Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

potencjometry cyfrowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

potencjometry cyfrowe

Ciężko zatytułować to o co mi chodzi, więc tytuł taki a nie inny.

Chciałbym zrobić kontroler do programu na podstawie klawiatury i potrzebuję do tego "potencjometru", coś ala impulsator który przy kręceniu w prawo co krok będzie zwierał jedne złącze (np. klawisz strzałki w prawo) a przy kręceniu w lewo będzie zwierał inne złącze i będzie to odpowiadało np naciskaniu strzałki w lewo

Myślałem o impulsatorze + do tego układ który by odpowiednio zamianiał "syganły" z impulsatora, bo sam impulsator działa inaczej niż myślałem. Ale jakoś nie widzi mi się programowanie mikrokontrolerów i zastanawiam się czy nie istnieje gotowy układ scalony spełniający tą funkcję.
    A może istnieje gotowy element który tak działa?

http://www.tme.eu/pl/katalog/#id_cat...00232%3B100493

Może coś spasuje.

Skomentuj

Nie musisz wyważać otwartych drzwi:
      http://mirley.firlej.org/enkoder_obrotowy

Skomentuj

dlatego tu pytam
        czyli każdy potencjometr będzie mnie kosztował ~10zł bo do każdego impulsatora potrzebny jest uC

jeszcze muszę zobaczyć jak działa klawiatura komputerowa, jeżeli działa na zasadzie podania 0 logicznego czyli 5V na odpowiednie wprowadzenie to będzie w sam raz

może wy wiecie?

Skomentuj

2. klawiatura komputerowa zwiera 2 linie z takiej nazwijmy to kratki
          3. przekształcanie sygnałów z kodera na impulsy można zrobić prosto i tanio na bramkach logicznych + kilka kondensatorów, rezystorów, a nie na mikrokontrolerach :)

ewentualnie emulować klawiaturę - ileś koderów i procek sterujący

co chcesz zrobić, potencjometrów zapewnie nie

Skomentuj

Mam w głowie podobny pomysł na zrobienie kierownicy do GTA 4. Mianowicie elektronika z jakiejś klawiatury, najlepiej USB + łączenie kluczem analogowym bądź cyfrowym ścieżek odpowiadających za klawisze skrętu w GTA 4 (lub przypisanie odpowiednich) + sterowanie kluczami za pomocą mikrokontrolera, który sterowany jest enkoderem cyfrowym (impulsatorem). Sterowanie kluczami polegałoby na wysyłaniu sygnału PWM jednak o wiele mniejszej częstotliwości niż standardowo (rzędu kilkuset lub nawet kilkudziesięciu Hz - trzeba przetestować). Działałoby to jak ściemniacz, im większe wypełnienie 1 logiczną tym mocniej samochód skręca, oraz mocniej hamuje/przyspiesza.

Skomentuj

a nie prosciej podlaczyc potencjometry i pod game port sie podpiac analogowy ??

Skomentuj

Zamieszczone przez suszi Zobacz posta
                2. klawiatura komputerowa zwiera 2 linie z takiej nazwijmy to kratki
                3. przekształcanie sygnałów z kodera na impulsy można zrobić prosto i tanio na bramkach logicznych + kilka kondensatorów, rezystorów, a nie na mikrokontrolerach :)
                Możesz wyjaśnić dokładniej o co chodzi z tą klawiaturą?
                Osobiście szukam osoby która ma uszkodzoną klawe na zbyciu żeby rozebrać i zobaczyć jak to jest zbudowane.

Jaki jest koszt scalaka z bramkami logicznymi bo ten uC kosztuje ~6zł

Chcę zrobić to co napisałem. To ma być kontroler do programu w którym są potencjometry.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                  Możesz wyjaśnić dokładniej o co chodzi z tą klawiaturą?
                  Osobiście szukam osoby która ma uszkodzoną klawe na zbyciu żeby rozebrać i zobaczyć jak to jest zbudowane.
                  Jaki jest koszt scalaka z bramkami logicznymi bo ten uC kosztuje ~6zł
                  Chcę zrobić to co napisałem. To ma być kontroler do programu w którym są potencjometry.
                  rozumiem, że chcesz zrobić coś, co po ustawienie potencjometru w jakiejś pozycji zacznie udawać wciskanie klawisza "skręcaj" i zależnie od pozycji, zmieni się częstotliwość naciskania

klawiatura ma w środku taka folię, powiedzmy wiersze i kolumny, jak naciskasz przycisk, to zwierasz jeden z wierszy z jedną z kolumn, kontroler wykrywa co z czym i wysyła do komputera odpowiedni kod - dlatego czasami naciśnięcie zbyt wielu klawiszy nie daje efektu

uC jeśli kosztuje 6zł to go bierz, do tego pomysłu da radę najlepiej + programator

