Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mostkowanie 2x eltron 60 na 2n3055.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mostkowanie 2x eltron 60 na 2n3055.

Witam.
    Spadł mi pomysł jak grom z jasnego nieba, głupi nie głupi. Zalega u mnie 9 sztuk 2n3055 których chcę wykorzystać do budowy 4 eltronów 60 po 2 w mostku (2 sztuki 2N.. na jednego eltrona). Jeden mostek będzie miał swoje trafo 180VA i drugi mostek takie same. Odwracacz fazy na TL072. Teraz pytanie do was: Czy jeden Eltron wytrzyma mocowo na 2 tranzystorach 2n3055? zasilanie +-34V na 2 eltronach w mostku wydzieli się już ≈120W przy 8Ω. Wybrałem ten wzmacniacz z racji swojej niezawodności i prostoty wykonania. (Fabrycznie eltron 60 był z KD502).

powinien wytrzymać, ale takiej mocy możesz nie doświadczyć. A i nie wiem czy Ci trafko wytrzyma :) tzn. wytrzyma, ale jednego mostka nie uciągnie. To jest klasa A i więcej zabiera mocy niż oddaje na głośnik. Przy tym trafie nastawiłbym się na moc ( przy której nie będzie przesteru) z 60-80 wat (przy 4 OHM), a pod obciążeniem napięcie może przysiąść i moc będzie niższa ( ta bez przesteru).
    Eltron 100 U oddaje na kanał 100 wat/4 OHM, a ma trafko 300 wat chyba :cool:

Aha, jakie masz założenia odnośnie projektu? Chcesz mieć dużą moc, czy dobrą jakość?

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
      To jest klasa A (...)ma trafko 300 wat chyba
      Eltron 100U podobnie jak 60 to klasa AB, nie wprowadzaj w błąd. A trafo w 100U jest z tego co pamietam 180W (jak to w unitrze dawali co mieli więc jest pewnie kilka wersji).

Skomentuj

Eltron pracuje w klasie AB:). Właśnie martwię się zasilaniem, przy max wysterowaniu napięcie spadnie drastycznie, wydajność tafa 2x7A. Czyli już wiem ze 2n.. powinny dać sobie radę.

Duża moc nie zawsze idzie w parze z dobrą jakością. Zależy mi na i jednym i drugim. (nie mam czym zasilić nastawek 8 ohm) a w warsztacie zalegają rupiecie z których można było by do czegoś wykorzystać.

Posiadam jeszcze 2 trafa TS90/8 które się też do tego nadadzą.

Skomentuj

kurcze a myślałem, że jest to klasa A, pracuje na samych kd503, może to mnie wprowadziło w błąd. Ok jeżeli to klasa AB to powinieneś uzyskać większą moc, choć napięcie napewno przysiądzie pod obciążeniem.
          Ogólnie fajna koncepcja, zawsze chciałem zrobić coś na 2n3055, dają fajne brzmienie w dobrej aplikacji. Tylko czy nie lepiej zrobić normalne dwa kanały np. po 4 trany jak E 100, niż bawić się w mostkowanie?

Zamieszczone przez jaromas Zobacz posta
          A trafo w 100U jest z tego co pamietam 180W (jak to w unitrze dawali co mieli więc jest pewnie kilka wersji).
          raczej nie 180 VA. na tabliczce znamionowej mam napisane max. pobór prądu 280 VA :)

Skomentuj

Tylko czy nie lepiej zrobić normalne dwa kanały np. po 4 trany jak E 100, niż bawić się w mostkowanie?
            E 100 był na KD502/503 oddaje 100W / 4 ohm zasilanie +-40V. Interesuje mnie około 100W przy 8 ohm. Dlatego mostkowanie dwóch E 60 okazał się chyba dobrym pomysłem.

