Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz w klasie D

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dzięki. Czyli R5/6 daje 100k. Co z resztą ? Są w miare właściwe ? (chodzi o ten integrator)

Czytałem Twój temat - kopalnia wiedzy. Wiem czym jest DT, jednak nie wiem co się z nim będzie działo w takim mostku jaki chcę robić.

P.S - można by do sterowania mosfetami użyć czegoś innego niż sterownik ? (w moim przypadku IR2110). Myślałem o bramkach NAND bo widziałem coś podobnego na elektrodzie, tylko tamten wzmak był na dwóch kościach 555.

Skomentuj

EDIT :

Żeby nie było że nic nie robie, zamieszczam schemat mojej wersji d-amp'a. W integratorze użyłem NE5532. Komparator to LM319 (musiałem biblioteke sam dorobić). Na wejściu sterowników dwie bramki (CD4070). Czas martwy ustalają chyba te kondensatory przy wejściach sterownika (470pF).

W załączniku schemat (na razie bez wartości elementów). I tu moja duża prośba do kol. Zbig - gdybyś mógł go zobaczyć i ocenić (ewentualnie powiedzieć co na pewno nie ruszy z miejsca i co mógłbym zmienić). Wiem że moja wiedza w tym zakresie jest nijaka, jednak mimo to staram się zrobić coś od siebie i chyba to się liczy ? :)

P.S - Mam takie pytanie odnośnie generatora na CD4060. On generuje te 250kHz, ale to będzie prostokąt. Do komparatora chyba muszę dostarczyć z jednej strony piłę ? Popraw mnie proszę, jeśli się myle (chyba że te elementy RC wpięte między generator a komparator nadają przeiegowi kształt piły to zwracam honor :))
      Załączone pliki

Skomentuj

Witam po przerwie :)

Przeglądnąłem troche różnych schematów i natknąłem się na jeden, wyjątkowo prosty, który jako driver'ów do mosfet'ów używa brakem NAND (oryginalnie CD4093). Żeby sobie nie komplikować życia użyłem wszystkich czterech bramek z 74HC132. Schemt na razie w wersji mono (bez mostka). Jadna gałąź sprzężenia zwrotnego zwarta do masy. Może tak być ?
        Załączone pliki

Skomentuj

P.S - wzorowałem się również na Twoim schemacie

Skomentuj

Bramki jako driver :w00t:
            Weź kubeł zimnej wody i wylej sobie na głowę. Bramka daje 5V/4mA. Ja "gotowałem" drivery które dają 12V/1A.
            Chcesz prosty układ, to zrób UcD Philipsa - nic prostszego nie znajdziesz. Sorry, ale ciągniecie dalej tego tematu w ten sposób nie wydaje mi się sensowne.

Skomentuj

http://www.electrobob.com/555-class-d-amplifier/

Pomysł zapożyczony stąd. Sprawdzam wszystkie możliwości. A co myślisz o CD4009 albo CD4050 ? (gdyby połączyć wszystkie 8 bramek równolegle i dać to na jednego mosfet'a). Czyli po jendym scalaku na każdego mosa. Albo może zapytam inaczej - ile musiałbym zastosować takich bramek na jednego mos'a żeby to jako-tako działało ?

Co do UcD Philipsa to on jest chyba na tranzystorowych driverach ? Podobno to nie działa jak należy i są z tym problemy :|

Wiem że Cię to nudzi, ale staram się czegoś nauczyć :) Zastanawiam się jakim cudem Irkowi do działa bez żadnego drivera (typu IR) ?

---------- Post dodany o 12:22 ---------- Poprzedni post o 11:34 ----------

Czy teraz to lepiej wygląda ? Chodzi o te bufory przed mosfet'ami. Dodatkowo zastosowałem zasilanie symetryczne i mosfety z kanałem N w stopniu końcowym.

