Ja jako archeolog odkopię ten temat w którym to o to pisałem pytając jaki oscyloskop wybrać.
Kupiłem sobie cyfrówkę Rigol DS1052E (2x 50 MHz + 1 GS/a), wkrótce zamierzam go przerobić na dużo droższy model DS1102E który to posiada pasmo 2x 100 MHz a kosztuje 2x więcej - oba mają taki sam hardware tylko są ograniczone oprogramowaniem :P Oczywiście znany chwyt w którym na jednej taśmie robi się oba modele (bo taniej) ale ogranicza softwarowo.
1700 zł wydane ale multimetr też pierwsza klasa, mogłem samego Rigol'a kupić gdzieś za 1300-1400 zł ale postanowiłem dołożyć do tego "darmowego" multimetru, który jest już wysoką klasą multimetrów ( http://www.nowyelektronik.pl/searchs...=&kat=MIERNIKI ).
Jak widać cena prawie 2 razy większa czyli ponad 2500 zł za 2x 100 MHz, hardware ten sam zaś sam oscyloskop ds1052e jest ograniczony softwarowo do pasma 2x 50 MHz.
A jak się czytać nie chcę to: IMPORTANT: You do not need to remove or touch the low pass filter. The firmware switches between two filter settings. This hardware mod is only if you do not do the firmware mod.
Kiedyś myśleli, że trzeba obydwie czynności wykonać ale sam swap firmware starcza.
btw. mój firmware był najnowszy tj. 02.05.02 SP2 - najpierw downgrade na 02.02, hack a potem upgrade do 02.04, który jest wystarczający.
Dobrze wiedzieć :) Strasznie dziwne że to 2 identyczne scopy. Cóż takie czasy. W tych Rigolach wkurzają mnie 2 rzeczy.
1. Bziukający wentylator po kilku h jest to mocno denerwujące.
2. Szum na najniższym zakresie. Ale to akurat bolączka wszystkich tanich cyfrówek. Dlatego do audio lepiej mieć najprostszy analogowy :)
Za tą cenę nie ma co narzekać :)
Dobrze wiedzieć :) Strasznie dziwne że to 2 identyczne scopy. Cóż takie czasy. W tych Rigolach wkurzają mnie 2 rzeczy.
1. Bziukający wentylator po kilku h jest to mocno denerwujące.
2. Szum na najniższym zakresie. Ale to akurat bolączka wszystkich tanich cyfrówek. Dlatego do audio lepiej mieć najprostszy analogowy :)
Za tą cenę nie ma co narzekać :)
1. Zgadza się, tutaj się kłócić nie będę ale zawsze można go wymienić - nawet takie banalne rzeczy są na tamtym forum opisane.
2. Czy ja wiem? Wiem na pewno, że kilku osobom się duże szumy zdarzały na niskich zakresach (przypadki na tamtym forum) ale ja z tym problemu nie mam jakiegoś - o ile dobrze myślę o czym mówisz, najwyżej mnie popraw:
Na granicach 2mV / 2ns
Ogromnym szumem bym tego nie nazwał :P
Odkopuję ten temat, bo doszedłem do wniosku, że chciałbym się trochę pobawić oscyloskopem, a zupełnie nie mam doświadczenia w tej materii.
Na allegro wciąż dostępny jest METRIX 2x50MHz http://allegro.pl/oscyloskop-serwiso...504326130.html
wart jest swojej ceny (400zł)? Wcześniej Raven pisał coś o oscyloskopie do 10MHz za 100 zł- gdzie takie cuda rozdają?
Skomentuj