Skomentuj

Zamieszczone przez LiryC Zobacz posta
              E 100 był na KD502/503 oddaje 100W / 4 ohm zasilanie +-40V.
              wiem, mam taki na biurku :)
              A gdyby wstawić do E 100 podać napięcie +-50V (oczywiście przy zmianie tranów z 2n3055 na kd 503)? Powinieneś uzyskać dużo wyższą moc (oczywiście przy zmianie wartości napięć kondensatorów itp.). Myślę, że powinien się wypowiedzieć ktoś dobrze obeznany z elektroniką.

Skoro tak Cię kusi to zrób prototyp na tych 2n3055. Będziesz wiedział na czym stoisz.

Skomentuj

Nie wiem po co bawicie się tymi zabytkami. Zrób Uniampa.
                KD503 ma max Uce 90V i max napięcie zasilania nie powinno przekraczać +-45V.

Skomentuj

A gdyby wstawić do E 100 podać napięcie +-50V (oczywiście przy zmianie tranów z 2n3055 na kd 503)? Powinieneś uzyskać dużo wyższą moc (oczywiście przy zmianie wartości napięć kondensatorów itp.). Myślę, że powinien się wypowiedzieć ktoś dobrze obeznany z elektroniką.
                  Rozmawiamy tu teraz o Twoim E 100 czy o moim projekcie? Przy tym nie tylko musiałbym zmieniać stopień prądowy ale i napięciowy. Poza tym szansa na znalezienie powyżej 8 sztuk KD503 jest równe znalezieniem wody na pustyni.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                  Nie wiem po co bawicie się tymi zabytkami. Zrób Uniampa.
                  Niektórzy mają sentyment do takich wzmacniaczy :)

Skomentuj

raczej nie 180 VA. na tabliczce znamionowej mam napisane max. pobór prądu 280 VA :)
                    Znowu nie masz racji, max pobór to nie znamionowy, poczytaj o tej subtelnej różnicy...:glare:

Zamieszczone przez unitra.eu.org Zobacz posta
                    W modelu 100U podobno orginalnie był stosowany transformator Zatra TS-140/xx, aczkolwiek spotykane są również 200/5.
                    google to wypluwa na pierwszej stronie, więc sprawdzaj swoje informacje zanim podważysz to co ktoś pisze...

Skomentuj

Zamieszczone przez jaromas Zobacz posta
                      google to wypluwa na pierwszej stronie, więc sprawdzaj swoje informacje zanim podważysz to co ktoś pisze...
                      W porządku, bez nerwów.

Zamieszczone przez LiryC Zobacz posta
                      Rozmawiamy tu teraz o Twoim E 100 czy o moim projekcie? Przy tym nie tylko musiałbym zmieniać stopień prądowy ale i napięciowy. Poza tym szansa na znalezienie powyżej 8 sztuk KD503 jest równe znalezieniem wody na pustyni.
                      Mówię o Twoim projekcie. Ale ufam temu co mówisz.

Skomentuj

Kilka słów.
                        Eltron 100u ma standardowo trafo TS140/4 choć podobno były i większe, niestety ja takiego nie widziałem na Live. Po za tym Eltron 100 pierwotne był na tranzystorach RCA, a potem na KD503 i nigdy nie widziałem takowego na 2N3055, ale nie jest to reguła. Sprawa Eltrona 60 w mostku, jak najbardziej ma rację bytu, wystarczy popatrzeć na Forte 101, podobna myśl techniczna przy czym w Forte mamy 100W 4ohm i 2N dają radę nawet nie grzejąc się zbyt bardzo. Natomiast z jednej pary KD spokojnie wyciśnie się 150W i myślę że z 2N także. Tylko dlaczego mostek ?

Skomentuj

Mostek z racji takiej ze potrzebuję min 100W przy 8 Ω, pisałem o tym wcześniej.

Skomentuj

Pierwszy eltron bez mostka jest gotowy, zamiast 2n.. użyłem KD502 dostałem 2 sztuki. Nie mam jak sprawdzić jego mocy wyjściowej, posiadam tylko generator, zasilanie +-34,5V, wzmacniacz przeszedł testy na drucie oporowym 3 ohm, i na chwilowych zwarciach, nic mu nie straszne, gra świetnie.

Skomentuj

Czaruję...
                            X