Witam. Zastanawia mnie pewna rzecz, jakiej mocy należy dać trafo aby kostka zagrała w pełni możliwości? Na forum jest projekt w którym jest podane 100W, lecz z tego co gdzieś przeczytałem sprawność wzmacniacza wynosi coś ok max 65%. Czyli chcąc uzyskać moc wyjściową na kostce 80W trzeba dostarczyć ok 120W tak??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
jak to jest z tą mocą transformatora do TDA7294
Collapse
X
-
Tak trudno zajżeć do noty TDA ?
http://www.datasheetcatalog.org/data...qfjx9qjc3y.pdf
Tam masz wykresy i jest też "Power dissipaton vs Output power". Patrzysz ile mocy jest tracone (leci w powietrze) przy jakiejś mocy oddawanej do głośnika. Np przy mocy oddawanej do głośnika (4R) 70W, w powietrze leci około 25W. Czyli dla mocy oddawanej 70W wystarczy trafo 100W.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz postaTam masz wykresy i jest też "Power dissipaton vs Output power". Patrzysz ile mocy jest tracone (leci w powietrze) przy jakiejś mocy oddawanej do głośnika. Np przy mocy oddawanej do głośnika (4R) 70W, w powietrze leci około 25W. Czyli dla mocy oddawanej 70W wystarczy trafo 100W.
Zamieszczone przez mbar Zobacz posta2x4700 uF jest dobre do wzmacniaczy do 20 - 25 W.
Skomentuj
-
Oj... Z tymi 100W z TDA7294 może być ciężko... On jest dobry tak do 75W. Nie sugeruj się tym co piszą w nocie odnośnie mocy wyjściowej. Przydatne są tylko wykresy. Do tej mocy polecam Ci AVT2762 (właśnie n-mosfet irka) na IRF540N (ważne jest to "N" na końcu).
mbar --> coś kręcisz. Ja używam po jednym 4700uF na każdą gałąź zasilania do n-mosfet'a na IRFP250N (czyli do mocy około 200W). Do potrzeb autora w zupełności wystarczy.
Skomentuj
-
To zależy od mocy trafa. Generalnie rzecz ujmując, jak chcesz duże moce to musisz dać duże trafo. Przy odpowiednio dobranym trafie spadek napięcia nie powinien być większy niż te 3V. Oczywiście możesz dać do tego TDA nawet trafo 20W, ale wtedy :
1. Nie wyciągniesz z niego wiecej jak 15W i wzmacniacz sie przesteruje
2. Napięcie zasilania spadnie o wiele więcej (pod obciążeniem)
---------- Post dodany o 07:16 ---------- Poprzedni post o 07:14 ----------
Z tym 40V to bym się tak nie rozpędzał. To daje 100W/8R i TDA może tego nie wytrzymać. Radzę nie przekraczać tych 70W (4R lub 8R, tylko że jak policzysz napięcie dla mocy 70W/8R to wtedy ja podepniesz głośnik 4R to bedzie 140W i TDA pójdzie z dymem).
Skomentuj
-
I o czym tu tyle gadac Do pjedynzcego tda na 4omach a wiec i na 8 stosuje sie typowe trafo 80-100W z napeiceim 2x24V. Jak chesz miec pelna moc na 8omach to trafo 2x28-30V ale wtedy na 4omach moze byc bum.
I to cala filozofia i nie probuj tego zrozumiec bo neitkorym ''specjalista'' sprawia to problemy. Praktyka sie liczy a nie teoria.
Skomentuj
Skomentuj