Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uszkodzona zębatka selectora Pioneer A450R

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uszkodzona zębatka selectora Pioneer A450R

Witam,

Posiadam wzmacniacz Pioneer A 450R.
    Problem polega na tym iż podczas prób czyszczenia selectora wejść uszkodzeniu uległo kółko zębate przekładni ślimakowej (jak widać na zdjęciu ząbki były w stanie dobrym, ale samo kółko zrobiło się miękkie i rozpadło się w rękach).

Niestety dosyć często jestem zmuszony zmieniać źrodło dźwięku, a nurkowanie za szafkę w celu przepięcia chinchy staje sie powoli bardzo irytujące.

I tu pojawia się moje pytanie, czy jestem w stanie dostać gdzieś zestaw zębatek do tego selectora? Koszt całego selectora z wymianą w serwisie mija się z celem, ponieważ jego koszt może być równy wartośći wzmacniacza.

Jakieś pomysły co do rozwiązania tego problemu w miare tanim kosztem?
    Niestety wymiana wzmacniacza odpada w najbliższym czasie.
    Załączone pliki

moze poszukaj uszkodzonego na allegro?
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Poszukaj tokarza/frezera co Ci zrobi taką zębatkę. Zapytaj tutaj: http://www.akcesoria.cnc.info.pl/kontakt.htm Ogólniej wyłóż sprawę osobie obeznanej w temacie.
      HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
      CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
      Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

to bylo by dobre wyjscie ale cena moze byc dosc wysoka
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Problem polega również na tym, że nie posiadam już oryginalnego kółka... jakoś zaginęło w czasie remontu.... samego selectora na allegro szukam od kilku miesiecy i nic. A uszkodzony wzmacniacz mnie nie interesuje chociażby ze względu na obawe o stan zębatki. Może sie rozleciec w trakcie zamiany lub czyszczenia selectora, co jednak w tych wzmacniaczach jest niestety koniecznosćią.

Przywiązałem sie troszke do tego klocka, zresztą dostałem go za darmo, ale mimo to wywalanie kasy na wymiane selectora na nowy (powyżej 200 zł) przy braku oryginalnego pilota mija sie chyba z celem.

Skomentuj

trzeba było zachować kółko skleić klejem a później się może w jakiś odlew pobawić

Skomentuj

Kółko schowałem, ale narzeczona w czasie sprzątania po remoncie stwierdziła, że to zepsute coś sie nie przyda do niczego. No i już wiecej go nie widziałem.

Skomentuj

Zamieszczone przez sticky Zobacz posta
                Kółko schowałem, ale narzeczona w czasie sprzątania po remoncie stwierdziła, że to zepsute coś sie nie przyda do niczego. No i już wiecej go nie widziałem.
                czyli dobrze sprzątała
                teraz bez wzoru nic nie zrobisz...
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ze względu na to, iż nie mam do tego wzmacniacza pilota, i pewnie mieć nie bede wiec selector na silniczku nie jest mi w sumie potrzebny. Czy nie dałoby rady wywalić tego co jest teraz i zastąpić jakimś zwykłym potencjometrem/selectorem stereo dla max 3 źródeł?
                  Jest również pokrętło REC SELECTOR. Które nie jest sterowane za pomocą żadnego silniczka ani przekładni w sumie sam potencjometr. zastanawiam się nad jego wykorzystaniem, ale moze być za dużo zabawy z podłączeniem tego wszystkiego. Chyba czas szukać nowego wzmaka do salonu, a to co jest przenieść do sypialni, gdzie bedzie podłaczone pod jedno źródło....

Skomentuj

zobacz to: http://fratu.pl/irek/?selektor-wejsc-v3,70

tylko nie wiem czy zasilanie będzie pasować

Skomentuj

Już na to patrzyłem... Myślałem raczej o zastosowaniu do tego samego potencjometru żeby było jak najmniej zabawy. Tylko nie wiem jaki wybrać. Może jakieś propozycje z Allegro? Musze zrobić tego kloca, bo sprzedać mi sie go nie opłaca, a na zakup innego chwilowo ze względu na remont funduszy brak.

