Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Technics su-7600 strasznie brumi - szumi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Technics su-7600 strasznie brumi - szumi

witam

Posiadam tego klasyka, działa, jednak problemem jest straszne szumienie wydobywające się z wysokotonówki, nawet na całkowicie ściszonym szum występuje.

Posiadam schemat myśle, że winne mogą być C113,114,201,202, ale pewnie się myle :)

Może ktoś ma jakiś pomysł gdzie zacząć szukać, sprawdziłem masy itd jest ok

Poniżej link do schematu (mam go na serwerze sieciowym, który jest troche wolny )

http://scarab.kopernet.org/~prezes/t...u-7600_sm_.pdf

Pozdrawiam

Możesz opisać dokładniej, co to za szum? Tylko wysokotonówka? Oba kanały?

Skomentuj

sprawdź czy na odłączym kablu sygnałowym też szumi, czyli całkowicie wypnij kabel od wzmacniacza.

Skomentuj

Witam szum jest dziwny występuje na obu kanałach, nie zależnie czy kabel podłączony czy nie. Przy vol ustawionym na min szumi wysokotonowy, jak dam vol na maximum, wtedy z głośnika słychać coś podobnego do szumienia tunera bez podłączonej anteny.

Pozdrawiam

Skomentuj

coś wchodzi do sygnału i idzie dalej torem, sprawdź elektrolity, czy nie są wyschnięte. Możesz to zrobić wylutowywując je i potem pojemnościomierzem lub testem diód, dla małych pojemności. Lub wymienić wszystkie na pałę. Lub patrzeć symetrycznie Lewy i Prawy kanał ich spadki napięć, tyle, że nie wszędzie taka metoda skutkuje.
          Jakbyś miał szukacz sygnału, czyli coś w rodzaju przedwzmacniacza + słuchawki i szukał gdzie się dodaje szum było by lepiej.
          Last edited by El_liero; 06.03.2011, 15:27.

Skomentuj

Witam

Elektrolity wymienie wszystkie (już mam zamówione) dokładnie sprawdze napięcia itd i zobaczymy

---------- Post dodany o 21:39 ---------- Poprzedni post o 17:41 ----------

Witam jeszcze jedno pytanie dotyczące prądu spoczynkowego, chyba nie rozumie tego opisu do końca tzn mam te zwory j4 i j20 wlutować czekać aż prąd osiągnie wartość 35mV po czym przeciąć?

Pozdrawiam

Skomentuj

jak prąd spoczynkowy sie ustabilizuje, i spadek napiecia będzie równy, stabilny 35mV przez 5min to usuń zworki i ciesz się sprzętem.

Skomentuj

Witam

Problem polega na tym, że te zwory są wlutowane, teraz nie wiem czy je usuwać czy nie.

Pozdrawiam

Skomentuj

wlutowane od nowości? Dziwne. Ja bym wylutował je, wedle instrukcji. A nawet jakby coś nie działało to wlutuje je z powrotem.

Skomentuj

Witam

Wymieniłem elektrolity i wszelkie szumy i brumy ustały :) Próbowałem też ustawić prąd spoczynkowy, ale maksymalnie udało się dojechać do 25mV i tak zostawiłem.

Pozdrawiam

Skomentuj

No to życzę dużo decybeli na głośnikach :)

Skomentuj

Pojawił się kolejny mały problem. Mianowicie coś się wzbudza, wygląda to następująco występuje tylko w lewym kanale, po włączeniu przez około 3 min słychać dziwne dzwięki po czym wszystko wraca do normy, kręcenie vol balansem selektorem nic nie zmienia, oczywiście wejście jest odłączone, dzieje się tak tylko po dłuższej przerwie. Jak troche pochodzi włącze i wyłącze problem nie występuje.

Wiem,że to jak szukanie igły w stogu siana :) ale może ktoś bardziej biegły wskaże, od czego zacząć.

Pozdrawiam

Skomentuj

Jakie to dźwięki?

Skomentuj

Niskie takie pukanie w głośnik oraz charczenie gdzieś na 400Hz

Pozdrawiam

Skomentuj

Mam podobnie ze swoim starym amplitunerem unitry, który posiadam i którego używam. To jest takie momentalne charczenie, czasem chwilę dłużej, ale niekoniecznie po włączeniu - czasem w losowym totalnie momencie.
                              Dodam, ze elektrolity mam wszystkie wymienione - jeśli to podobna usterka to można je wykluczyć. W zasadzie nie myślałem co może być nie tak...

Skomentuj

Witam

Ujawnił się zimny lut, który był przyczyną tego dziwnego zachowania :)

Mam jeszcze pytanie mianowicie jeszcze delikatnie szumi wsokotonowy, pewnie coś z masami, oczywiście mam na myśli samą konstrukcje, a nie błędy montażowe czy coś luźnego.

Może pomoże wstawienie jakiegoś rezystora w torze audio ?

Skomentuj

Czaruję...
                                X