Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Grzejące się rezystory w sekcji zasilacza (?)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Grzejące się rezystory w sekcji zasilacza (?)

Witam, dorwałem wzmacniacz Rotel RA-1010, kupiony został jako uszkodzony na allegro, miał być jako dawca obudowy i organów do wzmacniacza DIY, okazało się, że jedna końcówka jest uszkodzona poza tym reszta wygląda na sprawną. Stwierdziłem, że zamiast wszystkiego niszczyć wymienię końcówkę na LM4780.
    Problem jest taki że na płytce (jak podejrzewam) sekcji zasilacza grzeją się dwa duże rezystory.

Wzmacniacz przebywał w wilgotnym środowisku. Co może być przyczyną grzania się ich? Dodam, że grzeją się po odłączeniu końcówek i przed wzmacniacza gramofonowego.

Od czego zacząć poszukiwania, bo jakoś ciężko mi się widzi odlutowywać te wszystkie kabelki jak ich tam jest z 30 ; O

Podejrzewam że grzeją się bo mają się grzać. Wygląda na to że zbijają one napięcie dla przedwzmacniacza. Jak się nie dymią to bym się nie przejmował :)

Skomentuj

Są to rezystory po mostku tak jak w poniższym zasilaczu?
      http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...a&sid=351ff520

Skomentuj

wygląda na to co pisze raven, spróbowałem to pomierzyć, "za" jednym rezystorem jest 33V względem masy a za drugim 0.2
        mostek gretza jest za przekaźnikiem którego widać na zdjęciu

kurde to komplikuje sprawę, bo muszę wymienić trafo na mniejsze i nie wiem czy te układy będą chodziły przy mniejszym napięciu
        chyba któregoś dnia trzeba będzie za to się wziąć i rozlutować i zobaczyć co w środku siedzi
        trochę pogmatwa na konstrukcja

Skomentuj

I rzeźbisz tak bez schematu?

Skomentuj

nigdzie schematu nie mogłem znaleźć to patrze na ścieżki i się domyślam, ale teraz nawet ciężko na ścieżki popatrzeć bo tam tyle kabli jest polutowanych że to ciężko ruszyć w ogóle

Skomentuj

te rezystory od tego są, żeby się grzały. Co wiecej, na przykład w fortepianie A-700 za rezystorami od głównego zasilania są zenerki do masy i jak odpinasz cały przedwzmacniacz to mam wątpliwości czy nie uwalą się zenerki i te rezystory z powodu braku obciążenia (cały prąd przez nie popłynie), zależy jeszcze jak podłączone...

A jak masz już jeden kanał działający to tak bardzo schematu nie potrzebujesz. Mierzysz elementy testem diody i omomierzem i porównujesz..... wydajesz 10 zł i masz działający wzmacniacz, na tranach pewnie, a nie na jakimś lm4780, na którego jak sam napisałeś napięcie jest za wysokie... Poza tym wszystkie te scalaki to zerową kontrolę mają i tego "mięsa"/

Skomentuj

Zamieszczone przez tom1eczek Zobacz posta
                scalaki to zerową kontrolę mają
                voodoo alert!

Skomentuj

Gdyby to był wzmacniacz na tranzystorach to pewnie bym szukał uszkodzonego elementu, ale to jest na jakiejś dziwnej kości Sankena którą raczej ciężko dostać, a jeżeli już to za 80zł (tak poza tym to mam na sprzedaż tą sprawną końcówkę )
                  Na górnej blaszce od wzmacniacza widać czarną "opaleniznę" nad przedwzmacniaczem gramofonowym i uszkodzonym scalakiem.
                  Nie próbowałem uszkodzonej końcówki naprawiać bo obok scalaka widać jak puszka z niego wystrzeliła tylko zostały nóżki z blaszkami.

Skomentuj

Czaruję...
                  X