Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Analogowe wskaźniki wysterowania MOCY - gdzie można kupić ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Analogowe wskaźniki wysterowania MOCY - gdzie można kupić ?

Witam

Gdzie można dostać analogowe wskaźniki wysterowania Watt ?
    Na "aledrogo" są tylko VU lub dB

PS może słabo szukam, ale naprawdę znaleźć nie mogę :/

A nie możesz wymienić kartki za szybką? To chyba to samo urządzenie, bo jest potrzebny układ żeby to działało jak należy.

Skomentuj

Ale mi chodzi o to czy jest możliwość kupienia gdzieś takich(podobnych) wskaźników:
      http://community.klipsch.com/forums/...2/P1040741.JPG (nie mogłem zminimalizować więc w linku)
      Ważne by miały skale(tabliczki) wyrażoną w jednostce mocy.

Skomentuj

Przecież te tabliczki możesz zrobić wg uznania... Możesz sobie zrobić z nich wskaźniki zaj...ści grającego sprzętu, oczywiście jak znajdziesz odpowiednią skalę :P

Skomentuj

na ebay.com można znaleźć. Np tu:
          http://cgi.ebay.com/Pioneer-Sx-780-P...#ht_500wt_1156

Skomentuj

No dzięki słoik255 poszukam

Ale najbardziej mnie ciekawi czy można to gdzieś, wejść do jakiegoś sklepu (on-line) i kupić; od tak sobie, jak zwykły kondensator :) jako nowe. Czy takie coś jeszcze jest produkowane? Łatwo dostępne ? (bo jak na razie widzę to chyba raczej nie :/ )

BTW:
            Zamieszczone przez sloik255 Zobacz posta
            http://cgi.ebay.com/Pioneer-Sx-780-P...#ht_500wt_1156
            super gdyby były jeszcze rozdzielone

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
            Przecież te tabliczki możesz zrobić wg uznania... Możesz sobie zrobić z nich wskaźniki zaj...ści grającego sprzętu, oczywiście jak znajdziesz odpowiednią skalę :P
            Tzn. że np. mogę kupić takie VU i podmienić im tabliczki ? ((jak tablice "zegarów" w samochodzie ? ))

No właśnie tylko jak tu się wstrzelić w skalę (bo zrobić to chyba w takim razie nie był by problem tylko zrobić to tak by 1W pokazywało jako 1W a nie 5 np. :) )

Skomentuj

Może uda ci się dostać uniwersalne, jak w radmorze 5100.
              Nówki to nie wiem, ale ogólnie jest sporo nowych w jednym sklepie, ale żadnego Wata
              Zrób dyskotekowe LEDy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                Tzn. że np. mogę kupić takie VU i podmienić im tabliczki ? ((jak tablice "zegarów" w samochodzie ? ))
                Oczywiście, poza tym to i tak raczej mało miarodajne jest

Skomentuj

Mi się wydaje, ze wszystko zależy od ustawienia układu sterującego tym. Te co wysłałem z ebaya mają na skali 100W, a pewnie pod odpowiednim sterownikiem pokaże 100W przy 2W mocy

Skomentuj

Ja mam już taką parkę (oryginalnych) 2x60W w stereo (podświetlane na pomarańczowo) i jestem w nich zakochany a poza tym pokazują chyba dobrze jeśli wzorując się na pomiarach db np. vifa 88db ma z jednego metra właśnie te 88db przy mniej więcej tym 1W :) (pomiar sinusem oczywiście) +/- nie musi być aż tak dokładnie ale oczywiście za duże rozbieżności to też nie ma sensu...
                    Dlatego koniecznie chcę tez do UNI takie wcisnąć :)

---------- Post dodany o 21:31 ---------- Poprzedni post o 21:25 ----------

Nówki to nie wiem, ale ogólnie jest sporo nowych w jednym sklepie, ale żadnego Wata
                    a w jakim ?

Zrób dyskotekowe LEDy
                    A nigdy w życiu! :thumbdn: <bleee>
                    Dla mnie analogowe mają "duszę" to tak jak z lampami

Skomentuj

Dla mnie analogowe mają "duszę" to tak jak z lampami
                      True
                      Ja mam aktualnie takiego wskaznikowca i też jestem zakochany w nim
                      http://cgi.ebay.pl/ONKYO-M-5030-Vers...-/170597990276

A nie tak dawno miałem budkę pod uni o taką:

Proton D-1200 też był śliczny i grał fajnie...

Skomentuj

Ciężko kupić. Pozostaje szukanie na aukcjach. Poszukaj na allegro w zakładce RTV... części i podzespoły czasami coś się pojawia niesyty jak jest to coś ciekawego to szybko cena robi się mało ciekawa :) Szukaj też w uszkodzonych czasami też coś się trafia.
                        Myślałem zrobić taki bajer na wyświetlaczu kolorowym TFT ale to przy następnym wzmacniaczu...

