Nie będzie ponieważ ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wzmacniacz w klasie D
Collapse
X
-
To zaczyna być żenujące. Wrzucsz kawałek układu, nie mając zielonego pojęcia po co on jest i co robi. Do tego doklejasz kawałek innego układu, o którym nie masz bladego pojęcia, a potem pytamy na forum czy to zadziała.
Skorzystaj z rady kolegi i pobaw się symulatorem. Zobaczysz sam, bez wydawania pieniędzy. I uwierz, symulator odda rzeczywistość nad podziw dobrze.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz postaChyba spróbuje z tym MultiSim (9). To dobry wybór ?
Skomentuj
-
Próbowałem się nim dzisiaj troche pobawić, ale zanim nabiore wprawy to trochę potrwa
W załączniku schemat ideowy mostka (na tym nieszczęsnym sterowniku IR). I teraz pytanie - czy ktoś kiedykolwiek próbował czegoś takiego ? (to nie jest klasyczny mostek). Schemat odkopałem gdzieś na diyaudio (com).
Znowu zacząłem rozmyślać nad projektem... Na myśl przyszedł mi układ AVT2865 (czyli właśnie wzmacniacz mostkowy 500W). Z tego co pamiętam to w nim użyto dławików z zasilacza ATX, więc idealne dla mnie (cena dławika = cena sterownika, więc jeżeli dławik zdobędę z demobilu czyli za darmo to zaoszczędze troche kasy i moge kupić sterownik). Do tego mostka dołożyć komparatory (LM319) i jakiegoś TL072 i może nieźle śmigać :) Co myślicie ?Załączone pliki
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz postaCo myślicie ?
Skomentuj
-
Wzór na moc dalej obowiązuje a jaką moc uzyskasz w rzeczywistości to po prostu musisz zmierzyć.
http://www.elportal.pl/pdf/k01/54_07.pdf
Skomentuj
-
P=U^2/2R
Wychodzi że przy napięciu 55V powinienem dostać te 350W/4R i 150W/8R (odliczyłem straty mocy na mosfetach i spadek napięcia). A jak zasilam wzmacniacz napięciem pojedyńczym ?
---------- Post dodany o 05:37 ---------- Poprzedni post o 05:36 ----------
We wzmaku liniowym jedna parka IRFP250N starcza na jakieś 200W/4R. W klasie D to powinno być troche więcej ze względu na większą sprawność, tak ?
---------- Post dodany o 06:56 ---------- Poprzedni post o 05:37 ----------
Wrzucam przerobiony schemat D-AMP'a na IR2110. To jest właściwie AVT2865 w wersji półmostkowej. Dorzuciłem też stopień na TL072 i sprzężenie zwrotne. Mógłby ktoś skontrolować ?
Skomentuj
-
Wrzucam przerobiony schemat D-AMP'a na IR2110. To jest właściwie AVT2865 w wersji półmostkowej. Dorzuciłem też stopień na TL072 i sprzężenie zwrotne. Generator trójkąta na NE555 (w podstawowej wersji był na NE555 w wersji CMOS, ale chyba nie ma znaczenia jakiego użyje ?). Częstotliwość ustala się w zakresie 100-220kHz. Mosfet'y to IRFP250N. Mógłby ktoś skontrolować ?Załączone pliki
Skomentuj
Skomentuj