Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Unitra Amator 2 Stereo - uszkodzona koncówka mocy?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Unitra Amator 2 Stereo - uszkodzona koncówka mocy?

Witam. Posiadam radio wymienione w temacie. Pomagam sąsiadowi o naprawie. Od razu mówię, że nie jestem elektronikiem z zawodu lecz jest to moje hobby. Chęci mam ogromne. Teraz do rzeczy: w jednym kanale mianowicie w lewym nie ma w ogóle dźwięku a i miernik wskazuje 0.00V a w prawym kanale na początku grało dobrze lecz teraz na wyjściu jest ok 14.5V i boję się podłączyć głośnik. Ul1321 - układ ma prawidłowe napięcie obydwa gml również mają odpowiednie napięcie. Co dalej sprawdzić? Pozdrawiam

Skoro na wyjściu masz ~15V (stałego mam nadzieje) to może oznaczać że końcówka mocy jest uszkodzona. Na pierwszy ogień wymieniłbym tranzystory mocy w stopniu końcowym (nie wiem jakie tam siedzą). Te na radiatorze.

Co do drugiego kanału to sprawdź wszystkie kable. Skoro na wyjściu masz 0V to znaczy że tranzystory są dobre.

Poszukaj jakiegoś starego głośnika 4R i podłącz. Mówię "starego" - chodzi o to żebyś nie żałował jak go spalisz. Niektóre wzmacniacze, bez podłączonego głośnika czasem mają jakieś niewielkie napięcie stałe na wyjściu, ale zazwyczaj nie przekracza ono 3V.

Skomentuj

gdzie 4R, unitry raczej nie znosiły takiego obciążenia
      co do wymiany tranzystorów końcowych, nie wiem czy to takie mądre bo jeżeli coś jest wcześniej uszkodzone to może uszkodzić nowy tranzystor
      fakt że zazwyczaj przyczyną niegrającego kanału jest spalony tranzystor końcowy no ale tak nie powinno się raczej postępować

Skomentuj

O ile pamięć mnie nie myli Amator Stereo nie miał tranzystorów w stopniu końcowym tylko jakieś UL1402(5?), a "Dwójka" chyba jakieś GMLe (025/026?).

Skomentuj

W tym sprzęcie moim siedzą 2 gml 026 chybryda. A napięcie na nóżkach układów są prawidłowe. Prawidłowe napięcie przynajmniej powinno wskazywać że gml są sprawne.
          Last edited by polonez caro; 08.06.2011, 06:34.

Skomentuj

Ten grat nie jest warty zachodu- koszt na allegro to 10-20zł. Ale jeśli chcesz się bawić to jak zawsze zacznij od podania sygnału (z generatora lub CD przez potencjometr) na wejście końcówki i wtedy podłącz kolumny i zobacz co się dzieje. Jeśli któreś GMLe są niesprawne to można je naprawić poprzez otwarcie i wymianę tranzystorów

Skomentuj

Czaruję...
            X