Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa nowego wzmacniacza.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa nowego wzmacniacza.

Witam. Przymierzam się do budowy wzmacniacza STEREO. Rozważam UNIAMPA i SYMASYM i tutaj pytania.

1. Jak wypadają te układy w porównaniu ze sobą ?
    2. Jaką mocą dysponują ?
    3. Jakim trafem zasilać oba układy ?
    4. Jak prezentują się koszta oby dwóch układów w STEREO (bez szału elementów, 'normalne' elementy dostępne w sklepie elektronicznym, bez wyszukiwania hi-endu; nie licząc transformatora, radiatora itd. - sama płytka z elementami.)
    5. Jakim dźwiękiem charakteryzują się te wzmacniacze w porównaniu ze sobą ?

Audiofilem jakimś raczej nie jestem - HI-END mi nie potrzebny. Poszukuję wzmacniacza do zasilenia audio w domu, bo stary RADMOR odmawia już posłuszeństwa :)

P.S Czytałem co nie co w internecie, ale chciałbym aby wszystko było jasno przedstawione, bo spotkałem się z różnymi napięciami zasilania itd. oraz chciałbym poznać wasze opinie.

Pozdrawiam Sewes :)

Zamieszczone przez Sewes Zobacz posta
    1. Jak wypadają te układy w porównaniu ze sobą ?
    Było już 50x na forum - oba maja inny charakter brzmienia.

2. Jaką mocą dysponują ?
    3. Jakim trafem zasilać oba układy ?
    Moc wzmacniaczy zależy od użytego napięcia zasilania oraz obciążenia podanego na wyjście. Najlepiej toroidalnym, moc dopasujesz sobie do impedancji kolumn.

4. Jak prezentują się koszta oby dwóch układów w STEREO (bez szału elementów, 'normalne' elementy dostępne w sklepie elektronicznym, bez wyszukiwania elementów; nie licząc transformatora, radiatora itd. - sama płytka z elementami.)
    Oba to grosze i wypadają podobnie - możesz zbudować i jeden i drugi, trafo możesz mieć jedno, a potem ten który Ci mniej podpasował sprzedaż

Tak jak pisałem, mają różne brzmienia, mi uni nie podpasował, ale miał zabezpieczenia na jednej plytce.

Skomentuj

Po rozmowie z użytkownikiem 'Dzwiedziu' doszedłem do wniosku, że spróboję od UNIAMPA. Czy jest gdzies może dostępna PCB do v2 ?

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
        Oba to grosze i wypadają podobnie - możesz zbudować i jeden i drugi, trafo możesz mieć jedno, a potem ten który Ci mniej podpasował sprzedaż
        Też tak sugerowałem. A zaczęło się od tego że mam uniampa V1, V2 i symasyma. Uniampa V1 mam do sprzedania, myślałem że Sewes będzie zainteresowany.
        A co do porównania pomiędzy nimi, to jednemu się będzie podobać granie symka, a drugiemu uniamp (mnie bardziej uniamp podpasował).
        Mimo to po przeczytaniu obydwu wątków o powyższych, uniamp jest stabilnym wzmacniaczem (zależy od umiejętniości składającego) i na plus zasługują zabezpieczenia.

Czy jest gdzies może dostępna PCB do v2 ?
        Tylko irek. A do V1 może ktoś zachomokował i ma.

Skomentuj

Przecież w "Pobieralni" jest Uniamp 150 - tak samo jak było na poprzednim forum

Skomentuj

V1 PCB i wszystko jest na stronie IRKA. A to w pobieralni to która wersja ? V2 ?

Skomentuj

a ja polecam wzmacniacz na mosfetach Zbiga :)

Skomentuj

Szkoda tylko, że nie mogę znaleść żadnej dokumentacji, żeby zobaczyć co i jak :)

Skomentuj

Szkoda tylko, że nie mogę znaleść żadnej dokumentacji, żeby zobaczyć co i jak
                  Trzeba poszukać :http://www.diyaudio.pl/showthread.ph...MOSFET-by-Zbig.

Skomentuj

mozesz tez chwile poczekac i sprobowac zrobic v2 od Zbiga :)

Skomentuj

Skomentuj

Czaruję...
                      X