Skomentuj

Dodaje załącznik.
                Załączone pliki

Skomentuj

Wygląda cały czas fatalnie. Poczytaj o driverach do półmostka i zastanów się jakimi wartościami napięć na bramce (w stosunku do +/- zasilania ) trzeba wysterować górnego N-MOSFET-a, żeby się całkowicie otworzył i całkowicie zamknął? To samo w stosunku do dolnego. To na początek.
                  Robisz Frankensteina, sklejając dosyć przypadkowo fragmenty różnych schematów. Bez zrozumienia wymagań i specyfiki każdego z nich nic nie zdziałasz. I raczej w ten sposób niczego się nie nauczysz.

Skomentuj

No tak, ma kolega troche racji...

Może na początek powiem do czego zmierzam szukając i starając się "zaprojektować" jakiś schemat - chciałbym konstrukcję, która będzie oczywiście tania i miała zadawalające parametry. Główną przeszkodą jest "egzotyczny" sterownik oraz wyspecjalizowany MOSFET. To pierwsze można lekko poprawić stosując np IR2110, ale to dalej nie to (średnio 10zł/sztuka). To samo z mosfet'ami. Ja wiem że to nie łatwe, żeby pogodzić ze sobą prostote, koszta i jakość dźwięku w klasie D, ale cały czas nie daje mi spokoju że to jest do zrobienia (przykładem jest D-AMP Irka).

---------- Post dodany o 16:26 ---------- Poprzedni post o 15:32 ----------

A jeszcze takie teoretyczne pytanie - jak to jest, że w niektórych konstrukcjach można użyć zwykłych tranzystorów (w EdW był kiedyś taki wzmacniacz w klasie D 500W w mostku na IR2113, LM319 i IRFP250N), a w innych muszą być dedykowane pod klase D ?

Uprzedzam pytanie "dlaczego nie zrobie tego układu z EdW tylko truje ludziom dupe na forum" - on nie ma żadnego sprzężenia zwrotnego i ogólnie badziewie, ale moc imponująca... Na elektrodzie ktoś go odpalił (nawet na tych IRFP250N oraz później IRF640N).

Skomentuj

Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz posta
                      No tak, ma kolega troche racji...
                      Nie trochę tylko ma rację.

Może na początek powiem do czego zmierzam szukając i starając się "zaprojektować" jakiś schemat - chciałbym konstrukcję, która będzie oczywiście tania i miała zadawalające parametry. Główną przeszkodą jest "egzotyczny" sterownik oraz wyspecjalizowany MOSFET. To pierwsze można lekko poprawić stosując np IR2110, ale to dalej nie to (średnio 10zł/sztuka). To samo z mosfet'ami. Ja wiem że to nie łatwe, żeby pogodzić ze sobą prostote, koszta i jakość dźwięku w klasie D, ale cały czas nie daje mi spokoju że to jest do zrobienia (przykładem jest D-AMP Irka).
                      10PLN sztuka to drogo ?

A jeszcze takie teoretyczne pytanie - jak to jest, że w niektórych konstrukcjach można użyć zwykłych tranzystorów (w EdW był kiedyś taki wzmacniacz w klasie D 500W w mostku na IR2113, LM319 i IRFP250N), a w innych muszą być dedykowane pod klase D ?
                      Odp. Jest oczywista i po części sam sobie jej udzieliłeś:

on nie ma żadnego sprzężenia zwrotnego i ogólnie badziewie
                      Na jakiej częstotliwości pracuje ? A na jakiej chodzi IRDAMP ?

Skomentuj

Jeśli się robi jeden wzmak do domu to można sobie pozwolić nawet na sterowniki 50zł/sztuka. Ja mam w planach zrobie większej ilości egzemplarzy.

Ten wzmak z EdW pracuje na częstotliwościach chyba 150-220kHz (możliwość zmiany) a IRAUDAMP chyba na 400kHz (bynajmniej v7 a inne to nie wiem). Ja nawet nie porównuje tego wzmaka z EdW do IR'a bo tu nie ma czego porównywać...

Rozumiem, że dobór tranzystorów końcowych jest uzależniony od częstotliwośći pracy ? Przy 400kHz to trudno będzie znaleźć coś taniego, ale jeszcze przy 250kHz może dałoby rade wsadzić tam jakiegoś IRF'a ?

