Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tani DAC na PCM2704 + przerabiamy?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tani DAC na PCM2704 + przerabiamy?

Witam :)
    Kupiłem sobie ostatnio CAL!, niestety w moim laptopie jest jedynie AC282 - czyli padło jakich mało, które nie potrafi nic zrobić z tymi słuchawkami. Niestety mój budżet jest bardzo niski, a chciałbym w coś zainwestować. Szukając, znalazłem to:

http://cgi.ebay.com/XD-MINI-PCM2704-...item19c4a19fd3

Bardzo tani DAC. Z przesyłką wychodzi nieco ponad 50zł. Myślę, że będzie lepiej grał niż moja zintegrowana dźwiękówka, czy się mylę? Miałbym w planach ulepszenie go. Kondensatory elektrolityczne (tych 5) wymienić na elny slimic II i/lub sanyo oscon (da się tak? powinny mieć te same parametry pojemnościowe?). Ceramiki wymienić na WIMY (i znowu, czy można tak wymieniać?), jakieś rezystory o dużej stabilności i niskich szumach. Wtedy karta powinna jeszcze lepiej zagrać, prawda? Zmieszczę się w okolicach 70zł, co bardzo by mnie satysfakcjonowało. Kwestia tego czy można na tym PCB zbudować coś fajniejszego i czy to co sobie wymyśliłem jest możliwe do wykonania i czy nie popsuję tylko dźwięku.

Jeśli palnąłem jakąś straszną głupotę - przepraszam. Elektronikę ogarniam tylko troszkę. Mam nadzieję że znajdą się jacyś dobrzy ludzie i pomogą :) (za doraźną pomoc stawiam nie-wirtualne piwa! )

Pozdrawiam :)

Nic Ci te drogie części nie dadzą PCM27 to podstawowy tani konwerter nie wiele lepszy od tych zintegrowanych.

Skomentuj

Nie wymagam od sprzętu za 70zł cudów. Wiem, że grać pięknie nie będzie, ale gdyby chociaż dwukrotnie lepszy dźwięk był niż na mojej integrze to skusiłbym się z chęcią - nie dość, że miałbym lepszy dźwięk to jeszcze podniósłbym umiejętności elektroniczne :) Naprawdę nie warto?

Skomentuj

Oszczędź trochę i zainwestuj w jakiś lepszy układ. Lepiej zrobić tak niż wydać 70 pln i drugie tyle na kondy do sprzętu klasę czy więcej wyżsego.

Skomentuj

trochę za dużo się naczytałeś AS, odpuść sobie drogie elementy, po których nie usłyszysz różnicy

Skomentuj

Rozumiem, dzięki za sprostowanie zapędów. W takim razie warto to kupować, czy próbować zbierać na coś sporo lepszego?

Skomentuj

Zamieszczone przez Gazda Zobacz posta
              W takim razie warto to kupować, czy próbować zbierać na coś sporo lepszego?
              Zamieszczone przez eternality Zobacz posta
              Oszczędź trochę i zainwestuj w jakiś lepszy układ
              Potwierdzam

Skomentuj

To w co starać się polować? Źródło to laptop z USB...

Skomentuj

kwestia tego ile kasy odłożysz

Skomentuj

Nie na temat...
                    To nie jest ten sam układ co w tej karcie z AS? Czyli mówisz csbiczek, ze nie warto tej karty kupować? Bo w sumie miałem w planach, ale teraz trochę zwątpiłem

Skomentuj

Tak to ten sam co w kartach z AS... Teraz mam daca co prawda chińskiego ale trochę bardziej rozbudowanego i lepiej gra ale cena też wyższa...

Skomentuj

Dobra, nazbierałem 150zł. Tyle chciałbym wydać na pierwszą dźwiękówkę jaką kupię Pytanie tylko co? Creative Sound Blaster X-FI czy http://cgi.ebay.com/USB-DAC-SPDIF-R-...item43a56d7397 ? Czy może jeszcze coś innego? Co pozwoli mi cieszyć się jak najwyższą jakością dźwięku za tą cenę?

Skomentuj

zdecydowanie x-fi, to z ebaya to nadal pcm2704 czyli nic specjalnego...
                          Czy może jeszcze coś innego? Co pozwoli mi cieszyć się jak najwyższą jakością dźwięku za tą cenę?
                          Dozbieraj jeszcze z 30zł i napisz do tego gościa:
                          http://allegro.pl/dac-lampucera-maxi...552976227.html
                          on miał też fajne dace za 170zł ok, do tego musisz doliczyć jeszcze trafko zasilające, on miał je po 35zł...

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                            on miał też fajne dace za 170zł ok
                            To sie nazywa lampucera mini i polecam tego daca. Co prawda przekracza zakladamy budzet ( okolo 200zl ) ale to juz bedzie sprzet na lata. Z oryginalnymi opampami ( ne5532 ) zagra lepiej niz dowolna zewnetrzna karta. Warto jednak w przyszlosci wymienic te opampy na cos lepszego, nieograniczajacego dzwiek.
                            Niestety ten DAC nie posiada wyjscia sluchawkowego wiec bedziesz musial sobie przejsciowke kupic.

Skomentuj

Lampucera mini na allegro nie do dostania chwilowo, na ebayu kosztuje 70$, ale chcą jeszcze 20$ za wysyłkę - za dużo. A co byście powiedzieli na E-mu? Myśle że udałoby mi się jakąś 0202 albo 0204 wyrwać do tych ~200zł ..

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                To sie nazywa lampucera mini i polecam tego daca.
                                Nie mówiłem o lampucerze...
                                E-mu? Myśle że udałoby mi się jakąś 0202 albo 0204 wyrwać do tych ~200zł ..
                                E-mu też dobry wybór...

Skomentuj

A coś takiego? Z tego co czytałem całkiem niezłe części .. ?

http://cgi.ebay.com/Mini-WM8740-DIR9...item3cb6a72d2b

Skomentuj

Ja mialem gotowego DAC'a Fiio E7, ktory ma na pokladzie wlasnie tego wolfstona i przyznam, ze gral kiepsko jak na swoja cene ( 250zl ). Spodziewalem sie wielkiego skoku jakosciowego w porownaniu do Audigy2 i chyba sie przeliczylem. Nie wiem czy to byla wina samego DACA ( wolfstona ) czy moze wzmacniacz sluchawkowy tak ograniczal dzwiek. Otoz w porownaniu do A2 DAC mial zdecydowanie gorsza scene oraz bardzo uszczuplal bas. Byc moze ta ograniczona scena wynikala z cofniecia wokali.
                                    Plusem tego DACa na pewno byla neutralnosc i bardzo dobra szczegolowosc/separacja oraz minimalnie lepsza jakosc dzwieku wzgledem A2.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X