Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak łączyć masy?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak łączyć masy?

No właśnie - jak połączyć masy wzmacniacza mocy w układzie z dwoma niezależnymi zasilaczami?
    1. ciągnąć masy niezależnie i złączyć je razem dopiero przy gnieździe wejściowym?
    2. A może lepiej masy połączyć już w samych zasilaczach? Ale co wtedy z masą gniazd wejściowych, które siłą rzeczy muszą być spięte razem?

Masę, każdego układu należy traktować osobno, sygnałów też. Jeśli sygnał pochodzi z jednego źródła to oba kanały mają połączone masy w źródle i nie należy ich łączyć więcej.

Skomentuj

Ja w swoim unim mase sterownika (ma osobny zasilacz) podlaczylem pod mase zasilacza Uniego, a dopiero z tego miejsca ciagne mase dalej, nawet do modulow sterownika, w ten sposob mam mase z centralnym punktem na zasadzie gwiazdy.

Podlaczylem, pierwsze "przepalenie" i zero problema.

Skomentuj

Jak masz metalową obudowę to musisz ją podłączyć do masy obu kanałów, robisz to przy wejściu i tylko tam.

Skomentuj

Zamieszczone przez flodins Zobacz posta
          Masę, każdego układu należy traktować osobno, sygnałów też. Jeśli sygnał pochodzi z jednego źródła to oba kanały mają połączone masy w źródle i nie należy ich łączyć więcej.
          A obudowę łączymy z masą kanału lewego czy prawego? A może nie łączymy?
          Zawsze wydawało mi się, że masy są złączone razem tuż przy gnieździe wejściowym, które jednocześnie są fizycznie połączone z obudową. Ale mogę się mylić. Co myślicie?

EDIT: Raven1985 pisał równocześnie i potwierdził moje przypuszczenia.

Raven1985, czy ma być to masa sygnałowa (mam na myśli ekran przewodów wejściowych)?
          Last edited by DiscoLED; 07.04.2011, 18:45.

Skomentuj

Link i załącznik.

http://hotfile.com/dl/113746414/6d8d7db/masa.pdf.html
            Załączone pliki

Skomentuj

No tak ale to w przypadku wspólnego zasilania.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                Jak masz metalową obudowę to musisz ją podłączyć do masy obu kanałów, robisz to przy wejściu i tylko tam.
                A dlaczego trzeba łączyć obudowę z masą? czy może to mi ktoś wytłumaczyć bo wszędzie tylko "podłącz" "podłącz" a wyjaśnienia "dlaczego?" brak.

Skomentuj

Jeśli nie podłączysz obudowy do masy to zamiast ekranu będzie robiła za antenę.

Skomentuj

Teraz przynajmniej rozumiem. A w przypadku gdy tylko frontowy panel jest np. z blachy aluminiowej a cała reszta z drewna to front trzeba też ekranować?
                    PS. Jeszcze jedno pytanko- dlaczego ten cały punkt masy najlepiej zrobić blisko gniazda wejściowego (wejście sygnału?)?

Skomentuj

Metalowe elementy należy podłączyć z masą, dotyczy to też radiatorów.
                      Bo tam jest "najciszej" (nie płyną duże prądy).
                      Last edited by raven1985; 11.04.2011, 09:25.

Skomentuj

Dzięki wszystkim za zainteresowanie i udział w temacie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                          Zawsze łączyłem masy prawego i lewego kanału na potku a główny punkt masy miałem na zasilaczu. Teraz widzę, że nie do końca prawidłowe po mimo braku brumienia wcześniej.

Skomentuj

Czaruję...
                          X