Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ile trzeba wydać żeby zaczać przygode z analogiem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ile trzeba wydać żeby zaczać przygode z analogiem

Witajcie troche sie zastanawiałem czy napisać ten temat i czy w dobrym miejscu go napisalem no ale zdecydowalem sie i szukam odpowiedzi na pytanie Ile trzeba wydać na gramofon żeby nie był to złom.
    Od jakiegoś czasu przeszukuje alledrogo w poszukiwaniu niezłego analoga ceny płyt nie odbiegaja jakoś od ceny cdków wiec może warto zainwestować w analog?
    Chciałbym go podłaczyć pod yamaszke pianocraft 840 wiec potrzebował bym przedwzmaczniacza i tu też nastepna niewiadoma:ohmy:
    Na alledrogo pełno starych duali z lat 70 w cenach 300-500zł ale zastanawiam sie czy warto, nie szukam super audiofilskiego brzmienia lecz cieszyło by mnie gdyby dzwiek był czysty grał scena była bardzo obszerna no i żeby płyty wytrzymywaly wiecej niż 5 odtworzeń.

Bardzo dobre są gramofony technicsa, parę modeli już wyjątkowo były godne uwagi.
    I w tej kwocie dostaniesz je.

Skomentuj

Dobrze mówi. Szukaj technicsów z lat 80-tych z ramieniem tangencjalnym, najlepiej pełnych automatów. Na allegro jest kilka, chyba do 500 zł lub niewiele więcej.

Skomentuj

Tylko że technics w porównianiu do duala wyglada jak został by zaprojektowany na kolanie jeśli któś mógłby podać jakiegoś linka bo tych technics jest od zatrzesienia...
        Myśle ze 500zł na gramofon to max co chciałbym wydać bo nie jestem w gramofonach obeznany i nie chce zaczynać od bog wie jakiego.
        Może ktoś mógłby coś powiedzieć na temat tego http://allegro.pl/dual-601-belt-driv...608148762.html
        No i co z przedwzmaczniaczem jaki wybrac?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
          Tylko że technics w porównianiu do duala wyglada jak został by zaprojektowany na kolanie
          No nie żartuj.
          http://allegro.pl/technics-sl-dl1-ta...615605203.html
          http://allegro.pl/technics-sl-bl3-no...610569691.html

Skomentuj

mbar No mi sie ani troszke nie podobaja te technics które podałeś nie przypominaja ani troche gramofonu raczej jakiś wynalazek.
            Cały czas nie moge sie dowiedzieć co z tym przedwzmaczniaczem.
            I cały czas nie moge sie przekonać do technicsa i chyba jednak bede szedł w strone duala i wybiore "DUAL 505-2" tylko pytanie jaki do niego przedwzmacnziacz i czy wymiana igły wkładki też bedzie potrzebna.

Skomentuj

Przedwzmacniacz RIAA -- jest pełno kitów w sklepach internetowych.
              A jak jesteś ambitniejszy, to weź notę katalogową LM4562 i tam jest schemat przedwzmacniacza. Zresztą w notach innych opampów też znajdziesz zalecane aplikacje RIAA.
              Będzie Cię to kosztowało wielokrotnie mniej, niż "wysmakowane" gotowce na allegro.

---------- Post dodany o 15:38 ---------- Poprzedni post o 15:37 ----------

czy wymiana igły wkładki też bedzie potrzebna
              Wywróżyć się nie da.
              No mi sie ani troszke nie podobaja te technics które podałeś nie przypominaja ani troche gramofonu
              Kwestia gustu :) Dla mnie ten dual, co podałeś, wygląda jak gramofon dla babci :) Jeszcze tylko serwetka i kwiatek obok.

Skomentuj

ja jak koledzy potwierdzam, że Technics ma dobre gramofony. Sam kupiłem za 50 zł Technics'a z bezpośrednim napędem, naprawdę gra rewelacyjnie tak samo jak wygląda. Odpadają w nim wszelkie problemy z paskiem napędowym, bo go po prostu nie ma.

Skomentuj

Niektórzy twierdza że wymiana igły w używanym gramofonie to obowiazek bo nie wiadomo w jakim ona jest stanie wiec nie wiem czy ta opinia to kpiny czy prawda.
                  A co do desingu to nigy nie podobały mi sie technics z konca lat 80 poczatku 90 takie swiecidełka podłużne potenciometry nie mój gust natomiast własnie taki gramofon babci mi sie bardzo podoba bo lubie vintege ale ze smaczkiem:)

Skomentuj

Mam duala 1219, ktorego kupilem dla siebie lecz jestem zmuszony go sprzedac. Jest to jeden z najlepszych gramofonow duala z lat 70. 3 predkosci obrotowe, pelny automat startu i stopu, ramie na kardanie silnik igielka, niewiele uzywany jak na swoj wiek. Te kapcie technicsa przy dualu wygladaja jak plastykowe zabaweczki.

http://www.youtube.com/watch?v=3j7kB5HeJWw

Jak bedziesz mial okazje kupic tanio taki gramofon to jest to swietny sprzet na poczatek przygody z analogiem.

Skomentuj

Pogromca mitow A napiszesz o nim cos wiecej jaka wkładka igła ile byś za niego chcial ?

Skomentuj

http://www.audiostereo.pl/gramofon-d...tek_82464.html To jest moj temat. Pozbywam sie go niechetnie, ale jak to mowia "przycislo mnie" i mam wyzszy priorytet :) Sprawdz ceny na allegro, czy gdzies tam jeszcze. Ja swoj moge oddac za 350zl plus gratis plyta z piekna muzyka klasyczna Czajkowskiego w stanie praktycznie nowym :) Jak cos to wal na priwa to zrobie foty sprzetu.

Skomentuj

Niektórzy twierdza że wymiana igły w używanym gramofonie to obowiazek bo nie wiadomo w jakim ona jest stanie wiec nie wiem czy ta opinia to kpiny czy prawda.
                          A co do desingu to nigy nie podobały mi sie technics z konca lat 80 poczatku 90 takie swiecidełka podłużne potenciometry nie mój gust natomiast własnie taki gramofon babci mi sie bardzo podoba bo lubie vintege ale ze smaczkiem:)
                          Do gramofonu, o którym pisałem wstawiłem swoją wkładkę z nową igłą (oczywiście wykonałem też kalibrację wkładki). Design to już kwestia gustu, mi właśnie odpowiada nowocześniejszy, który podpasuje pod resztę sprzętu, retro ma być tylko brzmienie

Skomentuj

Czaruję...
                          X