Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz na el84 problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz na el84 problem

Witam złożyłem wzmacniacz jak w tytule i mam mały problem a mianowicie na basie w głośniku słychac czeszczenie sprawdzałem luty i nic zmieniłem lampy i to samo i ten jeden kanał jak by mocniej grał i głośnik się mocniej wychyla mimo tego ze lampy są włożone z drugiego kanału drugi kanał gra normalnie co to może być

---------- Post dodany o 12:08 ---------- Poprzedni post o 12:06 ----------

przy cichym słuchaniu ten kanał gra też jakby głośniej ale nic nie czeszczy dopiero jak dam trochę głośniej zaczyna

Zamieszczone przez Marcin-86 Zobacz posta
    czeszczy
    trzeszczy jeśli już...

A trafa głośnikowe zamieniałeś ze sobą miejscami?

Skomentuj

trzeszczy :) traf nie zmieniałem

---------- Post dodany o 12:25 ---------- Poprzedni post o 12:15 ----------

Zamienie wieczorem TG i napisze czy się uspokoiło

Skomentuj

Albo przekraczasz moc wzmacniacza albo jest zwarcie w trafie bo też tak miałem i pół roku nie wiedziałem o co chodzi a ludzie od lamp się z tym nie spotkali i nie podpowiedzieli.

Skomentuj

Właśnie pierwsze co mi przyszło do głowy to trafa, jak wraz ze zmianą miejsc trzeszczenie przejdzie do drugiego kanału to masz odp, jeśli nie musisz wtedy pomierzyć elementy... Ogólnie nie napisałeś jeszcze czy to wzmacniacz se czy pp?

Skomentuj

zamien miejscami pierwotne uzwojenie trafa, a jak to nie pomoze to niestety trafo musisz wymienic. oba przypadki przerabialem juz.

Skomentuj

Najpierw niech poda punkty pracy lamp w jednym i drugima kanale bo inaczej to wrozenie z fusów...

Skomentuj

Witam kolegów :) wzmacniacz pracuje w PP 2xel84 a dokładniej jest to http://www.audioton.republika.pl/wzmEL84.html zaraz będę się za niego zabierał wczoraj nie miałem czasu za wiele

Skomentuj

A jakie trafa masz do niego? model, źródło zakupu itp?

Skomentuj

trafa zakupiłem od tego gościa http://allegro.pl/transformator-glos...476383622.html

---------- Post dodany o 10:36 ---------- Poprzedni post o 09:20 ----------

Transformatory zamienione i jednak trzaski pozostały wiec to nie trafo :) i teraz zaczyna być trochę pod górkę bo to pierwszy mój wzmacniacz lampowy :) na początku myślałem że to kondensator C5 bo został powypychany ale nie rozsadziło go ale po wymianie tez to samo

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
                      Najpierw niech poda punkty pracy lamp w jednym i drugima kanale bo inaczej to wrozenie z fusów...
                      j/w prosimy o pomiary

Skomentuj

trafa masz porządne i skoro zamieniłeś i wciąż w tym samym kanale jest problem, to na pewno masz błąd w aplikacji lampy. Jak już wyżej koledzy napisali, potrzebujemy punkty pracy lamp... Mierniczek i do dzieła.

Skomentuj

napięcie żarzenia 6,3V napięcie Vs1 304V co dalej było by trzeba zmierzyć ? na rezystorach 16 i 17 jest po 9V

Skomentuj

Masz wszystko opisane na stronie audiotonu co trzeba pomierzyć i "co to jest punkt pracy"... Widzę, że zabrałeś się za coś o czym nawet dobrze nie poczytałeś... :/

Skomentuj

nie wiem czy dobrze mierze ale mierzy anodą 1 a masa jest 145V a druga anodą jest 146V pisze o lampie ecc83

---------- Post dodany o 13:16 ---------- Poprzedni post o 13:11 ----------

Jak mierze anoda anoda to mam 2V a na drugim kanale co gra niby ok jest 71V anoda a anoda

---------- Post dodany o 15:16 ---------- Poprzedni post o 13:16 ----------

Witam wzmacniacz uruchomiony a mianowicie zwiększyłem pojemność c9 i znikły bule problem leżał tak naprawdę w drugim kanale okazało sie ze ma zwarcie miedzy ścieżkami usunąłem zwarcie i tak jak w tamtym kanale zaczęło się robić więc zwiększyłem pojemność c9 i znikło

Dzięki chłopaki za poświęcony czas pozdrawiam :)

Skomentuj

Zmierz napięcia na rezystorze katodowym i prądy anodowe, napięcia siatki drugiej.

Skomentuj

Czaruję...
                                X