Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JAki glosnik 4 czy 8 Ohm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

JAki glosnik 4 czy 8 Ohm

I kolejny problemik na Forum :)

Mam pytanie dotyczace wyboru glosnika . Buduje Suba na wzmacniaczu Kit Ne065 i zastanawiam sie nad wyborem Impedancji glosnika Jaka bedzie lepsza 4 czy 8 Ohm Z 4 z tego co wiem mozna wiecej mocy wyciagnac ze wzmacniacza :) Ale szumy wieksze ponoc :) Spodobal mi sie głośnik (GDN-27-150-8-SC ) - Co o nim myslicie ?? JEst taki a Parametry ma niby niezłe. Wyraźcie swoją opinie Prosze Bo Chciałbym Jak najszybciej zakupić głośnik

A może wiecie JAk powinny być optymalnie ustawione Potencjometry na tym wzmacniaczu Ne065 I po co one tam sa Bo ich regulacja za bardzo nie wpływa na wzmacniany sygnał . Z tego co wiem to " W NE065 P1=1M Ohm służy do regulowania składowej stałej na wyjściu wzmacniacza, a P2= 1K ohm - do regulowania prądu spoczynkowego tranzystorów mocy. Beztroska zabawa oboma potencjometrami może doprowadzić do uszkodzenia wzmacniacza... " - wiec jak to ustawić ?????

DZiękii za odpowiedzi :)

[ Dodano: 2004-12-11, 16:37 ]
    Głośnik GDN-27-150-8-SC jest głośnikiem Firmy STX A tu podaje link do niego :

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...=0&vSubPage=55

[ Dodano: 2004-12-11, 16:40 ]
    A moze macie jakis pomysl jeszcze na FAjna Obudowe o odpowiednich wymiarach do tego głośnika ?? Z moich obliczeń wyszlo ze powinna miec 66l pojemnosci Tylko zastanawiam sie jakie dac wymiary zeby ladnie Wygladal ????

URUCHOMIENIE
    Przed włączeniem układu należy potencjometr Pl ustawić w pozycji środkowej. P2 - w pozycji skrajnej w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara. Wyjście układu powinno być nie podłączone, zaś kołki wejściowe - zwarte. W miejsce Bl i B2 należy tymczasowo wstawić bezpieczniki 1 A, a w jeden z przewodów zasilających (dodatni lub ujemny, lecz nie w przewód masowy) należy włączyć amperomierz prądu stałego. Po włączeniu zasilania należy' przy pomocy P2 ustawić wskazanie amperomierza na 170mA. Jeśli zjakichś powodów strojenie me odbwa się przy zimnych tranzystorach, wówczas należy ustawić prąd nieco mniejszy - ok. 12O..13OmA. Następnie odłączamy zasilanie, wstawiamy normalne bezpieczniki, do wyjścia głośnikowego wpinamy miliwoltomierz napięcia stałego i włączamy zasilanie. Potencjometrem Pl ustawiamy składową"'stalą na wyjściu na poziomie możliwie zbliżonym do OmV. Dopuszcza się występowanie tu napięcia stałego rzeda kilku miliwoltów. Po wykonaniu tych czynności możemy rozewrzeć wejście i układ jest gotowy do pracy.

Skomentuj

DZiekii To to jest Good odpowiedz :) JEszcze raz wielkie dzieki MAm pełną jasność :)

Skomentuj

Daj znać jak uruchomisz ten wzmacniacz bo mam taki sam polutowany tylko siedzi w szafie. Jeszcze go nie uruchamiałem ale z tego co słyszałem to jest dość problemowy...

Skomentuj

GDN-27-150-8-SC
          noi dobry jest,sam sie nad nim zastanawiałem.

Tylko jest to już kawałek głośniczka-a jeszcze STX-dosyć prądożerny,w wersji 8R będziesz musiał mieć dosyć niezły wzmacniacz,żeby to zaczeło jakoś grać.Niby ma te 150W,ale podobno mostki na 7294 nie dają mu rady.

Skomentuj

Ja go juz odpalilem jakis czas temu i musze powiedziec ze zadnych problemow nie mialem zbardzo I nie byl on strojony ( chodzi mi o te pontencjometry P1 i P2 Ale gra Ładnie czysto i wogóle Mi sie podobalo i ma Niezly wykop, mam dwie kolumny z Basami Tonsila 20/40 Od amplitunera Unitra 2x20 W to jak podłączyłem dwie równoległe do Ne 065 (czyli 4 ohm w sumie) To uuu Grzmiało w pokoju Wiec mam nadzieje Ze jak Kupie Tego STX-a na 4 ohm to tez bedzie grzmialo :)

Skomentuj

Zamieszczone przez PETERS
              GDN-27-150-8-SC
              noi dobry jest,sam sie nad nim zastanawiałem.

Tylko jest to już kawałek głośniczka-a jeszcze STX-dosyć prądożerny,w wersji 8R będziesz musiał mieć dosyć niezły wzmacniacz,żeby to zaczeło jakoś grać.Niby ma te 150W,ale podobno mostki na 7294 nie dają mu rady.
              Ciekaw jestem czy tda 7250<Ne 116> w mostku dało by mu rade rade Hmm.....

Skomentuj

Kwiatek88 ==> Jeśli możesz to napisz czy masz do ne65 podpięty jakiś przedwzmacniacz ( jeśli tak to jaki ) Ja złożyłem ten układ w wersji 65a, niestety wzmacniacz od początku miał bardzo duże szumy i już przy mniejszych poziomach mocy z głośnika poza muzyką wydobywało się "charczenie" . Wzmacniacz jest na pewno poprawnie zbudowany i nie bardzo wiem gdzie leży przyczyna takiego działania ( wzmacniacz podpinałem do karty muzycznej oraz do cd bezpośrednio i przez potencjometr – w obu przypadkach sytuacja identyczna ). Po kilku dniach zmagań moja cierpliwość się skończyła i wróciłem do poczciwego TDA. Kiedyś na stronce znajdował się artykuł na temat ne65, była też errata do oryginalnego schematu – po jej zastosowaniu sytuacja niestety nie uległa zmianie.

Skomentuj

NIe nie mam Zadnego przedwzmacniacza i jest Wporzo. Sygal podawalem mu z Discmana i karty dzwiękowej i zadnych szumow nic nie slychac A glosniki ktore podlaczamem Sa Moim zdaniem Bardzo dobre. A co do schematu to u mnie tranzystorki T1, T2 i T3 były inne niż te co powinny byc Niby to zamienniki Ale nie ryzykowalem i Kupilem za 1 zł Nowe takie jak na schemacie . Prad pobieralem ze wzmacniacza unitry Bo nie posiadam jeszcze odpowiedniego trafa I podawalem +- 30 V i wszystko Elegancko chodzilo I nie grzeje sie a czytalem dużo postów że można Wode gotować na radiatorach :)

Skomentuj

Czaruję...
                  X