Skomentuj

programować go można przez LPT :)

przy kręceniu będzie naciskało klawisz a nie zależnie od położenia, w programie można zbindować funkcję pod klawisz i np naciśniecie klawisza przesówa ten wirtualny potencjometr o kilka stopni

a to nie jest tak że jest podawany jakiś stan logiczny na numer kolumny i na numer wiersza? chodzi o to czy to po prostu może być podanie napięcia bądź masy na odpowiednie wejścia kontrolera, bo stosowanie przekaźników mi się nie widzi

Skomentuj

rozkręć jakąkolwiek klawiaturę

Skomentuj

Przecież Atmega8 kosztuje nawet 5zł w wersji SMD a jest to aż "nadto" dla cyfrowego potencjometru, można się oczywiście pokusić o wyświetlacz na sterowniku HD44780, który jest niezwykle prosty w obsłudze i najprostsze funkcje do jego obsługi (wystarczy nam jedna funkcja wyświetl na pozycji, która możemy czyścić go też) będzie zajmowała naprawdę nie dużo.

Ostatnio kupiłem jakiś impulsator i niestety mam z nim problem, nie jestem w stanie rozpoznać na razie w którą stronę się kręci (niby proste zadanie ale coś dziwnego jest w tym impulsatorze, w końcu to wymyśle), którego jedno złącze dałem na zewnętrzne przerwanie a drugie do jakiegoś pina ustawionego na wejście (bez pull-up oczywiście), przerwanie ma reakcje na zbocze opadające/narastające.

Ja akurat mam zamiar zrobić sobie prosty przedwzmacniacz (regulacja głośności + selektor wejść) wykorzystując Atmega8 + PGA2310 + wyświetlacz graficzny + impulsator, czuję, że to najlepszy wybór jaki do tej pory dokonałem na przedwzmacniacz.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                          Ja akurat mam zamiar zrobić sobie prosty przedwzmacniacz (regulacja głośności + selektor wejść) wykorzystując Atmega8 + PGA2310 + wyświetlacz graficzny + impulsator, czuję, że to najlepszy wybór jaki do tej pory dokonałem na przedwzmacniacz.
                          coś takiego też sobie zrobiłem, tylko w znacznie bardziej rozbudowanej wersji...

Co do impulsatora, to ja mam u siebie dwa, stosuje pull-upy i jeszcze kondy 100nF do masy na drgania. W czasie jednego kroku dostajesz na wyjściach kod Greya, więc jedno wejście na przerwanie, drugie na zwykły pin. Gdy masz przerwanie to sprawdzasz co jest na drugim pinie i masz kierunek. To jest naprawdę proste.
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                            coś takiego też sobie zrobiłem, tylko w znacznie bardziej rozbudowanej wersji...

Co do impulsatora, to ja mam u siebie dwa, stosuje pull-upy i jeszcze kondy 100nF do masy na drgania. W czasie jednego kroku dostajesz na wyjściach kod Greya, więc jedno wejście na przerwanie, drugie na zwykły pin. Gdy masz przerwanie to sprawdzasz co jest na drugim pinie i masz kierunek. To jest naprawdę proste.
                            No właśnie proste, nie próbowałem jeszcze z kondensatorami ale wątpliwe ponieważ na końcu przerwania i tak czyszczę przerwania które się utworzyły w czasie wykonywania kodu, zawsze w każdym bądź razie występował mi stan wysoki na drugim pinie ( tym drugim, który nie jest przerwaniem ).

Skomentuj

attiny13 też kosztuje 5 zł i jest już gotowy kod, chyba, że Atmega8 ma możliwość obsłużenia większej ilości impulsatorów.

Skomentuj

Attiny13 ma 6 wejść/wyjść a atmega8 ma ich 23, a jeśli chodzi o przerwania zewnętrzne to oba procesory maja ich tyle samo (2) z tego co pamiętam.

Skomentuj

tylko na atmegę8 trzeba mieć program i programator, a na attiny13 można program wgrać przez lpt

Skomentuj

wszystkie avr'y mozna programowac przez lpt

http://mirley.firlej.org/jak_zaprogramowac_pierwszy_avr

Skomentuj

nie dorwałem jeszcze żadnej klawiatury by rozebrać ale znalazłem to:
                                      scalak wychwytuje mase na matrycy w wierszu i kolumnie i dekoduje to na odpowiedni znak
                                      czyli jeżeli chcę otrzymać jakiś klawisz potrzebuję połączyć 2 wejścia kontrolera z masą

jeżeli uC daje 0 logiczne czyli 5V to by się przydało sygnał zaprzeczyć i wtedy chyba zostanie zwarcie do masy

tylko jak teraz wykombinować żeby w momencie podania 1 lub 0 logicznego zwarło te dwa wejścia do masy nie używając przekaźników

czy istnieje microswitch który zwiera 2 oddzielne złącza?
                                      Last edited by scythe1123; 17.05.2011, 23:28.

Skomentuj

Klucz analogowy, np. układ CD4066.

Skomentuj

Czaruję...