Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dekoder Dolby Digital oraz DTS

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dekoder Dolby Digital oraz DTS

Witam serdecznie.
    Bardzo chetnie kupiłbym Dekoder DD i DTS, który podłaczałoby się do wyjścia cyfrowego odtwarzacza DVD bądź Blu-Ray i ten przekierowywałby go do postaci DD 2.0 bądź DTS 2.0 na wejścia niskopoziomowe wzmacniacza np DVD, Aux.

Pytam, czy ktoś może takie cos skonstruowac, to bym chętnie kupił
    Czemu chcę takie coś, gdyż chcę mieć Dolby D oraz DTS na 2 głośnikach, ale nie chcę przy tym używac amplitunera AV lecz wzmacniacza stereo.

Niby każde DVD i Blu -ray robi z DD i DTS downmixing do 2 kanałów, ale niestety w związku ze słabą sekcją dekodującą w tych urządzeniach robią to po prostu bardzo słabo.
    Jeśli ktoś ma kino domowe (asmplituner av) to niech sobie sam sprawdzi jaki jest dzwięk gdy DVD zajmuje się dekodowaniem Dzwięku przestrzennego na 2 kanały i niech porówna to z dzwiękiem jaki wyjdzie jeśli dekodował będzie go amplituner av także do 2 kanałów.

Jest to po prostu przepaść, zwłaszcza jeśli chodzi o bas, który przy dekodowaniu playerów jakby gdzieś ucieka

Czekam na jakieś odpowiedzi
    pozdrawiam

Bardzo cieżki temat skonstruowanie czegoś takiego :|
    Jeżeli ktoś z tego forum by takie cuś potrfił, to podejrzewam że wersje forumowe UniAmpa, Symasym'a, czy n-MosFet by to posiadały, a niestety tak nie jest.
    Jedyne co zostaję to samemu zabrać się za temat

Jeżeli ktoś by posiadał taką procesor i gotowy układ, to i tak trochę wody w Wiślę by upłyneło, zanim coś takiego by odpowiednio zaprogramował.

Co mi przychodzi na myśl to HTPC (home theatre personal computer) i zaprogramowanie go w odpowiedni sposób, ale to chyba przewyższy kosztami kupno amplitunera średniej jakości.

Przykro mi, ale w warunkach DIY to jest chyba nieosiągalnę (jak na mój aktualny stan wiedzy)

Skomentuj

z tego co pamietam to procesory dolby nie sa dostepne w detalu

Skomentuj

A to swoją drogą Pawle, zapomniałem całkowicię o tym :|
        Jedynie z drugiej ręki, po rozbebeszeniu sprzętu.

Skomentuj

Nie na temat...
          Procesory profesjonalne tej firmy napewno są dostępne w detalu (np. Dolby Lake), aczkolwiek ceny dla przeciętnego użytkownika są zabójcze

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
            Procesory profesjonalne tej firmy napewno są dostępne w detalu (np. Dolby Lake), aczkolwiek ceny dla przeciętnego użytkownika są zabójcze
            Nigdy się z nimi nie spotkałem w detalu, jak Będziesz miał chwilkę czasu, to mógłbyś podrzucić mi link z takim prockiem i jego ceną?

Skomentuj

Zejdź na ziemie. Tomek Jabłoński zrobił dekoder AC3 na układzie SAA2505 http://pdf1.alldatasheet.com/datashe...S/SAA2505.html był w EP opisany kiedyś.
              Teoretycznie kody dekoderów są dostępne w C i można zrobić dekoder na dowolnym DSP. Życzę powodzenia :)

Skomentuj

Witam ponownie
                Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
                Coż będę musiał zostać przy amplitunerze wzmaku podpietym przez jego pre out.
                Chciałem po prostu jeszcze poprawić dzwięk omijając to co go degraduje od momentu wyjścia z dekoderów tj. przewzmacniacza amplitunera av.
                Podpinajć wzmacniacz przez pre out tym samym sprawiając, że końcówki mocy amplitunera av nie grają poprawa brzmienia była kolosalna-dynamika, detale, scena wszystko poszło o kilka klas do góry.
                ograniczeniem jeszcze jest słaby przedwzmacniacz w amplitunerach wielokanałowych ale dzwięku Wam wiem, że zabawa z budową dekodera jest nie wart świeczki
                dziękuję i pozdrawiam

Skomentuj

Creative kiedyś oferował taki dekoder (DDTS-100) i czasem można go złapać na allegro.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Takich zabawek jest zaledwie kilka w Polsce. Nikt nie prowadzi sprzedaży bezpośredniej w sklepach bo cena rzędu 7 tysięcy dolarów jest nieco zaporowa, nie wiem jak to wygląda w przypadku innych produktów. Nie mniej wiem kto to taki ma, i da się to normalnie kupić jeżeli tylko masz kasę

Skomentuj

za kwote ponad 5kPLN mozna kupic osobny dekoder prawie kazdego producenta
                      np onkyo http://www.onkyo.pl/pl/Produkty/Kino..._kina_domowego
                      ale za tak cene to juz spodziwalbym sie dobrego brzmienia bez zbednch przerobek

szkoda ze nie ma czegos takeigo w cenie do 2k
                      by sie fajne rzeczy zrobilo

Skomentuj

Shiver, mówisz o tym dekoderze Creativa? Bo nówka w Polsce swego czasu kosztowała 550 - 800 zł w zależności od sklepu, na pewno był w Komputroniku.