Skomentuj

a w jakim ?
                          pomyłeczka, to są amperomierze... chyba, że rozbierzesz amperomierz i wyjmiesz wskaźnik, podmienisz tabliczkę i hula :)
                          wpisz w google "wskaźniki wychyłowe" i pierwszy wynik.

A nigdy w życiu! <bleee>
                          to była ironia z mojej strony sam lubię takie wskaźniki i stary sprzęt z duszą. Mam radmorka do naprawy, ale nie mam na niego pieniędzy i czasu :( W wakacje przysiądę i go zrobię :)

Skomentuj

to była ironia z mojej strony
                            Wiem zajarzyłem, ale i przedstawiłem swoje zdanie na ten temat...

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            Myślałem zrobić taki bajer na wyświetlaczu kolorowym TFT ale to przy następnym wzmacniaczu...
                            Ale dokładniej o jakim mówisz reven?
                            1. takim na cegiełki/segmenty ? (coś jakby takiego - http://www.mariuszelektro.elektroda....tor/img245.jpg
                            2. czy takim cyfrowym (liczby - http://sklep.avt.pl/photo/product_in...ffef553624.jpg )
                            3. czy może (ojej aż boje się spytać :razz: ) graficznym ? tzn. skacząca wskazówka tylko że sztuczna tj. analogicznie do analogowego tylko że w postaci graficznej? ( np. tak jak tu - http://www.trtube.com/y/video/gWD4te...wania-lcd.html ) (jeśli ten typ to .... jesteś jak dla mnie "miszczu" )

Heh, znalazłem w rupieciach jeszcze dwie parki "wskazówkowców": i teraz tak: Oprócz tego że najprościej podłączyć je pod wy. wzmacniacza to chyba lepiej było by zrobić osobny wzmacniacz dla nań, znalazłem w moich rupieciach też double_opka LM358P i chcąc wykorzystać właśnie jego również taki schemat

Pytania(dla znawcy):
                            1. Czy to będzie działać jak należy ? (jeśli tak to idąc dalej: )
                            2. Skoro to podwójny opek to mogę spokojnie go wykorzystać na parę owych wskaźników ?
                            3. Czy to że mam akurat LM358P ma znaczenie ?(powinienem coś zmienić w schemacie ? - jeśli tak to co ?)

Skomentuj

a czy przypadkiem to nie jest woltomierz analogowy? nie daloby sie tego jakos przerobic?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                a czy przypadkiem to nie jest woltomierz analogowy? nie daloby sie tego jakos przerobic?
                                Pawle, chyba jednak nie trzeba przerabiać. Ja znalazłem ten schemat na elce (jak znajdę ten temat to tu zapodam linka..) tam pisali że działa b. dobrze....
                                Jako że nie było reakcji co do poprawności schematu to postanowiłem że sprawdzę na własnej skórze, prawie wszystko wczoraj wieczorem skompletowałem, nie mogę znaleźć tylko diody (musi być <4ns) ale może jej zamiennik jaki zaraz znajdę... Jak złoże go "zaraz" (czyt. dzisiaj) to zapodam jak to się sprawuje...

Skomentuj

3. czy może (ojej aż boje się spytać ) graficznym ? tzn. skacząca wskazówka tylko że sztuczna tj. analogicznie do analogowego tylko że w postaci graficznej? ( np. tak jak tu - http://www.trtube.com/y/video/gWD4te...wania-lcd.html ) (jeśli ten typ to .... jesteś jak dla mnie "miszczu" )
                                  Coś takiego tylko na TFT kolorowym :).

To zwykły prostownik aktywny (taka dioda tylko bez spadku napięcia :) ) Więc powinien działać :)

Skomentuj

ale mi chodzilo o ten wskaznik wysterowania
                                    czy to przypadkiem nie jest zwykly wskazowkowy analogowy woltomierz?
                                    czy jednak to sie czyms rozni?

Skomentuj

ale mi chodzilo o ten wskaznik wysterowania
                                      dalej nie wiem o który pytasz te co ja teraz mam (znalazłem jeszcze u siebie) to są: jedna parka na dB a druga parka to lewy skala w % a prawy skala w MHz (od tunera) (zresztą zaraz pokarze) i chyba wystarczy im tylko wymienić tabliczki i będzie chodzić (tak mi się wydaje wskaźnik to wskaźnik moje mają 280R i tylko tyle o nich wiem :)...)

czy to przypadkiem nie jest zwykly wskazowkowy analogowy woltomierz?
                                      A tego to Ci nie powiem bo się na tym nie znam, ale wydaje mi się że też :)

__________________________________________________ ____________________________________

Diodę znalazłem, W. zlutowałem. Działać, działa tylko że.... hmmm; coś jak by za mocno :blink: tzn. delikatnie potka odkręciłem "tyci tyci" (prawie że nic) a wskazówka skacze aż do połowy, a tak wg to w momencie podłączenia wychyli się lekko (i tak stoi...)

Skomentuj

A tego nie wstawia się bezpośrednio za potkiem głośności, równolegle do wzmacniacza?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X