Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Końcówka 2 x LM 4780 do aktywnych, konfiguracja kanałów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Końcówka 2 x LM 4780 do aktywnych, konfiguracja kanałów

Mam taki dylemat: do następnego aktywnego projektu (ze znanymi GDN 13) mam zamiar użyć 4 kanałowej końcówki na 2 x LM 4780, będzie to rozwiązanie "zintegrowane", czyli końcówki + zwrotnice aktywne w jednej obudowie na zewnątrz kolumn. Konfiguracja kanałów będzie oczywiście 2 niskie, 2 wysokie. Nie mogę się zdecydować, czy zrobić tak:

rozwiązanie 1: każdy z LM 4780 "obsługuje" po jednej z kolumn, pasmo niskie (1 kanał LM) i wysokie (2 kanał tego samego LM)

rozwiązanie 2: jeden LM obsługuje dwa kanały niskotonowe (dla prawej i lewej kolumny), drugi z LM obsługuje kanały wysokotonowe (prawy i lewy).

Oba rozwiązania mają swoje "zady i walety". I tak np.:

rozwiązanie 1:
    - wymusza dwie identyczne końcówki (te same wszystkie elementy, w rozwiązaniu 2 będzie inaczej, co poniżej)
    - średnie obciążenie mocowe obu LMów będzie mniej więcej takie samo
    - ale za to jeśli 1 kanał tego samego LMa będzie obsługiwał niskie tony, to drugi kanał (wysokotonowy) będzie też "siadał" przy dużej głośności (tak mi się wydaje?)

rozwiązanie 2:
    - wadą jest na pewno duże obciążenie mocowe i termiczne jednego z układów LM, bo wzmacnia dwa kanały niskotonowe. Ale z drugiej strony "klasyczny" wzmacniacz stereo (bez zwrotnicy aktywnej) też musi robić to samo
    - płytka końcówki wysokotonowej może mieć nieco mniejsze kondensatory (zasilanie i blokujące)
    - końcówka wysokotonowa będzie mniej wrażliwa na to, co się dzieje po stronie niskotonowej

Pomóżcie mi się zdecydować :)

Wariant 2 ma jeszcze jedną zaletę, końcówka niskotonowa nie będzie podgrzewać wysoko tonowej ograniczając zniekształcenia termiczne do min.

Skomentuj

O super, no to wszystko jasne :)

Skomentuj

Wariant 1 z kolei zapewnia lepszą separację kanałów, a tak na prawdę żaden z powyższych wariantów nie wydaje mi się odpowiedni do zwrotnicy aktywnej.

Gdyby to miał być układ koniecznie na scalakach wybrałbym wariant 3, który jest rozwiązaniem mniej ekonomicznym ale jednocześnie chyba bezkompromisowym czyli zastosowanie 4 szt. LM-ów jednokanałowych.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotrsy Zobacz posta
          zastosowanie 4 szt. LM-ów jednokanałowych
          Tak już mam teraz z 14 SK, użyłem tam LM 3876.
          Do LM 4870 mam lepsze płytki :)

Skomentuj

Czaruję...
          X