Dziś rano pobuszowałem troche po diyaudio.com i znalazłem ten schemat z załącznika. OpAmp'y to NE5532, komparator LM319, a bramki to CD4011. Czas martwy ustalają dopięte do wejść bramek elementy RC (1k, 220pF) ? Na wyjściu górnej bramki jest IRF530. Mosfet'y w stopniu końcowym to IRF540N. "Parka sterująca" to BC337/338. Co o tym myślicie ?

Ile wynosi bezpieczna moc, którą można wycisnąć z IRF540N w klasie D ? (w półmostku oczywiście)
                        Załączone pliki

Skomentuj

ale staram się czegoś nauczyć
                          Ja mam w planach zrobie większej ilości egzemplarzy.
                          Chcesz się uczyć na kieszeni Allegrowiczów? :-)

Nie tędy droga. Projektowanie wzmacniaczy to kosztowne przedsięwziecie. Optymalizowanie układu pod minimalne koszty wytworzenia jeszcze bardziej. Upraszczanie na papierze nic nie kosztuje, ale na warsztacie - już tak, bo dochodzi bardzo wiele zakupów i eksperymentów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Zbig Zobacz posta
                            Upraszczanie na papierze nic nie kosztuje, ale na warsztacie - już tak, bo dochodzi bardzo wiele zakupów i eksperymentów.
                            Dlatego szukam prostego (taniego) układu np na bramkach bo moge kupić od razu z 10 czy 20 sztuk i hulaj duszo (czyt. "eksperymentuj ile chcesz"). Jak uwale bramke to założe nową, a jak uwale sterownik to zostaje tylko żałoba :)

A w ogóle to skąd od razu pomysł z allegro ? Mam w planach zestaw 7.1 i klasa D wydaje się dobrym rozwiązaniem (wiem że lepsza będzie AB ze względu na jakość, ale dajcie poeksperymentować :)). Pozatym znajomy prosił mnie o coś podobnego.

Co z moim układem na bramkach ? (ten z załącznika powyżej) Ma to szanse działać ?

---------- Post dodany o 14:21 ---------- Poprzedni post o 14:17 ----------

P.S - Zbigu, wiem że nudzi Cię ten temat bo z racji stopnia mojej wiedzy rozmawia się ze mną jak z dzieckiem, ale nic Cię to nie kosztuje :) A satysfakcja z pomocy - bezcenna :)

Skomentuj

Nie na temat...
                              ale nic Cię to nie kosztuje
                              Chyba jeszcze nigdy nie zapłaciłeś za czyjś czas, albo nie cenisz swojego skoro napisałeś coś takiego, czas to najcenniejsze obok zdrowia co mamy, więc doceń to, że Zbig poświęca swój czas i Ci odpowiada
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Przecież doceniam :) Równie dobrze mógłby siąść i kawe wypić niż pisać na forum :)

Skomentuj

Widzę tu jakieś dziwne skrzyżowanie PWM z Sigma-Delta, nie wiem jak miałoby to działać.

Skomentuj

Z tego co wyczytałem na diyaudio to podobno działa...

Może zapytam inaczej - widzisz jakieś "rażące" błędy ?

Skomentuj

W miarę rozważań nad projektem moje ambicje rosną :) Postanowiłem pozbyć się kolejnego elementu zmniejszającego możliwości - komparatora. Teraz wzmacniacz to po prostu sigma-delta ze sterownikiem na elementach dyskretnych. I tu znowu z pomocą przychodzi układ Zbiga :) (mam nadzieje że nie masz mi za złe tego że wykorzystam go w moim projekcie). Najnowsza (i mam nadzieję poprawna) wersja w załączniku.
                                      Załączone pliki

Skomentuj

P.S - Podzieliłby się kolega wartościami elementów członu zaznaczonego w "ramce" przerywanymi liniami ? Wiem tylko że tranzystory to BC546/556 i diody BAT42 (nie wiem czy kolega ich użył na schemacie ze względu na obudowy czy na prawdę mają być takie).

Skomentuj

To nie będzie działać. Nie wiem czy jest sens dalej ciągnąć temat...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X