą obudowę na LCD i hub USB, a terminal schować gdzieś pod spodem. Tom3kk ile Ci się bootoje system i z jakiego nośnika i co to dokładnie za system, bo chyba to byłby najważniejszy parametr, że chcę włączyć i po chwili słuchać muzyki.

Skomentuj

Planuje to uruchamiac z pena USB, system to bedzie prawdopodobnie tinycorelinux, na moim kompie uruchamia sie max 5 sekund.

Oczekuje na przesylke z terminalem, potestuje na nim to napisze cos wiecej.
                                          Mozna ten system walnac na CF ktory jest z terminalem, ale z tym troche wiecej roboty moze byc - zobacze, narazie "tworze" sobie 'firmware' do tego.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X