Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odtwzrzacz CD do 1000zł max 1500zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odtwzrzacz CD do 1000zł max 1500zł

Witam
    Powoli nadchodzi pora na zakup nowego odtwarzacza CD. Tyle że obowiązkiem jest wbudowane USB mile widziane z obsługą ipoda choć to nie obowiązek. Pozbywam się całkowicie komputera a spora część muzyki znajduje się na nim, nagrywanie wszystkiego na CD to trochę uciążliwa robota więc dlatego wymagane USB. Przeglądając allegro tak na prawdę dużego wyboru nie ma. A mianowicie:

1) Marantz CD6003
    2) Yamaha CD-S300
    3) Yamaha CD-S700

co prawda jest jeszcze jakiś denon ale nie przemawia on do mnie. najbardziej skłaniam się ku temu marantzowi a w dodatku jego design mi się bardzo zawsze podobał. Ale może macie jakieś inne propozycje ??

Naprawdę potrzebujesz odtwarzacza CD za 1000zł do słuchania mp3 z wejścia usb? :/

Wg mnie gdy ktoś nie ma bogatej kolekcji płyt CD kupowanie takiego cacka mija się z celem...

Skomentuj

na kompie mam nie tylko MP3 duża część jest dobrej jakości, chodzi tu bardziej o ciągłe zmienianie płyt... Odtwarzacz będzie służył latami i nie tylko do USB ale i płyt CD (puki co po prostu jest ich nie za wiele, ale kolekcja będzie rosła) również stąd wybór na coś lepszego. Poza tym w niższej cenie mamy tylko diore... jeśli mowa o odtwarzaczach CD bo po co mi DVD do słuchania muzyki... one są w niższych cenach i mają USB. Z odtwarzaczami CD i wejsciem USB jest problem właśnie. A 1000 zł za główne źródło dźwięku służące przez lata to chyba nie jest dużo...

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
        A 1000 zł za główne źródło dźwięku służące przez lata to chyba nie jest dużo...
        jak chcesz cos na lata to tylko dvd albo bluray zadaj sobie jeszcze raz sam pytanie jaki jest sens kupowania odtwarzacza cd za 1000zl zeby sluchac na nim mp3...

Skomentuj

Wydaje mi się że lepiej zainwestować w duży dysk i dobrą kartę EMU będzie lepsze niż ten CD i nie będziesz musiał przekładać płytek :)

Skomentuj

Jak sam stwierdziłeś na komputerze masz nie tylko mp3 i duża cześć jest dobrej jakosci heh jedno zaprzecza drugiemu dobre nagranie to np flac z próbkowaniem 4000kbs a nie mp3 320kbs a poza tym na cd nie odczytasz plikow flac, Kupujać cd za takie pieniadze powinieneś nastawić sie na dobrej jakośći materiał nagrany na płyty cd a nie na mp3 odtwarzane przez usb koledzy maja racje może bardziej przyda ci sie dvd bluray niż cd ?
            A co do sprzetu to Marantz i tak podlega Denonowi wiec nie róznia sie i akurat cd'ki Denona sa bardzo dobre a sam osobiscie wybrał bym z tych 3 Yamah'e CD-S700

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
              Jak sam stwierdziłeś na komputerze masz nie tylko mp3 i duża cześć jest dobrej jakosci heh jedno zaprzecza drugiemu
              Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
              jak chcesz cos na lata to tylko dvd albo bluray zadaj sobie jeszcze raz sam pytanie jaki jest sens kupowania odtwarzacza cd za 1000zl zeby sluchac na nim mp3...
              Blu ray do muzyki ? po co ? Uparliście się tego MP3 (a w planach jest niemal całkowite odejście od MP3) tak jakby z usb tylko mp3 można było puszczać (gdzie stwierdzenie duża część jest dobrej jakości jest czegoś zaprzeczeniem?? WMA nie jest dobrej jakości ??, nie tylko mp3 mam w planach, np na pendriva wrzucamy 100 ulubionych utworów w wma by nie latać tak z płytami gdy nie ma na to czasu, choć jak wspomniałem kolekcja płyt też będzie - powoli się powiększa. Przez usb to CD czyta również WMA więc nie mówimy tu tylko o odtwarzaniu MP3...

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              Wydaje mi się że lepiej zainwestować w duży dysk i dobrą kartę EMU będzie lepsze niż ten CD i nie będziesz musiał przekładać płytek :)
              miałem duży dysk i kartę audiotrak hifi tyle że nie będę miał komputera w pokoju ze sprzętem audio więc karta idzie na sprzedaż a chcę coś do muzyki w pokoju...

