Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Analogowe wskaźniki wysterowania MOCY - gdzie można kupić ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    czy to przypadkiem nie jest zwykly wskazowkowy analogowy woltomierz?
    tak

Zamieszczone przez sloik255 Zobacz posta
    A tego nie wstawia się bezpośrednio za potkiem głośności, równolegle do wzmacniacza?
    nie... :blink:

Skomentuj

widziałem różne schematy zastosowania jak przeglądałem teraz google i chciałem się dowiedzieć przy okazji tego tematu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez sloik255 Zobacz posta
        A tego nie wstawia się bezpośrednio za potkiem głośności, równolegle do wzmacniacza?
        wstawia/podłącza pod potka, ale tak jak mam teraz tzn. z wzmacniaczem... (bez wzmacniacza to tak jakby prosto z np. kary dzw. a to za słaby sygnał...) można tez podłączyć bez wzmacniacza, tj. po prostu pod wyjście wzmacniacza (końcówki mocy)... równolegle z głośnikiem (wtedy np. równolegle 8R głośnik i przykładowo 500R wskaźnik będzie wynosiło 7,87R) Przynajmniej tak mi się wydaje, ale nie znam się na tym..., więc lepiej niech ktoś obeznany napiszę jak to jest.

A oto jak mój wytwór działa :) :

Last edited by ir0nhide; 15.04.2011, 05:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
          A oto jak mój wytwór działa :
          chyba go troche przesterowujesz

Skomentuj

A oto jak mój wytwór działa :
            Lata jak szalony :P

Skomentuj

Trochę jak wycieraczka w samochodzie. Trzeba pomyśleć o kondensatorze.

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                Napisał Pawel S.
                czy to przypadkiem nie jest zwykly wskazowkowy analogowy woltomierz?
                tak
                no to w takim razie jest tego pelno na allegro
                http://allegro.pl/woltomierz-analogo...546899435.html
                http://allegro.pl/dcv-1-woltomierz-a...528308676.html itp itd

Skomentuj

Paweł...
                  Jeden jest na zakres 0-15V a drugi to kombajn za 30zł!
                  Ale fakt, trochę tego na allegro jest

Skomentuj

Kiedyś czytałem gdzieś, że można wykorzystywać miliamperomierze i był układ do tego. Tylko nie bardzo pamiętam gdzie to znalazłem...

Skomentuj

Ja ten układ wpinam za końcówke mocy i wszystko pięknie śmiga.
                      wskaznik_vu_994.gif
                      marcinsywala.pl
                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Tylko jak to wygląda. Brr..

wstawia/podłącza pod potka, ale tak jak mam teraz tzn. z wzmacniaczem... (bez wzmacniacza to tak jakby prosto z np. kary dzw. a to za słaby sygnał...) można tez podłączyć bez wzmacniacza, tj. po prostu pod wyjście wzmacniacza (końcówki mocy)... równolegle z głośnikiem (wtedy np. równolegle 8R głośnik i przykładowo 500R wskaźnik będzie wynosiło 7,87R) Przynajmniej tak mi się wydaje, ale nie znam się na tym..., więc lepiej niech ktoś obeznany napiszę jak to jest. A oto jak mój wytwór działa :
                        Zmniejsz rezystor w sprzężeniu opka ze 100k do 10k i zobacz .

Skomentuj

raven1985 dobrze radzi. Wg tego http://en.wikipedia.org/wiki/VU_meter wskaźniki VU powinny osiagać 0 dla 1,23V przy 1kHz.

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
                            chyba go troche przesterowujesz
                            Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                            Lata jak szalony :P
                            Zamieszczone przez DiscoLED Zobacz posta
                            Trochę jak wycieraczka w samochodzie. Trzeba pomyśleć o kondensatorze.
                            Taka muzyka :razz: dużo basu
                            A tak serio to właśnie dlatego wcześniej pisałem że "działa ale jakby za mocno" myślałem by dać mniejsze kondy ale może najpierw sprawdzę ten rezystor:
                            Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            Zmniejsz rezystor w sprzężeniu opka ze 100k do 10k i zobacz .
                            Tak czy siak to i tak wydaje mi się że to aktualnie działa na złej zasadzie (na tej skali) gdyż teraz to działa on właśnie jak "watomierz" czyli dla skali mocy... (oczywiście o to mi chodziło) Natomiast jeśli to miało by działać dla skali dB to wskazówka nie powinna wg drgać, a jedynie podnosić się wraz z z natężeniem dźwięku (odkręceniem potka Vol.) tylko to już by musiał być inny sterownik tego - dobrze dedukuje ?

