Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz słuchawkowy do PC na PCM2704

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz słuchawkowy do PC na PCM2704

Na pomysł zbudowania sobie wzmacniacza słuchawkowego wpadłem dziś, głównie z nudów i chęci posiadania czegoś takiego. Z racji tego, że jako źródło dźwięku służy mi komputer z Sound Blasterem Live postanowiłem zrobić coś innego z cyfrową transmisją do przetwornika. Aktualnie słuchawki mam podłączone przez jakiś chiński potencjometr (zasila je sama karta).

Pierwsze co mi przyszło na myśl to karta USB na PCM2704. Nie wiem czy słusznie i czy jest w ogóle sens robienia takiego urządzenia, jeśli ten PCM jakościowo jest porównywalny do SB? - To jest pierwsze pytanie.

Pomiędzy PCMem a wzmacniaczem będzie potencjometr cyfrowy PGA2310/2311 sterowany jakimś "prockiem" z wyświetlaczem LCD. Tu nie mam żadnych pytań, doświadczenia z PGA mam już za sobą.

Ostatnim blokiem urządzenia będzie wzmacniacz słuchawkowy na op-ampie OPA2604. I tu mam pewne wątpliwości - czy jest sens stosować jako ostatni blok jakikolwiek wzmacniacz, może wystarczy sam PGA?

Słuchawki to Koss UR-40, ale wzmacniacz może mi służyć także w przyszłości, a jeśli życie pozwoli to wymienię je na dużo lepsze.

Jak masz czas, pieniadze i checi to rob, osobiscie nie wiem po co. Wystarczy kupic zewnatrzna karte muzyczna i bedzie to samo. Tylko po co tak sie meczyc do samych sluchawek? Co za rozncia czy karte masz wewnetrzna czy zewnetrzna skoro i tak jestes podlaczony kablem sluchawkowym i pewnie siedzisz przy kompie a jak nie to mozesz miec dlugi kabel sluchawkowy. Wiec co chcesz takimi kombinacjami uzyskac? Wyswietlacz LCD ktory Ci pokaze poziom wzmocnienia!?

Skomentuj

Chciałbym uzyskać lepszą jakość dźwięku niż na SB Live. Głównie chodziło mi o odpowiedź na pytanie czy ten PCM jest lepszy (jeśli chodzi o jakość dźwięku) niż SB Live, a co za tym idzie czy się opłaca za to zabierać, czy nie.

Skomentuj

Nie. Ten PCM to standardowy dac na pewno nie lepszy od tego co siedzi w Live.

Skomentuj

ja kiedys przerabiałem podobne tematy heh, i w koncu kupilem sobie m-audio trasnsit ... choc obecnie mam ESI u24XL zbudowanego na wolfsonie, ma wbudowny wzmak sluchawkowy, in/out cyfrowe coaxial i spdif ... wszystko czego potrzeba

szczerze.. to ciezko ci bedzie zrobic cos samemu pokroju tego ESI, czy np emu 202, 404 ...

zastanów się nad tym dobrze...

Skomentuj

Prawdopodobnie kupię kartę Audiotrak Prodigy HD2, a ten wzmacniacz miał służyć tylko tymczasowo. Skoro nie opłaca się tego robić temat uznaję za zamknięty. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Skomentuj

Czaruję...
            X