Skomentuj

a może sprawę poprawiłoby/rozwiązało zastosowanie DVD z wyższej półki? Bo napisz jakie w ogóle masz DVD? Jak Mantę albo Lg za 100-150zł to o czym my tu piszemy Coś piszesz o bluray'u, a nie wiadomo czy go posiadasz, czy w przyszłości zamierzasz..

Skomentuj

mbar, mówię o sprzęcie firmy dolby.

Skomentuj

Posiadam DVD Pioneer DV 310 przed nim posiadałem kilka innych z tej przedostatniej półki czyli do 300zł oraz model Panasonica rv 20 czyli leciwy sprzęt, ale z troche wyższej kategorii i we wszystkich downmixing wypadał tak samo, czyli słabo-najlepiej w panas.
                              Nad blu-ray się zastanawiam, ale nie pod kątem poprawy audio, bo tam też dekodery są podobnej klasy jak w DVD i nie sądze, że one tak przekierują dzwięk wielokanałowy do 2ch tak doskonale jak zrobi to amplituner. Prosta przyczyna cięcie kosztów.

Nie sądzę aby poprawy szukać w odtwarzaczu gdyż firmy robiące je na 2 planie stawiają dowmixing do 2 kanałów, gdyż zakładają, że tego używają tylko Ci, co mają DVD/BRay podpięte pod sam tv, nie przypuszczają, że są tacy, co na 2 kolumnach chcieliby oglądać filmy, więc opcja ta jest zachowawcza, aby była, a głowna siła idzie na coaxial w surowym stanie, aby z tym radził sobie amplituner. Ja im się nie dziwie, bo tak jest taniej i tak robi większość, że odtwarzacz podłacza pod amplituner av.

Może dla kogoś szukanie przeze mnie takiego dekodera to głupota, ale ja uważam inaczej, gdyż posiadając kilka rodzajów amplitunerów av stwierdziłem, że jedyną ich zaletą jest umiejętnośc dekodowania dzwięku wielokanałowego i tyle, gdyż fonicznie są deklasowane przez dowolny wzmacniacz stereo.
                              Gdy podłaczyłem w miejsce końcówek mocy amplitunera przez jego pre out mój wzmak przecież śreniej klasy, wtedy otwoprzyły mi się oczy, a może uszy ile traciłem dotychczas w filmach na samym ampli.
                              I tak narodziła się myśl aby skrócić drogę sygnału od dekoderów przez elementy amplitunera do wzmacniacza wycinając amplituner z zabawy.
                              Jaki problem napotkałem każdy widzi.

Jeśli ktoś chce sobie sprawdzić i ma oczywiście taką możliwość aby zobaczyć na ile amplituner degraduje dzwięk to proszę zrobić taki teścik

Wybierzcie sobie ulubioną -płytkę(może piosenkę wystarczy) i właczcie ją odpowiednio taką drogą

1. Odtwarzacz CD---Ampituner AV---Kolumny
                              2. Odtwarzacz CD---Ampituner AV--- wzmacniacz stereo, bądz końcówka mocy na pre out amplitunera---Kolumny
                              3. Odtwarzacz CD---wzmacniacz stereo---Kolumny

Tak jak pisze Paweł jeśli coś takiego by było w akceptowalnej cenie to myslę, że wiele osób mogło by osiągnąć takie brzmienie kina domowego na jakie pozwalałby ich sprzęt stereo, bo nic po drodze nie psułoby sygnału
                              Dziękuję za sugestie

Pozdrawiam

Skomentuj

Mysle ze jakims rozwiązaniem mógłby być zakup amplitunera z wyższej półki z upalonymi końcówkami mocy i przerobienie go na przedwzmacniacz (przedamplituner?) , wymieniając elektrolity i ceramiki w torze sygnału na MKT/MKSE.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaromas Zobacz posta
                                  zakup amplitunera z wyższej półki z upalonymi końcówkami mocy i przerobienie go na przedwzmacniacz (przedamplituner?)
                                  te z wyzszej polki maja wyjscia PREampa wiec za cos takiego bez przerobek moze pelnic funkcje

Skomentuj

spoko, wiem o tym :) tylko najczęsciej jak jest upalona koncówka to wzmak sie uruchamia i załącza protect, takich sprzetów jest sporo na allegro i przeróbka o którą mi chodzi to "oszukanie" zabezpieczenia

Skomentuj

W tanich playerach i ampli wsadzane są podłej jakości przetworniki D/A i to one opowiadają za marną jakość.

Skomentuj

o ile dobrze pamiętam to "elekronika praktyczna " na początku lat 2000 zamieszczała jakieś schematy dekodera surround , może pomoże Ci przewertowanie starszych roczników. Chociaż chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zakup używanego ampli i wybebeszenie potrzebnych gratów !!

Skomentuj

Czaruję...
                                        X