BTW Nawiasem mówiąc; zaczynam mieć dylemat: jak było by prościej teraz zrobić. Czy wymienić układ i zrobić z tego "dB-mierz" Czy tak jak teraz, poprawić układ i wymienić tabliczkę wskaźnika na Wat. :???: Hmmmm.

no to w takim razie jest tego pelno na allegro
                            I nie tylko tam - http://www.nowyelektronik.pl/searchs...0Przemys%B3owa

Skomentuj

OMG ! nawet sobie sprawy nie zdawałem że to tak ciężko jest przelać ideowy na PCB (zaprojektować/narysować ścieżki na płytce) Myślałem że to będzie łatwiejsze..., a ja się tyle namęczyłem, a to przecież tylko kilka elementów... (nie wyobrażam sobie jak irek zrobił swoje PCB do UNIampa :blink:, dopiero teraz mogę się domyślać jak nie łatwe to zapewne było), albo to tylko mi sprawia taki trud :razz: choć z drugiej str. to najgorzej było zacząć, później jakoś już leciało coraz sprawniej...

Mistrzostwo świata to, to, nie jest, ale pierwsza moja rysowanka ścieżek to na pewno... (i na pewno BIG FUN )
                              DSCF0252.jpg
                              BTW: Za cholerę na kartce tego nie umiałem zrobić (już myślałem że walne to w kąt), ale na płytce jakoś mi się lepiej to rysuje (a niby to, to samo :) )
                              Jeszcze tylko drobne zabiegi kosmetyczne ścieżek (i dorysowanie pkt. mocowań - pamiętam ) i idę rżnąć te ścieżki.
                              PS i jak widać zrobiłem od razu drugi kanał (na drugi wskaźnik)

EDIT:
                              Aha i zapomniał bym jeszcze dodać:
                              Dzięki !!! reven1985 wymiana R100k na 10k pomogła (wskazówka w momencie podłączenia zas. nie unosi się... a i regulacja wzmocnienia jest teraz ciut płynniejsza. Co prawda mogło by to działać jeszcze trochę ciut lepiej...czy mogę zmniejszyć ten R10k na jeszcze mniejszy tj. R1k ?
                              Last edited by ir0nhide; 16.04.2011, 09:58.

Skomentuj

Dołączę się do tematu. Chcę zamontować w UniAmp'ie Wskaźniki analogowe (od jakiegoś magnetofonu unitry), i wymyśliłem że podłącze je przez prostownik aktywny. Będzie to jakoś działało? Czy raczej zastosować układ fabryczny?

Skomentuj

Zamieszczone przez Chilihead Zobacz posta
                                  Dołączę się do tematu. Chcę zamontować w UniAmp'ie Wskaźniki analogowe (od jakiegoś magnetofonu unitry)
                                  to tak jak ja tylko że nie z unitry

Zamieszczone przez Chilihead Zobacz posta
                                  Czy raczej zastosować układ fabryczny?
                                  Jak wygląda układ fabryczny ? - chodzi Ci o ten z owej UNITRY ? - to myślę ze tak by było chyba najlepiej (ale to tylko moje zdanie)

Skomentuj

No właśnie mam na myśli układ z unitry, z tym ze musiałbym najpierw dowiedzieć się z jakiego modelu pochodzą te wskaźniki i jak są wyskalowane, a z tego co się orientuje prostownik aktywny załatwia sprawę za mnie, ale wole zapytać kogo bardziej obeznanego w temacie.

Skomentuj

Z tego może wykorzystać
                                      http://cgi.ebay.pl/19-Range-Analog-M...item20b40d34c0
                                      Trochę rzeźby jest, ale za to duży
                                      HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
                                      CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
                                      Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

Jak powiedziałem tak zrobiłem płytka/sterownik gotowy :)

Miss piękności to to nie jest ale najistotniejsze że działa. (a i wyfrezowanie ręcznie takich małych rowków też nie jest zbyt łatwe...)

Jutro wsadzę do UNI i nagram jak działa.

Skomentuj

Co prawda mogło by to działać jeszcze trochę ciut lepiej...czy mogę zmniejszyć ten R10k na jeszcze mniejszy tj. R1k ?
                                          Możesz zmniejszyć, tylko przy 1k będziesz miał wzmocnienie 2-krotne przez wzmacniacz, nie wiem czy nie będzie za mało wtedy, zależy jaki masz sygnał wejściowy. Zawsze możesz dać coś pośredniego, np. 5k.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X