Co do odtwarzacza wiem że chcecie pomóc polecając komputer i dobrą karte czy coś ale jak wspomniałem o komputerze zapomnijmy, w grę wchodzą tylko urządzenia odtwarzające płyty CD i mające wejście usb. Blu ray uważam że nie potrzebuję, gdyż zanim ten standard zrobi się na prawdę popularny (jeśli zrobi... :P ) będą dużo lepsze, szybsze i tańsze playery (a ich szybkość na razie jest załamująca) i wtedy kupi się oddzielny za kilka groszy bo tam już na jakości nie będzie mi tak zależało, gdzie wiadomo jeden sprzęt do wszystkiego zużyje się szybciej... Odtwarzacz DVD czy blu ray będzie w przyszłości po prostu osobnym urządzeniem, puki co nawet nie mam tv w pokoju ze sprzętem audio...

A skoro ani DVD ani blue ray nie będę używał to nie ma sensu ich kupować, w tym momencie lepiej już dopłacić do lepszego CD, no chyba że widzicie jakieś inne rozwiązanie. To w takim razie jakie ?? Co do tych CD podałem je teoretycznie, możecie polecać inne
              Last edited by daniel69; 01.05.2011, 10:57.

Skomentuj

Witam
                Powoli nadchodzi pora na zakup nowego odtwarzacza CD. Tyle że obowiązkiem jest wbudowane USB mile widziane z obsługą ipoda choć to nie obowiązek. Pozbywam się całkowicie komputera a spora część muzyki znajduje się na nim, nagrywanie wszystkiego na CD to trochę uciążliwa robota więc dlatego wymagane USB.
                Pomyśl może o jakimś sensownym odtwarzaczu strumieniowym skoro już masz sporą część muzyki zgromadzoną w postaci plików. Daje to przy okazji dużą wygodę użytkowania (oczywiście o ile mamy otagowaną i dobrze zarządzaną kolekcję i samo urządzenie wyposażone jest w ergonomiczne sterowanie i stabilny soft) - chyba, że po prostu lubisz żonglerkę płytami
                Uparliście się tego MP3 (a w planach jest niemal całkowite odejście od MP3) tak jakby z usb tylko mp3 można było puszczać (gdzie stwierdzenie duża część jest dobrej jakości jest czegoś zaprzeczeniem?? WMA nie jest dobrej jakości ??, nie tylko mp3 mam w planach, np na pendriva wrzucamy 100 ulubionych utworów w wma by nie latać tak z płytami gdy nie ma na to czasu, choć jak wspomniałem kolekcja płyt też będzie - powoli się powiększa. Przez usb to CD czyta również WMA więc nie mówimy tu tylko o odtwarzaniu MP3...
                WMA to tylko kolejny alternatywny format względem mp3. Chyba że masz na myśli WMA Lossless, ale tu jednak lepiej oprzeć się na bardziej uniwersalnym (czytaj: akceptowanym przez największą liczbę urządzeń) FLACu.
                dobre nagranie to np flac z próbkowaniem 4000kbs
                Nawet "gęsty" FLAC nie ma takiego bitrate'u...
                Last edited by modrzew; 01.05.2011, 11:04.

Skomentuj

Zamieszczone przez modrzew Zobacz posta
                  Pomyśl może o jakimś sensownym odtwarzaczu strumieniowym
                  to też ciekawe ale drogie... chyba nie ma odtwarzacza strumieniowego mieszczącego się w naszym budżecie ??

już sam nie wiem co robić, interesują mnie tylko plyty CD oraz mp3 z wma aktualnie. Tą muzykę co mam na kompie to mp3 plus płyty które posiadam zgrane na kompa, mam zamiar po prostu przejść na lepszą jakość zapisu więc zapewne albumy będą tworzone na nowo tak samo jak i będą kupowane większe ilości płyt więc w sumie formatem można się nie zadręczać, bo zgrywany na nowo będzie mógł być to zarówno FLAC jak i wma Lossless (jeśli mamy programy do tych celów) teraz pytanie właśnie jak najrozsądniej to rozwiązać nie mając komputera w pokoju audio, trzeba kupić coś co będzie moim źródłem dźwięku a do dyspozycji mamy wspomniane max 1500zł Czyli reasumując potrzebujemy playera do odtwarzania muzyki w formacie (jeszcze nie wiadomo jakim bo jak wspomniałem wole byście pomogli wybrać bo albumy i tak będą tworzone na nowo) z jakiegoś źródła np pamięci przenośnej. Oraz możliwość odtwarzania płyt CD... trochę namotałem ale mam nadzieje, że zrozumiecie.
                  Last edited by daniel69; 01.05.2011, 11:32.

