Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zdalnie sterowany potencjometr AVT 594

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zdalnie sterowany potencjometr AVT 594

Witam

Buduję właśnie wzmacniacz lampowy ( http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=18513 ), a rozłożyłem się na tak prostym układzie:

http://download.avt.pl/INSTRUKCJE/AVT594.pdf

Sterownik obraca potencjometrem i nie chce reagować na piloty podczas procesu programowania (przetestowałem piloty TV Sony, DVD i amplitunera Yamaha, projektora kina domowego Benq, i tunera sat Samsung).

Sygnał z TFMS 5380 dociera do nóżki nr 3 (podpiąłem LEDa dla sprawdzenia). Schemat wykorzystuje TFMS 5360 ale w spisie elementów można wyczytać, że może to być dowolny odbiornik z rodziny TFMS5xx0 więc nie powinno być problemów. Dodatkowo testowałem inne odbiorniki IR - bez sukcesu.

Jednakże ok 2 razy zareagował na programowanie i przeszedłem całą procedurę. Pomimo to nic nie pozostało w pamięci procka. Dodatkowo w zależności od chęci, układ zamruga, pokręci potencjometrem czekając na sygnał z pilota , następnie znów powtórzy procedurę, i kolejny raz i kolejny.
    Przy kolejnym załączeniu do sieci powyższą procedurę wykona tylko raz. Praktycznie nie ma różnicy czy załączam go ze zwartym jumperem, czy też nie - zawsze błyśnie led i obróci się pot.

Po wyciągnięciu procka przeprowadziłem symulację sygnałów sterujących. Pozostała część układu steruje silnikiem oraz przekaźnikiem bez najmniejszych problemów.

Zasilam uC z zewnętrznego zasilacza, a nie 7805 (czy to może mieć jakieś znaczenie? może kondensatory za długo się rozładowują po wyłączeniu etc?)

Miał ktoś podobny problem?

Wyczytałem gdzieś, że ktoś podmienił C2 z 4,7uF na 10uF bo procesor nie chciał zapamiętywać pilotów. Ale to nie powinno mieć wpływu na sam proces zaprogramowania - tylko na zapamiętanie.

Czy procek do reklamacji?

Mam ten sam układ, ale z "zestawowym" pilotem. Wszystko działa od 2 lat bez żadnego problemu. Układ po zmontowaniu ruszył "z kopa".
    Napisz do AVT, może coś poradzą.

Skomentuj

C2 jest od resetu jak napiecia zasilania wstaje po woli to ten reset nie bedzie dzialal i trzeba sprobowac zwiekszyc C2.

Koncowka w oznaczeniu TFMS-a oznacza czestotliwosc na ktora jest on nastrojony. Rozne piloty pracuja na roznych czestotliwosciach to tez moze byc przyczyna niedokladnego lapania rozkazu.

Skomentuj

bart210, co to jest za model pilota? Próbowałeś zaprogramować inny? Ja w sumie walczyłem z 15 sztukami. Ostatnia szansa to chyba zakup nowego TFMSa (teraz mam TFM - bez S cokolwiek to znaczy). Zainstalowałem jeszcze przypadkowy odbiornik i udało się wbić pilota BENQ ale trwało to bardzo długo. Później na ten sam przycisk reagowały różne funkcje.

Skomentuj

Wyjmij C2, wlutuj sobie przycisk lub kabelek tam i dołącz na chwilę do masy po włączeniu zasilania . Jak zacznie poprawnie działać to problem jest z restem.

Skomentuj

Niestety nie ma żadnej informacji nt. modelu pilota. Nie próbowałem programować innego bo z oryginalnym nigdy nie było problemów.

Skomentuj

Pamiętasz może czy masz procek AT90S2343, który ma zegar 1.1MHz czy ATtiny45 (1.0MHz). Nie ma pewności czy program posiada synchronizację czy zależy sztywno od f zegara wewnętrznego.

Skomentuj

też miałem podobny problem z tym kitem.Okazało się ,że żden z chyba 9 pilotów jakich uzywałem nie nadawał w kodzie RC5.Zacznij od znalezienia własciwego pilota a najlepiej zamów ten widoczny na pdf kitu

Skomentuj

Musiałbym rozkręcić obudowę wzmacniacza, później sprawdzę.
                  Wczoraj z ciekawości wziąłem pilot ze starego telewizora Curtis (rok prod. ok. 1991) i okazało się, że do regulacji głośności oraz włączania/wyłączania wzmacniacza można używać tych samych przycisków, które spełniają tą samą funkcję w telewizorze! Nie musiałem nic programować od początku. Gdyby telewizor stał u mnie w okolicach wzmacniacza to jednym pilotem mógłbym regulować głośność w dwóch urządzeniach na raz :)

Skomentuj

Bo Curtisy jak i Unimory miały piloty w kodzie RC5 Philipsa, w którym to standardzie kody klawiszy są na stałe przypisane. Oczywiście nikt nie zabrani wykorzystać do sterowania np głośnością innych klawiszy (i ich kodów). Odbiornik podczerwieni do RC5 powinien mieć oznaczenie XX36 co oznacza, że jest na nośną 36KHz. Myślę, że autor powinien zmienić odbiornik na prawidłowy oraz użyć w końcu pilota z pewnym rc5. Ja w swoim projekcie używam czegoś takiego: http://allegro.pl/pilot-rc5bp6-rc5-b...462915404.html
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                      Ja w swoim projekcie używam czegoś takiego: http://allegro.pl/pilot-rc5bp6-rc5-b...462915404.html
                      Mam też takie same w 100% RC5 :]
                      Koszta znikome a działaja elegancko, tylko trzeba 2xaaa kupić.

Skomentuj

ten pilocik jest programowalny i sam moze sie podpasowac pod urzadzenie? Moje sterowanie aktualnie dziala rownoczesnie z telewizorem, bo nadaje na tych samych falach... :)

Skomentuj

Nadaje w tym samym standardzie (prawdopodobnie RC5). Wykorzystane są te same kody klawiszy, dlatego się pokrywa. Co więcej wykorzystuje ten sam kod urządzenia. Nie wiem jak napisany jest program (czy wykorzystuje tę część ramki, w której jest kod urządzenia), ale jeśli jest możliwe programowanie klawiszy to tylko tak to obejdziesz. Jeśli pilot jest na układzie SA3010 lub jego klonie to można zmienić kod urządzenia nadawanego przez pilota. Pytanie czy w programie mikrokontrolera to przejdzie. Podany pilot nie jest programowalny. Nadaje standardowe kody RC5 z kodem urządzenia równym 1.
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No to nie będzie pasował. Potrzebuje go do pre mkula...
                            http://www.mkul.net-enter.pl/Przedwz...20+%20RTC.html
                            W sterowniku mogę przestawić kanał, ale pilot musi go wtedy odczytać i wszystko będzie ok.

Skomentuj

Sterownik ruszył!!! Założyłem dziś odbiornik TSOP1136 (bo tylko taki był na stanie w sklepie, w którym się zaopatruję). Niestety okazało się, że RC5 nie jest już popularny. Moje piloty mają max 3 lata i żaden z nich nie był RC5. Na szczęście dorwałem piloty ze starszych sprzętów i układ ruszył na pilocie z TV Unimor i jakimś starym uniwersalnym. Znak, że będzie trzeba wyrwać jednego z nich bebechy i stworzyć poręcznego pilocika.
                              Dzięki wszystkim za pomoc

Skomentuj

Czaruję...
                              X