Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kit przedwzmacniacza i wzmacniacz prądowy do suba.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kit przedwzmacniacza i wzmacniacz prądowy do suba.

Witam, czy zna ktoś przyzwoity przedwzmacniacz z regulacją tonów wysokich i niskich(najlepiej jakiś KIT żeby płytka do tego była) a może komputer wystarczy do tego?? i Czy ktoś próbował tego wzmacniacza prądowego do suba, czy jest to sens instalować?? http://sklep.avt.pl/p/pl/1031/wzmacn...drukowana.html

Czego tak właściwie potrzebujesz? Znać znamy kilka przyzwoitych opcji, ale najpierw jasno określ to co chcesz zbudować...

Skomentuj

Będe miał nie długo gotowy lm4780 w stereo i to do niego zastanawiam się czy zastosować przedwzmacniacz. Głównie myślałem o regulacji tonów niskich, wysokich, też zastanawiałem się na opcją kontur(loudness), choć niektórzy może mnie za to zjadą:).

Natomiast ten wzmacniacz prądowy do suba zastanawiam się czy nie zastosować do głośnika, który zakupiłem od kolegi z forum sls 8.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
        Natomiast ten wzmacniacz prądowy do suba zastanawiam się czy nie zastosować do głośnika, który zakupiłem od kolegi z forum sls 8.
        To się nie nadaje do napędzenia tego głośnika... Taniej wyjdzie Cie zakupienie z allegro jakiegoś taniego panelu pod subwoofer. Nie będzie z tego i tak szału, ale żeby zagrało to tak jak powinno, musiałbyś zmontować dosyć spory wzmacniacz. A ten kosztuje...

---------- Post dodany o 07:32 ---------- Poprzedni post o 07:31 ----------

Głównie myślałem o regulacji tonów niskich, wysokich, też zastanawiałem się na opcją kontur(loudness), choć niektórzy może mnie za to zjadą.
        Jak masz suba to po co Ci regulacje? Głównie subwoofer będziesz regulował mając monitory na poprawnej zwrotnicy.

Skomentuj

Do sls'a będzie lm4780 w mostku czyli około 120W 8ohm. Jeżeli będzie ten wzmak za słaby to na pewno zrobie lepszy, jaki problem trzeba rozwijać swoje zainteresowania:)

a ten wzmacniacz prądowy ma chyba za zadanie tylko wspomóc wzmak "właściwy do suba". Dlatego pytam czy ktoś miał z tym doczynienia.

Skomentuj

wspomóc?:) załóż normalny aktywny filtr dolnoprzepustowy i też będzie wspomagał, jeśli chodzi o wzmocnienie końcówki mocy..

Skomentuj

a przedwzmacniacz chciałbym zrobić mimo to, więc jakbyś miał coś ciekawego to byłbym bardzo zainteresowany(coś co nie będzie kaszanić jakości lm'a), żebym miał regulacje w kolumnach poza subem bo nie wiem czy suba będe używał do muzyki czy nie, pewnie zależy od rodzaju. W ogóle jak wpiąć subwoofer do takiego lm4780?? gdzie tam umieścić potencjometr, szukałem ale nie znalazłem.

Skomentuj

W ogóle jak wpiąć subwoofer do takiego lm4780?
                Nie rozumiem... Nie wiesz jak złożyć wzmacniacz do subwoofera i co powinien on dokładnie posiadać czy jak umieścić elektronikę w subie ?

Skomentuj

rozgraniczmy dwie rzeczy. Może nie potrzebnie pomieszałem te dwie kwestie w tym wątku.

Subwoofer: SLS 8 wzmacniacz w mostku LM 4780, mam do niego filtr dolnoprzepustowy na LM358. Bez problemu go połącze i odpale, a przy ewentualnych trudnościach będe pisał na forum. W tej kwestii pytałem o wzmacniacz prądowy czy jest sens go zastosować.

Wzmacniacz: Będe miał drugą końcówkę LM4780 w stereo i chciałbym do tego zrobić przedwzmacniacz. Posiadam jakiś stary wzmacniacz diory i chciałbym go sobie porównać do tych LM i jeżeli będzie mi się podobać jego brzemienie to go zostawić do użytku, ale w Diorze mam regulacje wysokie, niskie, balans, kontur i chciałbym mieć chociaż regulacje niskich i wysokich tonów, tak jednak żeby przedwzmacniacz nie "psuł" jakości dźwięku LM, po prostu podbicie niskich i wysokich. Szukałem kitów, ale z tego co czytałem na forum to raczej ich nie polecacie ze względu na niską jakość dźwięku. Czy zna ktoś jakieś dobre kity, albo ewentualnie czy ktoś posiada płykę + schemat i czy możnaby u kogoś taką płytkę zamówić?
                  Last edited by Adam_85; 07.04.2011, 14:55. Powód: Nie dopisałem wszystkiego

Skomentuj

http://www.fratu.pl/irek/?regulacja-barwy,48
                    Regulacja Irka, czyli kogoś kto zna się na rzeczy, napisz do niego czy ma płytki, czy może nawet kit, czy też może gotowe układy. Na stronie znajdziesz kontakt. Co prawda nie ma konturu, ale wydaje mi się, że nie jest to potrzebne, wystarczy regulacja "niskich" i "wysokich". Ale to jak już uważasz. Na stronie Irka znajdziesz także inne rzeczy, takie jak selektor wejść itp. układy do wzmacniacza.
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Idea sterowania prądowego jest jak najbardziej OK ale takie wykonanie jest BEZSENSU ! Omijaj ten kit z daleka.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedz, napisałem zapytanie do Irka. A znasz jakiś układ sterowania prądowego, który wart byłby uwagi?

Skomentuj

Kitu nie :) Chyba taki jeszcze nie powstał :) Mogę tylko odesłać cię do artykułów. Ogólnie sterowanie prądowe umożliwia znaczną redukcję zniekształceń nieliniowych głośnika. Nie wiem czy ktoś to w ogóle stosuje.
                          http://www.essex.ac.uk/csee/research...nt%20drive.pdf
                          http://www.essex.ac.uk/csee/research...0amplifier.pdf

Skomentuj

Czaruję...
                          X