Skomentuj

to też ciekawe ale drogie... chyba nie ma odtwarzacza strumieniowego mieszczącego się w naszym budżecie ??(...) do dyspozycji mamy wspomniane max 1500zł
                    Np. któryś Squeezebox, Popcorn Hour czy podobne. Problem zwykle bywa z odpowiednią funkcjonalnością (zarządzanie biblioteką, gapless, sterowanie, itp.) i stabilnością - tu każdemu wedle potrzeb. Wiadomo też, że potrzeba będzie dokupić jakiś dysk, czasem postawić serwer czy tym podobne...
                    Czyli reasumując potrzebujemy playera do odtwarzania muzyki w formacie (jeszcze nie wiadomo jakim bo jak wspomniałem wole byście pomogli wybrać bo albumy i tak będą tworzone na nowo) z jakiegoś źródła np pamięci przenośnej. Oraz możliwość odtwarzania płyt CD... trochę namotałem ale mam nadzieje, że zrozumiecie.
                    Najprędzej taką funkcjonalność znajdziesz w odtwarzaczach DVD/BD i kółko się zamyka

Skomentuj

Popcorn Hour czy podobne.
                      Najprędzej taką funkcjonalność znajdziesz w odtwarzaczach DVD/BD i kółko się zamyka
                      Ale do tego popcorna :P potrzebujemy chyba tv... bo on nie ma wyświetlacza, a tv też nie mam w pokoju audio.
                      Chyba że DVD one mają wyświetlacze, tylko nawet nie orientuję się na ile te wyświetlacze są przydatne - co wyświetlają.

Skomentuj

Ale do tego popcorna :P potrzebujemy chyba tv... bo on nie ma wyświetlacza, a tv też nie mam w pokoju audio.
                        Są różne modele PA, także wyposażone w wyświetlacz. Squeezeboksy także mają wyświetlacz, albo wbudowany w samym urządzeniu (Classic, Touch) albo w pilocie (Duet), WAP-xx00 mają piloty z wyświetlaczami, itp. Niestety większość tanich urządzeń tego typu rzeczywiście przewidziana jest do podłączenia pod TV (i nie są to urządzenia tylko muzyczne, jak SB czy WAP).
                        Chyba że DVD one mają wyświetlacze, tylko nawet nie orientuję się na ile te wyświetlacze są przydatne - co wyświetlają.
                        Pewnie jakiś czas, numer folderu czy coś w ten deseń - większych ekstrawagancji bym się nie spodziewał. Zawsze możesz iść do sklepu i sprawdzić, albo ściągnąć instrukcję obsługi.

Skomentuj

Squeezebox-y z wyswietlaczem w pilocie to coś na prawdę ciekawego. na szybko znalazłem np :

http://www.techwarelabs.com/wp-conte...zebox/duet.jpg

tylko pytanie jak z jaością dźwięku z taiego czegoś ?? do tego bym dokupił sam odtwarzacz CD i jest bajka... jakieś dobre Squeezebox-y polecicie ??

Skomentuj

Squeezebox-y z wyswietlaczem w pilocie to coś na prawdę ciekawego. na szybko znalazłem np :
                            http://www.techwarelabs.com/wp-conte...zebox/duet.jpg
                            Też lubię takie rozwiązanie (i mam je w WAP-2200), tylko o ile się nie mylę Duet współpracuje jedynie z serwerem plików i nie podepniesz do niego bezpośrednio pendrive'a czy dysku, a chyba na czymś takim Ci zależało.
                            tylko pytanie jak z jaością dźwięku z taiego czegoś ?? do tego bym dokupił sam odtwarzacz CD i jest bajka... jakieś dobre Squeezebox-y polecicie ??
                            W sieci sporo jest opinii o Squeezeboksach, a ostatecznie decyzja należy do Ciebie i tyle. IMHO w dziedzinie audio nie ma co się zbytnio podniecać opiniami, dla jednego będzie to audio-nirvana, a drugi powie że kupa i obie opinie będą równie "merytoryczne", bo czysto subiektywne i oparte na własnym guście i potrzebach.
                            Ja bym najpierw poszukał konkretnej funkcjonalności jaka mnie interesuje by zawęzić pole wyboru, a potem z tej puli wybrał najbardziej odpowiadające mi i dopracowane urządzenie. O ile coś nie jest ewidentnie skopane dźwięk powinien być na dobrym poziomie, w razie czego można taką zabawkę potraktować jak transport i dokupić DAC.

