Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz w klasie D

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dwa druty 0,8mm wytrzymają takie prądy ?

---------- Post dodany o 18:48 ---------- Poprzedni post o 16:23 ----------

I jeszcze takie pytanko - co kolega powie o parce tranzystorów IRF6215/IRF3315 ?

---------- Post dodany o 18:49 ---------- Poprzedni post o 18:48 ----------

Sorry, o samym IRF3315 :) Nada się ?

Skomentuj

Nie kombinuj tylko tak jak Zbig radzi kup te do klasy D są dostępne z magazynu w TME.
      http://www.tme.eu/pl/katalog/#cleanP...6bf_szukaj%3D+

Skomentuj

Te tranzystory zgapiłem z jakiegoś wzmacniacza w klasie D od JBL. Szukam czegoś łatwodostępnego (np w TME) i w zwykłej obudowie TO-220.

---------- Post dodany o 19:07 ---------- Poprzedni post o 19:07 ----------

Najlepiej żeby cena też nie była wygórowana (do 10zł/sztuka).

Skomentuj

No przecież podałem linka. dokładnie chyba dychę kosztują IRFI4024H (ja już swoje upaliłem :) ) to są 2 tranzystory w jednej obudowie więc potrzebne Ci tylko 2 sztuki.
          To że jakieś tranzystory chodziły w jakimiś JBL to nie znaczy że będą chodzić z tymi driverami.

PS
          Coś kiepsko widzę tą twoją klasę D :)

Skomentuj

A daj spokój... To mój pierwszy wzmak :) (w klasie D oczywiście)

Tymczasem znalazłem na jakiejś ruskiej stronce coś takiego :

http://forum.hnet.ru/lofiversion/index.php/t69772.html

Co myślisz ? Podejżewam że idealny nie jest...

Skomentuj

Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz posta
              Co myślisz ? Podejżewam że idealny nie jest...
              Odpuść sobie takie wynalazki. Modulator na tl494 praca bez żadnego sprzężenia. To taki pseudo wzmacniacz :)

Ten IRAUDAMP jak go ładnie poskładasz to ruszy bez problemu i zagra. A wynalazki z netu to przeważenie powinny się nazywać spalarkami MOSFET-ów :)

Skomentuj

Same zalety. Rób. Ja się wyłączam z tego wątku. Mam ciekawsze zajęcia niż analizowanie i ocenianie cudzych układów.

Skomentuj

Nie no, bez przesady. Nie jestem profesjonalistą tylko amatorem. Mam świadomość że IrAudAmp zagra o wiele lepiej niż (jak to kolega nazwał) taki "pseudowzmacniacz", jednak dobre i takie badziewie na początek. Buduję w celach edukacyjnych. Chciałem tylko żeby mi koledzy doradzili coś z "tańszych" układów, ewentualnie powiedzcie czy to w ogóle odpali...

Co do samych mosfetów to szukam czegoś w zwykłym TO-220 bo łatwiej PCB zaprojektować i lepiej oddają ciepło do radiatora.

Skomentuj

Nie no, bez przesady. Nie jestem profesjonalistą tylko amatorem
                    No ale to nie zwalnia cie to od znajomości prawa oma :) szczególnie jak bierzesz się za klasę d.
                    jednak dobre i takie badziewie na początek. Buduję w celach edukacyjnych.
                    W EdW było coś takiego poszukaj w AVT ale to tylko do suba może się nadaje. No i dławiki z zasilacza PC będziesz mógł wykorzystać.
                    hciałem tylko żeby mi koledzy doradzili coś z "tańszych" układów, ewentualnie powiedzcie czy to w ogóle odpali...
                    Nikt Ci nie powie na podstawie schematu czy to na pewno odpali. Ja nie kopiuje takich projektów bo dużo prościej jest mi zrobić samemu niż odgadywać co autor miał na myśli. Projekty IR to zrobione z głową układy i na pewno działają są pomierzone itd.
                    Taniej nie za bardzo się da.

bo łatwiej PCB zaprojektować
                    Sam nie zaprojektujesz PCB pod klasę D.
                    lepiej oddają ciepło do radiatora.
                    Po to jest klasa D żeby się mniej grzało :) Tam jest góra kilkanaście W przy pełnej mocy.
                    Buduję w celach edukacyjnych.
                    Zacznij od podstaw teoretycznych. Bez tego może nie udać Ci się odpalić tego wzmacniacza.

---------- Post dodany o 12:35 ---------- Poprzedni post o 12:34 ----------

http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/avt28...b67a4af6cdbcc9

Skomentuj

Widziałem już ten wzmak z AVT, jednak na elektrodzie irek kiedyś napisał że zwykłe odłączenie głośnika go rozwali. To samo z przesterem.

Wiem że projekty IR są dobre, jednak chwilowo brak mi nadwyżki budżetowej (jeden kanał to koszt około 100zł). Na początek chciałem sie złapać za coś prostszego (i tańszego). Chodzi o to, żeby konstrukcja takiego wzmaka nie była uproszczona ma maxa jak w tym z AVT.

