Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak to jest z tą mocą transformatora do TDA7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak to jest z tą mocą transformatora do TDA7294

Witam. Zastanawia mnie pewna rzecz, jakiej mocy należy dać trafo aby kostka zagrała w pełni możliwości? Na forum jest projekt w którym jest podane 100W, lecz z tego co gdzieś przeczytałem sprawność wzmacniacza wynosi coś ok max 65%. Czyli chcąc uzyskać moc wyjściową na kostce 80W trzeba dostarczyć ok 120W tak??

Jeśli mówimy o czystym sinusie to tak, jeśli o sygnale muzycznym -- to trafo może być mniejsze, bo kondensatory w zasilaczu będą robiły jako "bufor".

Skomentuj

Tak trudno zajżeć do noty TDA ?

http://www.datasheetcatalog.org/data...qfjx9qjc3y.pdf

Tam masz wykresy i jest też "Power dissipaton vs Output power". Patrzysz ile mocy jest tracone (leci w powietrze) przy jakiejś mocy oddawanej do głośnika. Np przy mocy oddawanej do głośnika (4R) 70W, w powietrze leci około 25W. Czyli dla mocy oddawanej 70W wystarczy trafo 100W.

Skomentuj

W takim przypadku jeśli miał by to być wzmacniacz do subwoofera, to czy 2x 4700uf będzie wystarczające?

Skomentuj

2x4700 uF jest dobre do wzmacniaczy do 20 - 25 W.

Skomentuj

Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz posta
            Tam masz wykresy i jest też "Power dissipaton vs Output power". Patrzysz ile mocy jest tracone (leci w powietrze) przy jakiejś mocy oddawanej do głośnika. Np przy mocy oddawanej do głośnika (4R) 70W, w powietrze leci około 25W. Czyli dla mocy oddawanej 70W wystarczy trafo 100W.
            Czyli jeśli bym chciał uzyskać 100W przy 4R to muszę dać trafo 135W?

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
            2x4700 uF jest dobre do wzmacniaczy do 20 - 25 W.
            W projekcie wzmacniacza (chyba Irka) na stronie głównej jest właśnie 2x4700 uf...

Skomentuj

Oj... Z tymi 100W z TDA7294 może być ciężko... On jest dobry tak do 75W. Nie sugeruj się tym co piszą w nocie odnośnie mocy wyjściowej. Przydatne są tylko wykresy. Do tej mocy polecam Ci AVT2762 (właśnie n-mosfet irka) na IRF540N (ważne jest to "N" na końcu).

mbar --> coś kręcisz. Ja używam po jednym 4700uF na każdą gałąź zasilania do n-mosfet'a na IRFP250N (czyli do mocy około 200W). Do potrzeb autora w zupełności wystarczy.

Skomentuj

Unitra AT 9100 i modele bliźniacze miały 2x4700 i moc 2x27W, dlatego podałem taką wartość. Ale faktycznie, dla suba (czyli jeden kanał) powinno wystarczyć.
                Cena kondensatora 4700 uF a 10000 uF aż tak bardzo się nie różni i uważam, że tu akurat nie ma co przykutwiać.

Skomentuj

Jeszcze jeśli chodzi o napięcie to załóżmy, że dam 2x22V to po wyprostowaniu da ok 30V, więc przy 4Ohm będzie ok 85W.
                  A nie jest tak, że to 30V to jest w spoczynku, a pod obciążeniem spadnie i nie osiągnę już tych 85W? Jeśli tak to jaki będzie ten spadek?

Skomentuj

u mnie do tda siedza 4x3300uF
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Spadek przyjmij 3V.

Skomentuj

A przy 8ohm i napięciu 40V spadek również będzie 3V czy już większy?

Skomentuj

To zależy od mocy trafa. Generalnie rzecz ujmując, jak chcesz duże moce to musisz dać duże trafo. Przy odpowiednio dobranym trafie spadek napięcia nie powinien być większy niż te 3V. Oczywiście możesz dać do tego TDA nawet trafo 20W, ale wtedy :

1. Nie wyciągniesz z niego wiecej jak 15W i wzmacniacz sie przesteruje
                          2. Napięcie zasilania spadnie o wiele więcej (pod obciążeniem)

---------- Post dodany o 07:16 ---------- Poprzedni post o 07:14 ----------

Z tym 40V to bym się tak nie rozpędzał. To daje 100W/8R i TDA może tego nie wytrzymać. Radzę nie przekraczać tych 70W (4R lub 8R, tylko że jak policzysz napięcie dla mocy 70W/8R to wtedy ja podepniesz głośnik 4R to bedzie 140W i TDA pójdzie z dymem).
                          Last edited by sebxx4; 14.05.2011, 08:17. Powód: Głupi błąd ort.

Skomentuj

A to tego TDA "odpowiednim" trafem będzie 100W? Bo według tabelki z mocą traconą i dostarczaną na głośnik będzie wystarczająca, czy jednak trzeba mocniejsze żeby ten spadek nie był za duży?

Skomentuj

I o czym tu tyle gadac Do pjedynzcego tda na 4omach a wiec i na 8 stosuje sie typowe trafo 80-100W z napeiceim 2x24V. Jak chesz miec pelna moc na 8omach to trafo 2x28-30V ale wtedy na 4omach moze byc bum.

I to cala filozofia i nie probuj tego zrozumiec bo neitkorym ''specjalista'' sprawia to problemy. Praktyka sie liczy a nie teoria.

Skomentuj

Czaruję...
                              X