Skomentuj

hmm ten twój wygląda przystępnie cenowo, odtwarza flac itd. opowiedz coś więcej o nim, z czym to się je itd :)
                              Dobry Dac mam wiec podłączyłbym to cyfrowo z moim dac-iem, jak widzicie takie rozwiązanie ?? wtedy usb itd nie potrzebuje bo cala muzyka będzie na kompie w innym pomieszczeniu kolekcjonowana... wiec pozostanie tylko CD dokupić w pokoju audio i tyle...

Skomentuj

dobre nagranie to np flac z próbkowaniem 4000kbs

Nawet "gęsty" FLAC nie ma takiego bitrate'u...
                                Sample Rate : 96000 Hz
                                Channels : 2
                                Bits Per Sample : 24
                                Bitrate : 3102 kbps
                                Codec : FLAC
                                Encoding : lossless

Czy aby napewno ?? No nie ma 4000 ale blisko

Skomentuj

ploter czym Ty to konwertowałeś?? Ja mam bitrate w okolicach 1000 tylko..

Skomentuj

hmm ten twój wygląda przystępnie cenowo, odtwarza flac itd. opowiedz coś więcej o nim, z czym to się je itd :)
                                    To najprostszy z TEACów WAP-2200, jedyne co potrafi to odczytać pliki z podpiętych do 2 gniazd USB dysków/pendrive i podać je na wyjścia analogowe lub cyfrowe, nie posiada możliwości połączenia z siecią. Bazę danych tworzy sobie w oparciu o tagi, jest też możliwość nawigacji po folderach. W komplecie jest pilot z wyświetlaczem, na ekraniku mamy podstawowe informacje o utworze, okładkę, a także dostęp do menu, ustawień, itp. Odczytuje większość popularnych formatów plików audio (w tym FLAC), także gęstsze niż 16bit/44.1kHz (tylko trzeba pamiętać, że na wyjściu cyfrowym i tak nie poda więcej niż 48kHz). Jego ogromną zaletą jest gapless playback (często nieobecny w urządzeniach nawet za grubą kasę), a wadą kapryśność jeśli chodzi o nośniki danych.
                                    Generalnie mam już ochotę na coś nowego i pewnie będzie to SB Touch. Żal mi tylko tego pilota z wyświetlaczem, ale może uda się dokupić kontroler z Dueta, albo znaleźć aplikację do sterowania z poziomu telefonu.
                                    Jakbyś był zainteresowany to śmiało pisz na PW.
                                    Dobry Dac mam wiec podłączyłbym to cyfrowo z moim dac-iem, jak widzicie takie rozwiązanie ?? wtedy usb itd nie potrzebuje bo cala muzyka będzie na kompie w innym pomieszczeniu kolekcjonowana...
                                    Taki jest właśnie sens stosowania urządzeń posiadających możliwość podłączenia po LAN/Wi-Fi, o ile to wszystko stabilnie działa.
                                    Sample Rate : 96000 Hz
                                    Channels : 2
                                    Bits Per Sample : 24
                                    Bitrate : 3102 kbps
                                    Codec : FLAC
                                    Encoding : lossless

Czy aby napewno ?? No nie ma 4000 ale blisko
                                    3100 a 4000 to jednak nie jest blisko Ale są jeszcze "gęstsze" formaty. No kompresja zależy od "specyfiki dźwięków" w tym konkretnym utworze - tak z ciekawości, co to właściwie jest? :)
                                    wojak737, zwróć uwagę na pozycje Sample Rate i BPS.
                                    Last edited by modrzew; 01.05.2011, 14:02.

Skomentuj

Ja to poprostu ściągnąłem i odpaliłem w foobarze

Sara K. - Play On Words (Chesky Records JD105 24b.96kHz) - album
                                      Jazz / Vocal
                                      2004
                                      Chesky Records JD105 - 2.0 24bit/96kHz DDD (www.hdtracks.com)
                                      FLAC

a kawałek o tytule "Turned My Upside Down" :)

https://www.hdtracks.com/index.php?f...HD090368027863

Skomentuj

jest tam możliwość darmowego pobierania? jakoś nie widzę, wszędzie żądają pieniędzy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X