Myślę że na początek odpale ten wzmacniacz Luka (z pierwszego postu). Wiem że mnie za to zjecie bo on sie podobno do niczego nie nadaje, ale mogę go poskładać ze "śmieci" bo mam kilka IR2110 i LM319 a reszta to groszowe sprawy. I dla jasności - nie spodziewam się cudów z takiego wzmaka...

---------- Post dodany o 13:11 ---------- Poprzedni post o 13:09 ----------

Czy na próbę moge do niego wsadzić IRF640 ? (podkreślam "na próbę")

Skomentuj

Nie bierzesz pod uwagę jednej rzeczy jak: układ nie będzie działał to do poniesionych kosztów będziesz musiał doliczyć koszty upalonych FET-ów/driverów.

Czy na próbę moge do niego wsadzić IRF640 ? (podkreślam "na próbę")
                        Pewnie. Ale lepiej IRF630N. Może będzie trzeba zmienić wartość rezystorów bramkowych.

Skomentuj

Mam dużo IRF640 (wiem, 630 są szybsze). Co z tymi rezystorami bramkowymi ? 10R dla takiej częstotliwości (250kHz) chyba starczy ?

Znasz jakiś łatwo dostępny zamiennik dla diody MURS 160 ?

Skomentuj

Obadaj jeszcze to http://www.irf.com/technical-info/re.../iraudamp1.pdf

Znasz jakiś łatwo dostępny zamiennik dla diody MURS 160 ?
                            dowolna szybka dioda 1A trr 50ns w wersji przewlekanej to MUR160/140 (nie wiem po co na 600V) UF4004/5

Skomentuj

Widziałem to. Jednak wersja 7d jest chyba najłatwiejsza do wykonania więc w przyszłości jej się chwycę.

---------- Post dodany o 08:31 ---------- Poprzedni post o 17:32 ----------

Czy do tego wzmacniacza z pierwszego postu mogę wykorzystać dławik na rdzeniu z ATX'a ?

---------- Post dodany o 08:31 ---------- Poprzedni post o 08:31 ----------

On chodzi chyba na 250kHz.

---------- Post dodany o 09:05 ---------- Poprzedni post o 08:31 ----------

Zamiennikami dla MMBTA42/92 są MPSA92/42 ?

---------- Post dodany o 12:49 ---------- Poprzedni post o 09:05 ----------

A wracając do IrAudAmp'a - czym mogę zastąpić BS250P ?

Skomentuj

Czy do tego wzmacniacza z pierwszego postu mogę wykorzystać dławik na rdzeniu z ATX'a ?
                                Nie

Zamiennikami dla MMBTA42/92 są MPSA92/42 ?
                                Tak

np. bsp171

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta

np. bsp171
                                  Chodzi o coś łatwo dostępnego i NIE w smd. Sorry że taki wybredny jestem, ale nie bawie sie w SMD.

Co do dławika to zapewne lepiej umiesz dobrać rdzeń. Zobacz na allegro czy jest jakiś, który by się nadawał i daj numer aukcji. Będę wdzięczny :)

Skomentuj

Chodzi o coś łatwo dostępnego i NIE w smd. Sorry że taki wybredny jestem, ale nie bawie sie w SMD.
                                    A ja w przewlekane. Jest w TME. Nie przesadzaj jest w dużej obudowie normalnie się lutuje.

Co do dławika to zapewne lepiej umiesz dobrać rdzeń. Zobacz na allegro czy jest jakiś, który by się nadawał i daj numer aukcji. Będę wdzięczny
                                    O rety. Może jeszcze złożyć ten wzmacniacz ?
                                    Na allegro nie widziałem. No chyba że MSS :
                                    http://allegro.pl/feryster-dlawik-to...508749153.html
                                    Konkretnie ten
                                    DTMSS-27/0,047/15 to gotowy dławik nic nie będziesz musiał nawijać.
                                    zwykły ferrytowy musi mieć szczelinę.

Skomentuj

Czyli mam do gościa napisać żeby zrobił szczeline w tym rdzeniu ? Jaka duża musi być ?

---------- Post dodany o 20:14 ---------- Poprzedni post o 20:03 ----------

W LM319 są dwa komparatory. Jeżeli wykorzystuje tylko jeden z nich to mogę zamiast LM319 wsadzić LM311 ?

Skomentuj

Czyli mam do gościa napisać żeby zrobił szczeline w tym rdzeniu ? Jaka duża musi być ?
                                        Oj. Te dławiki są na rdzeniach z materiału MSS z tak zwaną rozproszoną szczeliną powietrzną i żądnych dziur nie należy tam robić ! Zamawiasz ten dławik i tylko lutujesz .
                                        Szczelina musi być w zwykłych rdzeniach ferrytowych. Samemu nie da się jej zrobić ! (Zresztą jak masz jakiś ferryt to spróbuj :) )
                                        W LM319 są dwa komparatory. Jeżeli wykorzystuje tylko jeden z nich to mogę zamiast LM319 wsadzić LM311 ?
                                        nie.

Skomentuj

Te LM'y się czymś różnią ?

---------- Post dodany o 20:45 ---------- Poprzedni post o 20:44 ----------

Z góry sorry za głupie pytania (typu rdzeń), ale jestem nowy w tych tematach, więc wiesz :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X