Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr górnoprzepustowy do małego wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtr górnoprzepustowy do małego wzmacniacza

Witam. Chcę zrobić przenośny sprzęt grający i użyję TDA7056, czy używając kondensatora na wejście mogę otrzymać w taki prosty sposób filtr górnoprzepustowy?
    Chcę odfiltrować basu trochę, bo głośniczek go nie przetworzy a zniekształcenia się pojawiają bo to zasilane jest z baterii.

Na wejście to nie wiem, ale na wyjście głośników szeregowo to na pewno tak.

Skomentuj

chodzi o to żeby nie obciążać wzmacniacza niższymi częstotliwościami

Skomentuj

Najlepiej gdybyś to zrobił aktywnie, wtedy było by cacy. Z praktyki wiem, że wstawienie kondensatora nie da wiele. Na głośnik pójdzie mniej niskich częstotliwości, a wzmacniacz i tak będzie się przesterowywał dośc szybko.

Skomentuj

kolego scythe.. masz skejp? gg? wyślij mi na pw. pomoge.

Skomentuj

chodzi o pasywne rozwiązanie, dodatkowy układ na wzmacniaczu operacyjnym odpada, to ma być zasilane z baterii więc ilość zużywanej energii tez się liczy :)

Skomentuj

Pasywnie się nie da, bo w takiej sytuacji nie możesz kontrolować dźwięku, który pójdzie z wzmacniacza, a jedynie go odfiltrować. Tak więc wstawiając kondensator pójdzie z wzmacniacza normalny sygnał basowy tak czy inaczej, kondensator jedynie go odfiltruje, co tylko zabierze bas, ale nie sprawi, ze wzmacniacz będzie zużywał mniej energii. Jeśli do wzmacniacza pójdzie sygnał z słabszym basem, wtedy oczywiście zużyje mniej energii. Więc jak nie filtr aktywny, zostaje Ci obniżenie suwaka od basu na eq sprzętu przenośnego.

Skomentuj

a co za problem na wejsciu (miedzy zrodlem a koncowka) dac filtr gornoprzepustowy z jednego rezystora i jednego kondensatora? :)

Skomentuj

damiani właśnie o to mi chodziło, longer electro mi wlasnie to podpowiedział, myślałem właśnie o takim filtrze tylko nie wiedziałem do końca jak to się spisze przy scalaku i czy to się sprawdzi
                  i w zasadzie nie wiem jak obliczyć częstotliwość odcięcia

Skomentuj

A tam się nie da. Pewnie że się da ! W każdym wzmacniaczu jest taki filtr. Na wejściu sygnałowym wzmacniacza jest kondensator a za kondesatorem rezystor ściagający sygnał na masę. Ten układ to nic innego jak górnoprzepsutowy filtr 1 rzędu. Zwykle kondensator ma na tylę dużą wartość, że wzmacniacz przepuszcza całe pasmo ale nic nie stoi na przeszkodzie wartość tę zmniejszyć. Wzór na częstotliwość spadku -3dB dla tego filtru to f=0,16/(R*C) , czyli dla przykładu dla kondesnatora 1uF i rezystora 47kOhm mamy 3,4Hz. Wystarczy dobrać tak wartości R i C alby mieć -3dB na np 50Hz i już spora częsci basu zostanie osłabiona, można odfiltrować nawet wyżej, w końcu to filtr 1 rzedu to nie jest tak skuteczny i opada łagodnie.

Skomentuj

Czyli tutaj kombinacja C1 i R1 tworzy w zasadzie filtr. AVT opisywało C1 jako kondensator separujący a rezystor R1 jako polaryzujący wejście, którym w jakimś stopniu ustawia prąd spoczynkowy.

W wolnej chwili pokombinuję z elementami które posiadam.

Skomentuj

r1 nie zmieniaj znaczaco, zmniejsz/zwieksz c1

c1 - kondensator separujacy bo zapobiega przedostawaniu sie napiecia stalego na wejscie, r1 - tak jak pisal Yoshi

Skomentuj

czyli zmniejszając pojemność kondensatora C1 mogę już zacząć filtrować bas tak? bo C1+R1 tworzą już w zasadzie filtr

Skomentuj

wstaw np 5k i 470n, bedziesz mial fg=68Hz

Skomentuj

R dałbym około 47k ohm, decyduje on w dużym stopniu o impedancji wejściowej a 47k jest typową wartością.
                              68Hz to dobra wartość na początek i przy tej częstotliwości 3-decybelowej proponuję:
                              47k i 50nF ( z szeregu e24 47nF lub 51nF )
                              jak ci jeszcze będzie walić basem :) to zmniejszaj sobie kondensator.
                              Wzór f=1/(2*pi*R*C)

Skomentuj

do tego co jest dorzucę jeden filtr w szeregu i na ucho się pobawię kondensatorami :), zmniejszając C1 basu ubywało

Skomentuj

Ilość basu redukuj wyłącznie kondensatorem, rezysotra nie ruszaj. 47k to typowa impedancja wejściowa, od biedy można go zmniejszyć na 22k ale lepiej jest dać mniejszy kondensator.

Można też wykonać filtr wyższego rzędu za pomocą takiej drabinki RC, czyli powielasz to co już jest na wejściu. Dasz dwa układy RC to uzyskasz filtr 2 rzędu.

Skomentuj

w nocie katalogowej jest rezystor 5k do masy a nie 47k

Skomentuj

To rób jak sobie życzysz. Przy tak Hi-Endowym układzie nie usłyszysz różnicy, czy z R=5k i odpowiednim kondziołem (dla 68Hz) czy według naszych porad dla 68Hz.

Skomentuj

rezystora nie będę ruszał, czy powielony filtr musi mieć identyczne elementy? bo bym chciał dodać ale na innych elementach, przede wszystkim chcę zwiększyć rezystor do 33k wtedy bym kombinacją kondensatorów bym na ucho/oko ustawił odpowiednią filtrację

Skomentuj

Czaruję...
                                        X