Martwi mnie tylko kwestia zsumowania masy na wszystkich wejsciach. Nie chciałbym żadnych niepotrzebnych zakłuceń, i jeszcze pozostaje kwestia podłączenia tego pod przedwzmacniacz.

---------- Post dodany o 19:53 ---------- Poprzedni post o 15:56 ----------

Postaram się przeowdy do potencjometru pociągnąć bezpośrednio z miejsca z którego wymontuje obecny selector. tylko pytanie jaki potencjometr? najlepiej 5cio pozycyjny, żeby opisy na wzmacniaczu pasowały do poszczególnych pozycji.

Jakieś propozycje? najlepiej allegro :)

Skomentuj

Postaram się przeowdy do potencjometru pociągnąć bezpośrednio z miejsca z którego wymontuje obecny selector. tylko pytanie jaki potencjometr? najlepiej 5cio pozycyjny, żeby opisy na wzmacniaczu pasowały do poszczególnych pozycji.

Jakieś propozycje? najlepiej allegro
                        to nie potencjometr tylko przelacznik ;-) no chyba ze impulsator tam jest, poszukaj na allegro pod magicznm haslem "przelacznik"

Skomentuj

Wiem wiem,

Przełącznik obrotowy to sie nazywa :)

Który byłby odpowiedni?

Przełącznik obrotowy 5 pozycji / 2 obwody http://allegro.pl/przelacznik-obroto...595931573.html

Tu musiałbym sumować mase ze wszystkich wejść,
                          Czy może:

Przełącznik obrotowy 5 pozycji / 4 obwody http://allegro.pl/przelacznik-obroto...595931416.html

A tu chyba mógłbym puścić ją poprzez przełącznik.... Myle sie? Jeżeli tak to proszę Poprawcie :)

Skomentuj

uszkodzony przełącznik - wymiana

Wiem wiem,

Przełącznik obrotowy to sie nazywa :)

Który byłby odpowiedni?

Przełącznik obrotowy 5 pozycji / 2 obwody http://allegro.pl/przelacznik-obroto...595931573.html

Tu musiałbym sumować mase ze wszystkich wejść,
                            Czy może:

Przełącznik obrotowy 5 pozycji / 4 obwody http://allegro.pl/przelacznik-obroto...595931416.html

A tu chyba mógłbym puścić ją poprzez przełącznik.... Myle sie? Jeżeli tak to proszę Poprawcie :)

kolego udało ci się reanimować ten przełącznik ?
                            zamontowałeś jakiś zamiennik ?
                            jeśli tak to jaki

Skomentuj

a z kleić jakimś klejem epoksydowym by nie szło ??

Skomentuj

Zamieszczone przez lonevolf Zobacz posta
                                a z kleić jakimś klejem epoksydowym by nie szło ??
                                Gdyby mu dziewczyna nie wyrzuciła pewnie by się dało ;-)

Możesz poszukać czegoś w ... Lego technics ?
                                ... Lego zębatka ...
                                Last edited by gi; 01.11.2015, 11:17.

Skomentuj

mozna sprobowac z drukiem 3d tylko ciekawe jaka cena

Skomentuj

Ludzie nie cudujcie...
                                    przecież wyraźnie chodzi nam o wymianę tego selekctrora w całości i pytanie dotyczy jaki się nada.

po co mam szukać czy dorabiać zębatki ...moja się rozsypała w drobny mak więc nie wyczaruję takiej drugiej.

kto mi doradzi jaki przełącznik w to miejsce się nada ?

Skomentuj

Zamieszczone przez spine Zobacz posta
                                      Ludzie nie cudujcie...
                                      przecież wyraźnie chodzi nam o wymianę tego selekctrora w całości i pytanie dotyczy jaki się nada.

po co mam szukać czy dorabiać zębatki ...moja się rozsypała w drobny mak więc nie wyczaruję takiej drugiej.

kto mi doradzi jaki przełącznik w to miejsce się nada ?
                                      Taki sam.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                                        Taki sam.
                                        jak taki bystry jesteś to powiedz gdzie mogę go zamówić
                                        sprzęt ma swoje lata i części brak

Skomentuj

Czaruję...
                                        X